Chevron, cea mai toxică companie energetică în 2011

Gigantica multinațională americană Chevron a fost desemnată ”cea mai toxică companie energetică” a anului 2011 de către AlterNet, un prestigios magazin online din SUA care urmărește problemele de mediu.

Chevron a câștigat această ”distincție” în aceeași săptămână în care a fost demascată ca mințind autoritățile braziliene care amenințau oficialii companiei cu închisoarea din cauza unei deversări de petrol în Oceanul Atlantic.

Desemnarea drept cea mai toxică companie a venit în același an în care Chevron a pierdut cel mai mare proces pe probleme de mediu din istorie, în cauză fiind contaminarea intenționată a ceea ce a fost curata pădure tropicală a Amazonului din Ecuador.

Contaminarea din Ecuador, a decimat grupurile de indigeni din zonă și a creat o epidemie de cancer care a ucis și amenință să omoare mii de oameni, potrivit dovezilor prezentate în fața curții din Ecuador, care a dispus plata de către companie a 19 miliarde de dolari drept despăgubiri. (citește și: Ecuadorul nu mai este de vânzare) Chevron a operat în Ecuador între 1964 și 1992 sub numele de Texaco.

În topul întocmit de AlterNet, Chevron a întrecut ExxonMobile și BP, care au ocupat locurile doi și trei. Koch Industries și Massey Energy au ocupat locurile patru și cinci.

În raportul său – «Cele mai toxice cinci companii energetice și cum ne controlează politicile» – pentru câștigarea locului întâi, pentru AlterNet a contat cel mai mult comportamentul Chevron în Ecuador.

AlterNet: „Cea mai rea moștenire a Chevron poate fi în Ecuador, unde Texaco (acum parte a Chevron) a petrecut 30 de ani decimând bogata natură a pădurii amazoniene și multe comunități indigene de acolo”.

Guvernul brazilian a cerut pe 3 aprilie 2012, printr-o acţiune în justiţie, 11 miliarde de dolari despăgubire de la compania Chevron.

În martie 2012, în urma lucrărilor companiei Chevron, apele riverane ale Atlanticului au fost poluate prin deversarea de petrol. Pe 22 martie 2012, 15 directori ai companiei Chevron şi un subcontractant au primit interdicţie de a părăsi ţara, fiind puşi sub urmărire. Activitatea Chevron a fost oprită şi s-a interzis externalizarea banilor de către companie.

Guvernul român, în schimb, are încredere deplină în această companie, încredere pe care numai ei știu cum au reușit să și-o procure.

AlterNet este un magazin de știri și o comunitate online care își dorește să inspire acțiuni de apărare a mediului, a dreptulurilor omului, libertăților civile și justiției sociale.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.