Vasluiul, îmbulinat

0

La sfârșitul lui 2013, Vasluiul ocupă primul loc în topul județelor cu clădiri deținătoare de bulină roșie și, în același timp, are și cel mai mic grad de acoperire la capitolul asigurarea locuințelor. Fără a fi prăpăstioși, concluzia logică este că un cutremur mai zdravăn nu numai că va afecta grav multe dintre casele vasluienilor, dar îi va pune și în imposibilitatea de a le repara și a-și reface viețile.

Într-un top al numărului de blocuri cu bulină roșie, întocmit de cei de la revista Capital, județul Vaslui se detașează din nou, precum în mai toate clasamentele negative, de această dată punctând la capitolul eventual dezastru. Cu gradul „foarte mare” de risc la cutremur și cel „mare” la riscul de inundații atârnându-le deasupra capetelor, vasluienii sunt cei mai puțin asigurați români. Doar 22.000 dintre proprietarii de locuințe din județ au asigurări, deși acestea au devenit obligatorii încă din 2011.

De altfel, din cauza sărăciei, numărul polițelor de asigurare achitate scade continuu. În 2011, proporția vasluienilor care aveau casele asigurate pentru calamități era de 21%, în 2013 ajungându-se la numai 15%. Povara unei cheltuieli care nu se justifică imediat, care nu are rezultate directe în traiul de zi cu zi, este prea mare pentru vasluian, care câștigă doar 65% din salariul mediu pe economie.

Consecințele ar putea fi însă devastatoare. Primul în rândul unor județe precum Teleorman, Sălaj, Olt și Ilfov, care au clădirile cele mai vechi și nesigure, Vasluiul face parte însă și din zona care va fi foarte afectată de un seism mai zdravăn. Datele publicate de  Autoritatea de Supraveghere Financiară, Institutul Național de Statistică, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare, Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, la care se adaugă hărțile de risc pe care le-au întocmit instituțiile de profil ne aduc în față un tablou cu adevărat dramatic. Vasluienii sunt cei mai expuși la calamități, dar și cei mai puțin pregătiți pentru a lupta cu urmările acestora.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.