Consiliu Județean, pe bune!

Consiliul Judetean sedinta septembrie 2014

„CJ” Vaslui, de la „Consiliu Județean” sau „Care Judecă?!” 

Consiliu Județean (CJ) Vaslui a dat semne că este un consiliu județean în ședința de din aprilir 2015, ceea ce i-a luat prin surprindere, i-a nedumerit și iritat pe șeful politic, președintele pesedist Dumitru Buzatu, și „suprapolitic”, vicepreședintele liberal Corneliu Bichineț. S-au pus în discuție numărul apartamentelor pe care instituția ar trebui să îl achiziționeze pentru medici și s-a problematizat pe seama deplasărilor în străinătate ale șefilor. Cei doi și-au folosit poate prea vasta experiență pentru a ironiza și a da sfaturi cu condescendență…

În afară de conformul consilier pesedist Gheorghe Croitoru, liderul sindicatului «Frăția», care începe să devină consacrat pentru replica „eu propun să trecem mai departe”, câțiva consilieri ai opoziției „din interior” din CJ Vaslui și-au luat rolul în serios în ședința de la sfârșitul lui aprilie 2015. Ei chiar au încercat să demonstreze că nu câștigă cele peste 800 de lei, (bani pe care mii de vasluieni îi câștigă prin trudă într-o lună întreagă), într-o mare grabă, așa cum și-ar dori președintele politic al CJ Vaslui Dumitru Buzatu și vicepreședintele „suprapolitic” Corneliu Bichineț. Primul a acuzat influențe electorale în comportamentul neobișnuit al consilierilor, în vreme ce cel de-al doilea s-a temut ca ședința să nu se tranforme într-un congres ca timp de desfășurare. O problemă și mai mare pentru Bichineț ar fi fost dacă congresul era pesedist sau liberal. Atunci nu ar fi știut dacă să nu plece sau să rămână…

Mai multe apartamente pentru medici?

Simpla intervenție a consilierului liberal Radu Bobârnat la proiectul de hotărâre prin care se decidea alocarea a un million de lei pentru achiziționarea de apartamente pentru medicii navetiști de la Spitalul Județean a activat autosuficiența și ironia președintelui CJ Vaslui, care a fost nevoit să dea niște explicații. Mai ales că în același proiect de hotărâre se vorbea când de achiziționarea de apartamente cu trei camere, când de două camere.

„Am insistat ca primul lot de apartamente să fie de trei camere. Este vorba nu numai de a oferi condiții, dar și ca medicii să fie atrași să rămână aici”, a explicat Buzatu, care a mai spus că apartamentele nu vor fi de lux, ci vor avea doar strictul necesar.

Intervenția consilierului Alexandru Curelaru care a spus că din banii alocați se poate construi o clădire cu opt etaje, a fost primită și mai ferm de Dumitru Buzatu: „Solicitarea aceasta este rezultatul unei urgențe”.

„Hărțuirea” lui Buzatu a continuat cu intervenția lui Constantin Pleșu care a arătat că, deși nu sunt în administrarea CJ, și spitalele din Bârlad și Huși au asemenea probleme cu medicii navetiști. Buzatu a trebuit să răspundă din nou și a făcut-o spunând că prin rectificările viitoare se vor mai putea face și alte achiziții.

Trebuia Mihalachi să plece?

„Îndrăznețul” consilier liberal Radu Bobârnat a „cutezat” apoi chiar să pună în discuție costurile deplasării vicepreședintelui Vasile Mihalachi la Bruxelles, la Adunarea Regiunilor Europei (ARE), ceea ce l-a scos din „țâțâni” pe Buzatu, dar și pe colegul de partid Bichineț, care s-a simțit dator să-i aplice o corecție de pe poziția de fost președinte, dar și de pe poziția pe care se află, neglijându-și doar apartenența politică. Astfel s-a ajuns într-o situație cel puțin ciudată: vicepreședintele liberal al CJ face opoziție opoziției liberale din consiliu. Probabil că doar Anca Dima, consilierul liberal care nu a luat de șase ani cuvântul, ar putea explica acest paradox.

„Cât de importante și necesare sunt aceste deplasări? Simpla noastră prezență acolo nu justifică cheltuieli pe 2015 de peste 25.000 de euro, bugetul pentru deplasări externe. Sunt deplasări de câte 2-3 persoane, care fac un fel de excursii. Nu văd rostul unor astfel de prezențe la aceastã ARE. Numai pentru deplasarea domnului Mihalachi cheltuim 20.000 de lei, în jur de 5.000 de euro, pentru trei zile la Bruxelles. Ni se cere suplimentarea sumelor pe acest an cu 80.000 de lei și nu văd rostul acestor deplasări” –  Radu Bobârnat.

A fost prea mult pentru Dumitru Buzatu, care după ce a mai fost și întrebat dacă se aduce ceva din urma acestor deplasări sau sunt simple excursii, a început să vorbească despre insinuări, trenduri ale mass-media și manevre electorale.

„Probabil, după cum puneți problema, nu ar mai trebui să ieșim din acest județ”, a spus Buzatu, căruia i-a venit repede în sprijin colegul Bichineț, „opoziția” din interiorul CJ, care a punctat cu… vizitele unor consilieri PSD drept argument: „Cât timp am fost președinte al CJ, am promovat astfel de deplasări externe, pentru că județul Vaslui nu poate rămâne un județ izolat. Suntem în Adunarea Regiunilor Europei din anul 2000 și pun o întrebare: dacă acolo vin reprezentanți din aproape toate județele României, de ce județul Vaslui să nu fie reprezentat? Au mers de-a lungul anilor la aceste adunări doamna consilier Tiron, domnul consilier Mariciuc, mulți alți reprezentanți din județul Vaslui”.

Contracarat de chiar colegul de partid cu funcții, Bobârnat s-a apărat cu… normalitatea: „Am ridicat o problemă, dar văd că o ironizați. Să nu exagerăm. Nu spun să izolăm județul Vaslui, dar nu văd utilitatea unor astfel de deplasări, care nu ne-au adus nimic bun, nu știu cu ce ne alegem din aceste excursii”. De altfel, însuși Dumitru Buzatu, nu înainte de a avertiza că „depășim o anumită limită electorală”, a trebuit să recunoască: „ARE nu este generatoare de proiecte”.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.