CJ Vaslui duce moldoveneasca în UE

Vasile Mihalachi

La începutul lui februarie 2015, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a terminat proiecția bugetară pe anul 2015. La venituri nu există o creștere mai “miraculoasă” decât la un capitol și mai “miraculous” trecut în estimarea pe 2015: „Mecanismul SIE”, care a crescut de la 7 mii, în 2014, la ”scandalosul” 655,7, în 2015. Dar, deși l-au făcut public, cei de la CJ Vaslui nici nu știau ce-i aia, mai ales că numele real era „Mecanismul SEE”, și se traduce, chiar și în idiom moldovenesc de Vaslui, prin „Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE)”

La începutul lui februarie 2015, proiectul bugetului județului Vaslui pe anul 2015 a fost finalizat de către angajații și conducerea CJ, care au lucrat din grei, preț de mai mai bine de o săptămână. Proiectul este foarte optimist, județul Vaslui urmând să-și majoreze veniturile în 2015 de la 245 de mii, în 2014, la 266 mii. Dintre toate sursele care vor aduce bani în plus la buget nu există însă una mai „spectaculoasă” și mai „miraculoasă” decât un capitol de-a dreptul dubios, ciudat, trecut de Direcția Economică și aprobat de conducere în „estimarea veniturilor bugetului local al județului pe anul 2015”. Capitolul se numește „Mecanismul SIE” și va cunoaște o creștere demnă de toată atenția și mai ales aprecierea: de la 7 mii, în 2014, la 655 de mii, în 2015. Numai că, deși au făcut public proiectul de buget, precum orice minune, orice miracol, acestă sursă este necunoscută atât pentru Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, cât și pentru Marin Nistor, directorul Direcției Economice din cadrul instituției, pe care i-am întrebat ce este acest „Mecanism SIE”, a cărui nume trimite către unul dintre serviciile secrete românești. Dar nici nu aveam de unde ști, pentru că, așa cum am descoperit printr-un studiu deloc îndelungat și solicitant pe Google, capitolul ar fi trebuit să se numească, de fapt, „Mecanismul SEE”, numai că, ajuns la Vaslui, probabil a fost moldovenizat, ajungând „Mecanismul SIE”.

„Proiectu’ bujetului jiudețului pi anu’ 2015 îi distul di ghini făcut di oaminii di la Consiliu Jiudețean cari o lucrat la iel. Numa’ cî nimini nu o putut sî spuii ci îi așeala SIE aista, cari, di fapt șî di drept, iera SEE, uăi”, cum ar spune vicepreședintelui CJ Vasile Mihalachi.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.