Călugărul în flăcări

0

Calugarul budist in flacari Vietnam 1963Malcolm Browne, un fotograf de 30 de ani din New York care fusese trimis în Vietnam de către agenția de știri Associated Press, a primit un telefon prin care i se comunica că a doua zi dimineață trebuie să fie într-o anume intersecție din Saigon deoarece ceva important avea să se întâmple.

Următoarea zi, pe 10 iunie 1963, era la locul indicat împreună cu David Halberstam, un reporter de la New York Times, când o mașină a oprit și 3 sau 4 călugări au ieșit din ea. Unul dintre ei, Thich Quang Duc, s-a așezat jos în poziția de lotus cu o cutie de chibrite în mână în timp ce ceilalți turnau benzină pe el. În timp ce ardea, călugărul nu a scos niciun sunet și nu a mișcat niciun mușchi. Atât de puternică îi era autodisciplina. Protestul călugărului era privit de 500 de martori care se adunaseră acolo.

Protestul a fost motivat prin dorința de a atrage atenția asupra tratamentului la care erau supuși călugării budiști de către regimul catolic al lui Ngo Dinh Diem, regim sprijinit de americani.

Fotografia a fost prezentă pe prima pagină a numeroase ziare din lumea întreagă, trăgând un semnal de alarmă față de situația politică din Vietnam.

 

Calugarul budist in flacari Vietnam 1963

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.