Marea excursie electorală

0

De ce să duci doar 21 de cetățeni la Bruxelles și să câștigi, în acest fel, 21 de voturi, când poți să duci 21 de primari, să-i „fidelizezi”, și să-ți multiplici voturi… Cu cât oare? În prag de campanie electorală europeană anului 2014, 21 de primari vasluieni au dat o raită prin Bruxelles, la invitația europarlamentarului liberal Norica Neculai. Înainte de plecare, șeful lor județean pe linie de partid, Florin Ciurariu, s-a grăbit să dea un scop foarte lucrativ vizitei, susținând că edilii se vor întâlni cu experți în proiecte europene, care le vor explica oportunitățile de accesare a fondurilor. Întorși acasă, primarii s-au grăbit să-l contrazică, declarând în cor că a fost vorba despre o excursie strict turistică.
Cei 21 de primari liberali din comunele vasluiene care au vizitat Bruxelles-ul la începutul lui martie 2014, la invitația europarlamentarului PNL Norica Neculai, sunt entuziasmați de cele văzute în capitala Uniunii Europene. Timp de aproape două zile, edilii și-au clătit ochii cu Parlamentul European și alte obiective turistice și au cunoscut direct diversitatea culturală a uneia dintre cele mai cosmopolite metropole europene.
Asupra scopului pentru care europarlamentarul Norica Neculai a sponsorizat integral excursia, nu există nicio îndoială. Președintele Filialei Teritoriale a PNL Vaslui, Florin Ciurariu, a declarat, de altfel: „Primarii nu trebuie să meargă în excursie la Bruxelles pentru ca ei să-și facă datoria politică de a face campanie electorală atunci când partidul le solicită implicarea”.

Clar: primarii nu-și vor putea decât face ”datoria” atunci când Norica Neculai le va cere să o sprijine la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. În aproape cinci ani de mandat, nu s-a gândit deloc la ei, iar acum, în prag de campanie electorală, îi „unge” cum nu se putea mai bine. Candidata liberalilor se anunță a fi un pretendent redutabil la un nou mandat, mai ales având în vedere modul în care se votează în satele vasluiene: cum spune primarul.
Pentru public însă, șeful liberalilor vasluieni a mai avut o declarație meșteșugită: „Primarii merg la Bruxelles pentru a se întâlni cu experți pe proiecte europene, care le vor explica oportunități de accesare a fondurilor pe diverse axe de dezvoltare comunitară”.
La întoarcere însă, pe deplin satisfăcuți de „diversele axe” ale vizitei, primarii spun că nu a fost vorba despre niciun expert pe proiecte europene și nicio oportunitate de accesare a fondurilor. A fost strict o deplasare turistică.

Excursia și-a atins obiectivele…

Primarul comunei Băcani, Constantin Matei, o spune foarte clar: „Nu. Numai am vizitat. Nu ne-am întâlnit cu nicio persoană să ne explice despre proiecte, doar cu consilierii doamnei Norica Niculai am mai avut niște discuții”.

Și primarul comunei Bogdănești, Ion Dorobanțu, a avut multe de învățat la Bruxelles, dar nimic din ceea ce președintele filialei județene a partidului spunea că reprezintă scopul vizitei: „Ce m-a impresionat în mod special a fost diversitatea de populație și unitatea, în același timp, unitatea în diversitate, cum se spune. Este un popor impresionant, de o mare toleranță. Vorbesc din punctul de vedere al unui primar care nu a mai fost în acele locuri. M-a impresionat primirea care ne-a fost făcută la Parlamentul European de doamna Norica Neculai. Ni s-a explicat activitatea Parlamentului și a Comisiei Europene. Am văzut o statuie de 30 de metri în mijlocul Parlamentului care reprezintă, simbolizează tocmai acest lucru: unitatea în diversitate”.
La întrebarea despre experții și proiectele europene, primarul a răspuns calm: „Mmm… Ne-a explicat doamna Neculai. Nu au fost experți. S-a discutat”.
Nici primarul din Dodești, Victor Popa, nu are în memorie nimic despre experți și proiecte, deși amintirea Bruxelles-ului este foarte vie: „Am fost primiți de europarlamentarul Norica Neculai și am vizitat Parlamentul European și alte obiective turistice. Ni s-au prezentat foarte multe detalii despre Parlamentul European. S-a vorbit și despre proiecte europene, dar nu cu experți, cu doamna Neculai, așa… A fost plăcut pentru toți”.
Vizita celor 21 de primari vasluieni la Bruxelles și-a atins, fără îndoială, obiectivele. Toți primarii cu care am vorbit au ținut să o aprecieze pe europarlamentara Norica Neculai și să-și mărturisească satisfacția. De altfel, în doar câteva rânduri, în prezentarea știrii despre vizita primarilor vasluieni, site-ul partidului menționează explicit: „Excursia este gratis”. Același site vorbește însă și despre „scopul declarat al vizitei”, care este „de a se întâlni cu experți în proiecte europene de la care să învețe cum să acceseze fonduri pe diferite axe de dezvoltare”.
Potrivit normelor de funcționare a Parlamentului European, un europarlamentar are dreptul să organizeze mai multe astfel de excursii în timpul unui mandat, excursii care sunt decontate de instituția europeană. Cei mai mulți europarlamentari români au optat până acum pentru elevi sau tineri care să viziteze Bruxelles-ul și să ia la cunoștință despre funcționarea instituțiilor europene. Așa cum dovedește Norica Neculai, în ajunul campaniei electorale, un europarlamentar „orientat” mai poate trage și niște mari foloase de pe urma drepturilor sale.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.