Conferința la nivel înalt a guayaberelor

0

Obama, primul președinte negru al Statelor Unite – persoană, fără îndoială, inteligentă, bine instruită și care comunică bine -, i-a făcut să creadă nu pe puțini că ar fi un emul al lui Abraham Lincoln și Martin Luther King. Acum cinci secole o Bulă Papală, aplicând conceptele epocii, a alocat circa 40 de milioane de kmp de pământ, ape interioare și coaste, către două mici și belicoase regate din peninsula iberică.
Englezi, francezi, olandezi și alte state importante feudale au fost excluse de la împărțeală. Războaie interminabile n-au întârziat să se dezlănțuie, milioane de africani au fost transformați în sclavi de-a lungul a patru secole, iar culturile autohtone, unele mai avansate decât cele chiar din Europa, au fost distruse.

Acum 64 de ani a fost înființată repudiabila OSA (Organizația Statelor Americane – n.r.). Nu este posibil să treci cu vederea rolul grotesc al acestei instituții. Un număr mare de persoane, poate sute de mii, au fost sechestrate, torturate Și dispărute ca urmare a rezoluțiilor acesteia pentru a justifica lovitura dată reformelor lui Jacobo Arbenz, organizată de Agenția Centrală de Inteligență ianchee. America Centrală și Caraibele, inclusiv mica Insulă Granada, au fost victime ale furiei intervenținiste a Statelor Unite prin intermediul OSA.
Și mai grav a fost rolul ei nefast în mediul Americii de Sud.
Neoliberalismul, ca doctrină oficială a imperialismului, a căpătat o forță neobișnuită în deceniul 70, când guvernul lui Richard Nixon a decis să anihileze triumful electoral al lui Salvador Allende în Chile. O etapă într-adevăr sinistră din istoria Americii Latine începea. Doi înalți șefi ai forțelor armate chiliene, loiale Constituției, au fost asasinați și Augusto Pinochet a fost impus la șefia statului după o reprimare fără precedent, când numeroase persoane au fost torturate, asasinate și dispărute.
Constituția Uruguayului, o țară care se menținuse timp de mulți ani într-un cadru instituțional, a fost măturată.
Loviturile militare și reprimările s-au extins în aproape toate țările vecine. Linia aeriană de transport cubaneză a făcut obiectul unor sabotaje brutale. Un avion a fost distrus în plin zbor cu toți pasagerii. Reagan l-a pus în libertate pe autorul cel mai important a acestei crime monstruoase dintr-o închisoare din Venezuela și l-a trimis în El Salvador să organizeze schimbul de droguri contra bani pentru războiul murdar contra Nicaragua, care a costat zeci de mii de morți și mutilați.
Bush tatăl și Bush fiul au protejat și exonerat de vină pe cei implicați în aceste crime. Ar fi interminabilă lista fărădelegilor și a actelor teroriste comise în unitățile economice ale Cubei timp de jumătate de secol.
Astăzi, vineri 13, am ascultat cuvintele curajoase rostite de câțiva oratori care au intervenit la reuniunea miniștrilor de externe al Conferinței de la Cartagena. Tema drepturilor suverane ale Argentinei asupra Malvinelor – a cărei economie este brutal lovită de privarea ei de valoroase resurse energetice și maritime din aceste insule -, a fost abordată cu fermitate. Ministrul venezuelian de externe, Nicolas Maduro, la încheierea reuniunii de astăzi, a declarat cu profundă ironie că „Consensul Washingtonului a trecut la Consensul fără Wahsington.”
Acum avem Conferința la nivel înalt a guayaberelor. Râul Yayabo și numele lui indian, total revendicat, vor trece în istorie.

FIDEL CASTRO RUZ
13 aprilie 2012
Ora 9:40 pm.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.