Un alt ministru, o altă ”reformă”

0

Manuale digitale, evaluări din doi în doi ani pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial, stoparea comerţului de carte şcolară în instituţiile de învăţământ, simulări ale examenelor naţionale controlate de la Bucureşti. Sunt câteva din ţintele pe care şi le-a propus actualul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie.

Reforme, nu experimente

Alte reforme în sistemul educativ românesc sau noi experimente pe seama elevilor? – pare a fi întrebarea care se naşte mai ales în rândul părinţilor, care de-a lungul timpului au criticat ministerul de resort că schimbă, de la an la an, regula jocului, în privinţa curriculei şi a organizării examenelor, încât nimeni nu mai înţelege nimic. Invitat la emisiunea „După 20 de ani”, de la postul PRO TV, tânărul ministru şi-a expus ideile despre cum ar trebui organizat învăţământul la noi în ţară. Dacă e să fim în pas cu vremurile, atunci se deschide uşa şcolii pentru manualele digitale. O idee care va fi aplicată chiar din toamna acestui an, pentru elevii care vor intra atunci în clasa I. Pe lângă manualele clasice, pe care copiii le vor găsi aşezate pe bancă, va exista şi formatul digital – pdf şi aplicaţie multimedie, acestea fiind disponibile pe site-ul manuale.edu.ro, anunţă de pe acum Remus Pricopie.

Fără comerţ cu aşa-zise manuale în şcoli

Ministrul a povestit apoi că, la Sibiu, a fost întrebat de părintele unei fetiţe de clasa a II-a ce fel de carte trebuie să cumpere pentru pregătirea copilului său, în vederea evaluării de la mijlocul ciclului primar. A fost pretextul unui alt subiect, foarte sensibil, cel al comerţului cu diverse cărţi, mai mult sau mai puţin şcolare, care se face chiar în interiorul instituţiilor de învăţământ. Şi aici e vorba de profesori care vând asemenea cărţi către părinţii elevilor. „Din păcate, avem astfel de situaţii cu implicarea cadrelor didactice. Este un tip de industrie sau comerţ. Nu vorbim de manuale, ci de materiale complementare, deci nu de manuale aprobate de Ministerul Educaţiei. Oricum este interzis acest lucru”, a spus Pricopie. O fi interzis, dar realitatea e alta în şcoli, din păcate. Şi alţi miniştri ai Educaţiei au vorbit despre această industrie, dar fără a reuşi s-o stopeze.

Evaluări din doi în doi ani

Iată ce-i aşteaptă pe copiii care, din toamna acestui an, vor intra în clasa I – evaluări din doi în doi ani, până la clasa a VIII-a, a mai spus ministrul Educaţiei. Deşi nici părinţii, nici elevii, nu trebuie să se sperie, pentru că la aceste examene nu se vor da note. „Eu cred că aceste evalări nu trebuie să fie luate în calcul la notă. Subiectele vor fi standard, aşa cum se dau peste tot în lume”. Este practic un mod de a-i ţine pe elevi în „priză”, ştiindu-se că există, de foarte multi ani, un fenomen – după clasa a V-a, elevii se cam lasă pe tânjeală. Asta şi pentru că sunt mai puţin controlaţi de părinţi.

Simulare centralizată la Bac

O schimbare este pregătită şi pentru liceeni – simularea Bacalaureatului nu va mai fi, ca până acum, organizată în sistem descentralizat, de fiecare judeţ în parte, ci coordonată de la Bucureşti. „Voi propune ca, de la anul, simulările de la Bacalaureat să se desfăşoare în aceleaşi condiţii ca şi la Bacalaureatul din vară”, anunţă de pe acum ministrul. Asta înseamnă că de această simulare se va ocupa, de acum încolo, Consiliul Naţional de Evaluare.

Când vom scăpa de Fata Morgana în Educaţie?

Reforma în sistemul educativ românesc – un subiect abordat de toate guvernările, din 1990 până azi, dar mai degrabă ca o Fata Morgana – ceea ce pare nu e în realitate. Tânăr şi plin de energie, actualul ministru pare decis să ia „taurul” de coarne. „Eu cred că ceea ce avem noi de făcut acum este un proces foarte complex, pe care cineva trebuie să şi-l asume”. Probabil că cel mai „tare” manual care s-ar putea face ar fi cel care să conţină toate promisiunile şi proiectele din Educaţie, de 23 de ani încoace, care au rămas doar pe hârtie. Dar poate că într-o zi, cât mai curând, să sperăm, vom vedea elevi care să spună, după ce ies de la şcoală – am înţeles lecţia, la clasă, de la profesorul meu…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.