Boala care ucide 250 de oameni pe oră

În fiecare oră, în lume, mor 250 de persoane din cauza unei maladii favorizate de fumul de ţigară. Este vorba despre bronhopneumopatia cronică obstructivă, boală de care suferă 210 milioane de oameni de pe tot globul. Iar specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că aceasta va fi a treia cauză de deces în 2020.

Peste jumătate din populaţia de peste 40 de ani prezintă riscul de a face bronhopneumopatie cronică obstructivă, cunoscută şi ca bepeoce. O arată datele primului studiu realizat la noi în ţară despre această boală.

33% dintre persoanele chestionate au declarat că fumează, iar 30% spun că rămân fără aer când fac efort. 19% dintre românii de peste 40 de ani declară că au dispnee nocturnă, iar 17% tuşesc cu expectoraţie. Alţi 15% dintre români simt că se sufocă în timp ce 10% se află sub tratament pentru probleme respiratorii. Toate acestea sunt simptome ale BPOC-ului.

Spirometria, investigaţia prin care se măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată într-un anumit interval de timp, a arătat că 16% dintre persoanele supuse testului sufereau de această maladie.

Principalul factor ce favorizează apariţia bolii este fumul de ţigară. În prezent, la nivel global, 1,3 miliarde de persoane fumează. Între 55 – 75% dintre persoanele diagnosticate cu această maladie sunt actuali sau foşti fumători.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.