Un vis frumos… pe termen lung

0

Vasluiul a luat-o înaitea timpurilor pe care le trăiește cu investiția în Piața Centrală.

La sfârșitul lui 2014, Piața Centrală din municipiul Vaslui nu este investiția la care s-au gândit comercianții atunci când au închiriat tarabele sau au participat la licitațiile publice pentru închirierea spațiilor. Unele magazine alimentare au fost închise de patronii lor, după ce s-a dovedit că s-au hazardat licitând sume prea mari pentru închiriere. Mulți tarabagii au plecat și ei din cauza vânzărilor slabe. „Nu există putere de cumpărare”, spune o vânzătoare. Administratorii investiției de 13 milioane a Primăriei Vaslui rămân însă optimiști și spun că își va dovedi fezabilitatea pe termen lung.

După mai bine de trei luni de la inaugurarea Pieței Centrale din municipiul Vaslui, una dintre cele mai moderne din țară și o investiție exclusivă a municipalității, comercianții s-au rărit considerabil, atât în rândul magazinelor alimentare, cât și a tarabagiilor. Cu toate acestea, convingerea autorităților este că Piața Centrală, o investiție de 13 milioane de lei, își va arăta fezabilitatea în viitor.

„Le-au închis. Nu merge vânzarea, iar produsele sunt perisabile”, spune una dintre vânzătoarele din preajma celor trei magazine de carne care s-au închis. Societăți mici, de abia deschise, Bălănuță Mirela SRL, I.I. Vicol Mihaela și Dabhaus SRL nu au rezistat și patronii au luat decizia de a le închide. În preajma lor, societăți consacrate în municipiul Vaslui și nu numai, precum Tivas Impex, Kosarom, Vascar, Morandi-Com sau Safir, funcționează în continuare, chiar dacă se mențin doar pe linia de plutire.

„Spațiile au fost atribuite în urma unor licitații publice, așa cum era normal. Dacă la prima strigare a fost 2.000 de lei, dar ei au ajuns să dea 5.000 de lei din dorința de a lua spațiul respectiv, nu e vina nimănui. Trebuia să-și facă niște calcule, să pună chiria, curentul, salariile și să vadă dacă va fi rentabil” – Aurel Liviță, administratorul Pieței Centrale.

„Cei care nu au avut experiență, cei care au făcut cu totul altceva înainte nu s-au descurcat. Au fost două fete care au lucrat la bancă și apoi au hotărât să-și deschidă o afacere. Au încercat și este de apreciat, dar nu și-au gestionat bine investiția din lipsă de experiență” – Aurel Liviță.

Nici tarabagii nu sunt mai bucuroși. Așteptările le-au fost înșelate, deși o vreme după inaugurare rămăseserã la fel de optimiști ca la început. Lucrurile au început însă să mergă tot mai prost, iar acum rămân cu marfa pe tarabă. Ei se plâng acum de taxe, deși acestea nu au crescut față de cele practicate în piața veche, în vreme ce condițiile diferă ca de la cer la pământ.

„Tot am așteptat o lună, două luni, dar au trecut trei luni și tot nu a început să meargă vânzarea. Nu merge deloc. Lumea nu are putere de cumpărare. Acum e dimineață și ar trebui să fie full. Ar veni lumea să cumpere, dar nu are cu ce”, spune vânzătoarea de la o tarabă închiriată de Zaharia Cornel I.F., soția patronului micii afaceri de familie.

„Primele 2-3 săptămâni a mers. Veneau oamenii de curiozitate și tot mai cumpărau ceva”, a mai spus femeia. Ea s-a plâns de taxele prea mari: 20 de lei pe zi pentru închirierea cântarului și 90 pentru închirierea tarabei. Însă acestea sunt taxele pe care le plăteau și atunci când vindeau în vechea piață, în aer liber sau într-o hală veche, neîncălzită și lipsită de orice dotare.

„Comerciații au toate condițiile: spații de depozitare, iarna căldură, aer condiționat, cărucioare. Nimeni nu spune că nu-i convine” – Aurel Liviță.

„Taxele nu sunt mari deloc, sunt cele care erau și în urmă cu 4 ani. Nu s-au mărit. Nu pot spune că sunt mari”, completează el.

Vânzările slabe se explică în același fel în care poate fi explicată lipsa de posibilități de dezvoltare a oricărei afaceri comerciale în municipiul Vaslui: prin slaba putere de cumpărare a vasluienilor.

„Nu sunt bani. Dacă vine omul și cumpără 2 căpățâni de usturoi. Chiar numai atât i-ar trebui lui? Nu se reflectă prețul clădirii în tarifele pe care le practicăm noi. Interesul nostru este să populăm toate tarabele” – Aurel Livitã.

Pe baza experienței acumulate, în urmă cu doar câțiva ani în municipiul Vaslui fiind deschisă o nouă piață modernă, Traian, administratorul este încrezător că Piața Centrală se va dovedi benefică nu numai pentru cumpărătorii vasluieni, dar și pentru comercianți: „A fost o perioadă de acomodare. Așa va fi și aici. Noi sperăm să se treacã peste această perioadă. Așa s-a întâmplat și după inaugurarea Pieței Traian, când, o vreme, comercianții preferau să-și desfacă produsele în vechea piață de teama tarifelor și a vânzării. Lucrurile s-au schimbat în timp”.Piata Centrala Vaslui

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.