14 adevăruri neștiute despre țigări

Este binecunoscut faptul că dependența de tutun poate dăuna grav sănătății și cu cât te lași mai repede, cu atât întregul tău corp îți va mulțumi. Unele lucruri despre țigări, tutun și fumat nu sunt foarte populare. Iată 14 lucruri despre fumat pe care posibil să nu le știi.

1. Țigările contin arsenic, formaldehidă, plumb, cianură hidrogenată, oxid de azot, monoxid de carbon, amoniac și alte 43 de substanțe declarate cancerigene.

2. Urea, o substanță chimică ce se regăsește preponderent în urină, dă “gustul” țigării.

3. Țigările conțin peste 4.000 de ingrediente, iar prin arderea lor rezultă alți 200 de compuși chimici. Mulți dintre acești compuși afectează direct plămânii.

4. Țigările conțin zahăr în proporție de 20%. Mulți diabetici continuă să fumeze, neștiind că astfel le ajunge zahăr în sânge.

5. La fiecare persoană care moare din pricina fumatului sunt încă alți 20 de oameni afectați de cel puțin o boală gravă cauzată de fumat.

6. Nicotina ajunge în creier la 10 secunde de la primul fum. Ea se poate regăsi în toate părțile corpului, inclusiv în laptele matern.

7. Dacă fumezi imediat după masă, creierul nu mai trimite în organism semnalele aferente digestiei ci pregătește organismul pentru protejarea celulelor de toxinele conținute de țigară.

8. Prin fumat îți reduci speranța de viață cu aproximativ 14 ani.

9. Unul din cinci decese din Statele Unite sunt din cauza fumatului.

10. Tutunul este cea mai ușor de prevenit cauză de deces.

11. Brand-urile Marlboro, Kool, Camel și Kent dețineau în 2013 aproximativ 70% din piața mondială de țigări. Statele lumii colectează din taxe pe țigări aproximtiv 26 miliarde de dolari. Din acești bani doar 2% sunt direcționați către programele de prevenire a fumatului.

12. Sistemul imunitar al unui fumător trebuie să lucreze mult mai mult decât al unui nefumător. Deși organismul fumătorului reacționează mai repede la viruși, răspunsul imunitar nu este tot atât de puternic ca al unui nefumător.

13. Interzicerea fumatului în public a dus la scăderea semnificativă a persoanelor care frecventează cluburile, pub-urile, restaurantele unde nu se fumează.

14. Țigara este cel mai popular placebo și pentru fiecare utilizator poate avea alt efect. Unii o folosesc pentru relaxare, alții pentru a se calma, alții pentru a-și stimula concentrarea. Cu alte cuvinte, pentru fiecare individ, țigara are exact efectul pe care respectiva persoană îl așteaptă de la ea.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.