Semne care îţi spun că ai inima bolnavă

0

La nivel mondial, bolile de inimă constituie principala cauză de deces. Specialiştii explică principalele simptome care trebuie să ne trimită urgent la medic.
Destul de dificil de identificat, simptomele bolilor de inimă variază de la o persoană la alta, în funcţie de sex şi vârstă. „Există 13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă şi care nu trebuie ignorate. Persoanele care se confruntă cu ele trebuie să meargă urgent la un examen cardiologic” – dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
„Persoanele cu vârste peste 50 de ani, care suferă de hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie şi obezitate, sunt cele mai expuse riscului dezvoltării unor afecţiuni cardiace. De asemenea, istoricul familial nu este de neglijat” –  dr. Laurențiu Luca.

Principalele simptome

1. Anxietate – este o stare ce poate prevesti un infarct miocardic.
2. Durere în piept – angina este cel mai comun simptom al infarctului.
3. Tuse – dacă este persistentă şi aveţi respiraţie şuierătoare, este posibil să suferiţi de insuficienţă cardiacă.
4. Ameţeală – starea poate merge până la leşin şi pierderea cunoştinţei şi pot apărea tulburări de ritm cardiac.
5. Oboseală – dacă persistă fără motiv, constituie un semnal de alarmă.
6. Greaţă – când apare nejustificat, pe fondul lipsei poftei de mâncare şi este, uneori, asociată cu balonarea abdominală, există riscul să suferiţi de insuficienţă cardiacă.

7. Dureri – dacă apar în umeri, braţe, spate, gât sau abdomen, fără un motiv aparent, pot constitui semnul unei boli cardiace.
8. Tulburări de ritm cardiac – dacă sunt asociate cu senzaţie de moleşeală, ameţeală sau dificultăţi de respiraţie, puteţi suferi de insuficienţă cardiacă.
9. Dispnee – dacă vă treziţi dimineaţa obosit sau la cel mai mic efort simţiţi că nu mai puteţi respira, există riscul să aveţi o boală de inimă.
10. Transpiraţie – este cel mai comun simptom al infarctului miocardic. Deseori, transpiraţia apare chiar şi când staţi relaxat.
11. Inflamaţii – apa reţinută în organism, în special în zona gleznelor, mâinilor şi abdomenului, poate fi semn de insuficienţă cardiacă.
12. Slăbiciune – când cele mai mici gesturi vă par eforturi uriaşe şi nu aveţi alt motiv pentru această stare, poate fi un simptom al unei boli cardiace.
13. Palpitaţii – apar pe fondul tulburărilor de ritm cardiac şi pot fi însoţite de bufeuri.
60% din decesele înregistrate în România în 2012 au fost cauzate de boli cardiovasculare.

Zece semne că faci infarct

Simptomele care îţi pot salva viaţa. De cele mai multe ori, infarctul miocardic nu se instalează brusc, ci se insinuează treptat, transmiţând semnale organismului. Recunoaşterea acestor semnale, constituite de simptome, pot salva viaţa celor care le prezintă.

Infarctul miocardic nu are întotdeauna manifestările dramatice, tipice, pe care le vedem în filme, cu dureri ascuţite în piept care îl fac pe pacient să se prăbuşească. De multe ori, semnele infarctului sunt atât de discrete încât sunt trecute cu vederea chiar şi de către medici. Potrivit medicului cardiolog Minodora Bogdan, există, totuşi, câteva simptome care, dacă apar, trebuie mers urgent la cel mai apropiat spital.

1. Durerea retrosternală (în spatele sternului). Este cel mai frecvent simptom şi se manifestă ca o durere ascuţită în piept. Potrivit cardiologului, durerea apare, de regulă, la efort, dar nu este exclus ca ea să survină şi într-o perioadă de repaus.

2. Durerea iradiantă în gât – până în maxilar şi chiar în ureche sau în mâna stângă, cu afectarea mai acută a ultimelor două degete.

3. Transpiraţia care însoţeşte, uneori, aceste dureri. Este vorba, de regulă, de o transpiraţie rece şi lipicioasă. Tipică în afecţiunile cardiace este transpiraţia nocturnă.

4. Senzaţia de arsură la stomac (hiperaciditatea), fără să aibă legătură cu vreo afecţiune digestivă preexistentă sau cu un aliment mai acid consumat anterior.

5. Senzaţia de greaţă şi de vomă, care persistă mai multe ore, uneori zile.

6. O stare de oboseală care se instalează brusc şi care durează, în ciuda repausului, zile în şir, uneori săptămâni. Este un simptom care apare mai frecvent la femei.

7. Dificultatea în respiraţie, care nu apare în legătură cu o activitate fizică

8. Palpitaţii (accelerarea pulsului)

9. Ameţeli

10. Anxietate şi tulburări de somn, ce au în spate o nelinişte aparent inexplicabilă.

Minodora Bogdan spune că, adesea, unele dintre aceste simptome sunt puse pe seama unei răceli sau a unei banale dureri locale, motiv pentru care sunt trecute cu vederea. Cardiologul avertizează că prezentarea urgentă la medic este esenţială, întrucât, în cazul unui infarct miocardic cu supradereglare de segment ST, inima poate fi salvată dacă se acţionează în primele trei ore.

Medicul mai avertizează asupra necesităţii prevenţiei, în special prin renunţarea la fumat, precizând că, în cazul fumătorilor, din cauza afectării întregului sistem circulator, infarctul miocardic este, de cele mai multe ori, fatal.

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct

Dacă până în urmă cu câţiva ani bolile de inimă, în general, şi infarctul miocardic, în mod special, păreau apanajul vârstelor mai înaintate, în ultimii ani tot mai mulţi tineri ajung pe patul de spital şi chiar mor din cauza unor astfel de afecţiuni. Medicul cardiolog Minodora Bogdan spune că de vină este modul de viaţă al omului modern, arătând cu degetul în special către fumat şi sedentarism.

Minodora Bodgan este şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi, de-a lungul zecilor ani de carieră medicală, a încercat să-şi înveţe pacientul un lucru esenţial: modul în care alegem să ne trăim viaţa ne influenţează în mod esenţial sănătatea. Pentru a fi cât mai convingătoare, ea îşi completează argumentele medicale cu exemplul personal: mănâncă echilibrat, nu fumează, are grijă de siluetă şi – foarte important – face foarte multă mişcare. Deşi a trecut de 60 de ani, participă în fiecare an la un campionat internaţional al medicilor, de la care se întoarce, de fiecare dată, cu medalii.

A explicat implicaţiile sedentarismului şi a celorlalte „păcate” ale vremurilor de azi într-un interviu acordat publicaţiei Adevărul:

– De ce apare infarctul miocardic şi, mai ales, de ce apare, tot mai frecvent, la tineri?

– Infarctul miocardic apare din cauza întreruperii fluxului de sânge prin una sau mai multe vene coronare – adică acele vase care irigă şi hrănesc muşchiul inimii. Dacă îngustarea, apoi obstrucţia acestor coronare apare în mod obişnuit după vârsta de 40 de ani, având drept cauză placa de aterom, persoanele tinere au un profil diferit al factorilor de risc. Deşi mulţi dintre ei par a fi perfect sănătoşi, aceşti tineri se pot găsi în etapa factorilor de risc, care trebuie căutaţi şi monitorizaţi. Şi, mai ales, trebuie acţionat asupra factorilor de risc modificabili.

– Care sunt aceşti factori de risc modificabili la persoanele tinere?

– Dacă ereditatea şi istoricul familial de boală coronoriană precoce sunt nemodificabile, stilul de viaţă – sedentarismul, obezitatea abdominală (peste 92 de centimetri circumferinţa taliei la femei şi peste 102 centimetri circumferinţa taliei la bărbat), alimentaţia bogată în grăsimi de origine animală, dulciurile concentrate, prezenta diabetului zaharat, a hipertensiunii, valorile crescute ale colesterolului (în speciale ale LDL-colesterol, aşa-numitul „colesterol rău”), creşterea trigliceridelor, scăderea HDL-colesterolului („colesterolul bun”) sunt cauze ce pot determina infarctul la tineri.
– Vorbind despre aceşti factori modificabili, care ar fi, în opinia dumneavoastră, cei care au cel mai acut impact asupra sistemului cardiovascular?

– Cel mai frecvent factor de risc la tineri îl reprezintă fumatul. Marea majoritate a tinerilor care fac infarct fumează şi încă de la vârste foarte fragede. Un bărbat care fumează are un un risc de a face infarct miocardic de 10 ori mai mare decât un nefumător. O femeie fumătoare – de 4,5 ori mai mare decât una nefumătoare. Pentru mine, un fumător miroase a moarte. fumătorii nu scapă cu viaţă după un infarct. De ce? Ei dezvoltă boală multi-vasculară. Nu scapă pentru că „vecinii” inimii sunt şi ei bolnavi, adică sunt afectate şi vasele din jurul inimii. Dacă „vecinii” sunt şi ei bolnavi, nu ai cine să te salveze.

Un alt factor de risc important – mai ales în cazul femeilor – este utilizarea contraceptivelor orale, riscul crescând dacă ele şi fumează.

Şi drogurile – în special marijuaha şi cocaina – dau infarct. Cocaina poate da infarct frecvent pe coronare normale sau duce la un nou infarct în celor care au avut deja un astfel de episod.

Nu sunt de neglijat nici factorii psiho-social – stresul, emoţiile puternice, furia sau statusul psiho-social, care are implicaţii atât asupra modului de viaţă, cât şi asupra nivelului de stres cotidian.

Nu în ultimul rând, există boli inflamatorii şi virusuri care pot duce la infarct.

– Ce vârstă avea cel mai tânăr pacient de-al dumneavoastră care a suferit un infarct?

-19 ani, însă în cazul lui vorbim de o anomalie coronariană, neetichetată de nimeni. Avem, însă, doar la nivelul Sălajului, cel puţin 20 de tineri, în special bărbaţi, care au făcut infarct înainte de 40 de ani, în principal din cauza modului de viaţă.

În concluzie, tinerii mor fie pentru că au ghinionul să moştenească morţi subite în familie sau boli precoce şi atunci au o agresivitate mai mare a afecţiunii, fie din cauza acestor factori modificabili, care trebuie căutaţi. Mişcarea scade riscul de boală coronariană cu 52 la sută. De fumat, nu mai vorbesc!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.