Legea relativității și relativitatea legii

0

„Ce e legal și ce e ilegal?”, a „postulat”, în felul său, Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, în prima ședință ordinară din 2015, cu privire la obiecțiile unui consilier privind legalitatea introducerii unui punct pe ordinea de zi. Ca să acopere o mică ilegalitate, o dispoziție a președintelui prin care se făcea o rectificare în 2014, conducerea CJ le-a propus consilierilor încă una, puțin mai mare, o hotărâre în 2015 prin care era validată dispoziția din 2014. …Și-am scăpat! Puține probleme cu retroctivitatea și cu legalitatea, dar totul e relativ! Mihalachi de la Vaslui a întors pe dos legea relativității a lui Einstein așa cum nici savantul nu ar fi crezut posibil.

Primul proiect de pe ordinea de zi a ședinței CJ Vaslui suna cel puțin ciudat, referindu-se la „validarea dispoziției președintelui CJ Vaslui nr. 289/29.12.2014 privind rectificarea a XII-a a bugetului local al județului Vaslui pe anul 2014”. Consilierii erau practic chemați să dea forma unei hotărâri de CJ unei dispoziții a președintelui CJ care producea deja efecte, fără a fi fost hotărâre. Atunci de ce mai era nevoie de o hotărârea CJ? Ați ghicit! Pentru că dispoziția președintelui CJ nu era legală! Președintele nu poate face rectificări bugetare prin dispoziție. Prin hotărârea CJ rectificarea din 2014 devenea legală… dar retroactiv. Legile nu se aplică retroactiv, o știe orice jurist, hotărârile CJ Vaslui se aplică?! Ca și legea, o hotărâre a unui consiliu județean „dispune pentru viitor”, care viitor… nu e trecut!

Ce li s-a cerut consilierilor a fost să valideze o hotărâre prin care să se legalizeze o dispoziție ilegală. Mai simplu și clar: să facă, precum niște magicieni, din ilegal legal! Apar o mulțime de întrebări, dar tuturor Vasile Mihalachi le-a răspuns atât de simplu: „Ce e legal și ce e ilegal?”. Până la urmă… Ce să mai?… Asta e!

Și acum puțină atenție, că e știință! „Timpul și distanțele unui eveniment oarecare măsurate de doi obsevatori distincți au, în general, valori diferite, dar se supun întotdeauna acelorași legi fizice”, spune Einstein. Dar Vasile Mihalachi de la Vaslui spune exact pe dos (inclusiv în lecturarea legii relativității), că, într-adevăr, întotdeauna ne supunem acelorași legi, până la urmă, chiar dacă, în general, ele au valori diferite pentru doi observatori distincți atunci când le măsoară dintr-un anumit timp și dintr-un anumit spațiu.

Totul e bine când se termină cu bine!

Avocatul Radu Bobârnat, consilier liberal, a spus că președintele CJ Dumitru Buzatu nu a procedat legal dând respectiva dispoziție. Marin Nistor, directorul Direcției Economice din cadrul CJ Vaslui, nu l-a contrazis câtuși de puțin pe Bobârnat, însă a spus, pur și simplu, că este „OK”, chiar „de 1.200 de ori”. Era vorba despre suma alocată de Guvern din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția sa, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, pentru unele unități administrativ-teritoriale.

Ca să fim lămuriți: boroboața pleacă de mult mai sus, atât de sus încât capată și un „ceva” sub forma unei acoperiri legale sau, pur și simplu, nu se mai discută în acești termeni. Pentru că, nu-i așa?, „ce-i legal și ce e ilegal?”. Totul e relativ! Sau mai pe românești și adaptat la situație: totul e bine când se termină cu bine!

De altfel, pentru acest „dat înainte cu tupeu” Marin Nistor scrie în dreptul semnăturii pe proiectul de hotărâre: „îmi asum responsabilitatea pentru fundamentarea și corectitudinea acestui înscris oficial”, iar Manuela Huideș, directorul Direcției Administrației Publice, merge și mai departe: „am luat la cunoștință de acest înscris oficial și îmi asum responsabilitatea asupra legalității”.

Așa o fi, mai ales atunci când pui totul sub semnul relativității. Și aici Vasile Mihalachi are meritul absolut de a fi întors pe dos legea relativității a lui Einstein, confirmând-o însă, în același timp. Între Legea relativității, formulată de Einstein, și relativitatea legii, formulată de Vasile Mihalachi, este o distanță ca între… Einstein și Mihalachi. În timp și spațiu, bineînțeles!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.