Socialiștii basarabenii dondănesc moldovenește

0

Cine credea că politicienii români sunt cei mai proști (eu de multă vreme începusem să-mi procur convingeri ferme în acest sens, de exemplu) se înșeală amarnic. Există alții și mai proști, și se găsesc, potrivit unei nefericite predestinări a istoriei, acolo unde există cea mai grea sărăcie, dar și cele mai multe exemplare de dolofani îmbuibați în corupție și porcării dogmatice dondănite prin ședințe și conferințe.

O altă nefericită predestinare este că acești contracandidați sunt tot români și aproape e întrebarea dacă nu cumva ceva în gena națională, și nu doar un blestem purat de prea multă vreme de acum.

În Republica Moldova, un dondănel comunist cu multe concepții învechite dar profund actualizate, precum noi am avut încă din debutul fulminant al democrației, a avut o idee strălucită: cursuri de studiere a limbii moldovenești. Pentru Igor Dodon, șeful socialiștilor moldoveni, un fel de Iliescu reeditat… moldovenește, limba oficială a statului (”limba moldovenească”, potrivit constituției) trebuie învățată de către tineri (pentru ca nu cumva să creadă că vorbesc românește).

Că Dondonel ăsta e o glumă proastă o arată… toată viața lui, mai ales trecutul de comunist, dar însăși mama sa, care este profesoară de… limba română, așa cum spune curriculum școlar în Republica Moldova.

Prin urmare, se naște întrebarea: oare cum s-or înțelege cei doi în familie, Dondonel și cu mama sa. Probabil că există un răspuns care este și problema pentru toată nebunia asta: cei doi nu se înțeleg nici în română, nici în moldovenește, ci în limba rusă.

Pentru membrii aripei tinere a partidului socialist din Republica Moldova, «Garda Tânără», la iniţiativa socialistului Igor Dodon, precum şi pentru activiştii din cadrul Partidului Socialist din Republica Moldova au fost deschise cursuri de studiere a limbii “moldoveneşti”. 

„Cunoaşterea limbii de stat de către toţi cetăţenii Republicii Moldova va contribui la o mai bună comunicare şi interrelaţionare socială şi etnică, mai mulţi oameni îşi vor spori şansele de angajare în câmpul muncii. La aceste cursuri, alolingvii vor avea posibilitatea să înveţe limba moldovenească, iar vorbitorii moldoveni vor putea să-şi perfecţioneze abilităţile de vorbire şi scriere” – Igor Dodon.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.