Furt din furt se face …raiul

0

Rafaila padureÎn comuna vasluiană Rafaila se fură ca-n codru şi, pentru că satul este înconjurat de păduri, această zicere populară a avut ocazia să se transpună la propriu în realitatea cotidiană. De ani de zile, „aurul verde” este devalizat, lucru recunoscut chiar de pădurarul locului. Situaţia a intrat în atenţia autorităţilor locale abia după ce unii cetăţeni, „tâlhari” pentru pădurarul Mihai Fînariu, fratele primarului Constantin Fînariu, au oprit o căruţă de lemne ce avea un bon nedatat din partea silvicultorului şef și au anunțat poliția. Printr-o ironie a sorții nu tocmai întâmplătoare, fapta s-a întors împotriva cetățenilor cuprinși ”civici”Comuna vasluiană Rafaila este un loc special, este satul în care copiii nu pot juca „hoţii şi vardiştii” pentru că ar fi prea mare confuzia… Deşi furtul este o regulă în pădurile din zonă, infracţiunile au ajuns în atenţia instituţiilor abilitate abia la începutul lunii decembrie 2015, în seara de vineri, 3 decembrie, când doi fraţi, Ionel şi Mitică Sandu, care însoţeau o căruţă cu lemne, au fost opriţi de un grup de cetăţeni. Oamenii au sunat la 112, fiind convinşi că transportul este ilegal, dar se desfăşoară sub oblăduirea pădurarului Mihai Fînariu, fratele primarului comunei, Constantin Fînariu. Şi au avut dreptate. Câteva minute mai târziu, acelaşi apel a fost efectuat de Ionel Sandu, care a acuzat că a fost lovit de cei care l-au oprit şi că i-a fost sustrasă o drujbă.
După cum ne-a declarat comisar Mihaela Ştraub, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, ajunşi la faţa locului, poliţiştii au întocmit procese verbale şi i-au amendat pe primii reclamanţi, pentru scandal, deşi Ionel Sandu a refuzat să depună plângere împotriva lor, după ce tocmai îi numise tâlhari. Aceeaşi sursă spune că bonului eliberat de pădurar îi lipsea data. Prin urmare, un lucru se poate stabili cu uşurinţă: tâlharii nu erau tâlhari, pentru că niciun tâlhar nu sună la 112!
„Într-adevăr, am uitat să pun data”, admite pădurarul, care, împreună cu şeful postului de poliţie, Nicolae Ganea, au găsit de cuviinţă, ulterior, să oprească în custodie căruţa de lemne în… ograda poliţistului, nu în vreo curte mai apropiată de locul în care s-a produs reţinerea şi nici la sediul Poliţiei. În legătură cu acest lucru, şeful de post nu a avut de spus decât: „Nu comentez”, în vreme ce comisarul Mihaela Ştraub declară că nu este nimic ilegal.
Cei care au oprit căruţa pentru a reclama transportul ilegal de lemne, printre care Viorel Dănilă şi Ştefan Ciobanu, spun că sunt foarte siguri că operaţiunea, lipsită de un bon datat, este în afara legii pentru simplul motiv că şi ei, atunci când au lucrat cu pădurarul sau, mai bine spus, pentru el, erau părtaşi la aceleaşi practici. Pur şi simplu, este un sistem prin care pădurarul sustrage lemne din ocolul silvic.
„Ionel Sandu este omul lui, face ‘manevre’ cu el. Şeful postului de poliţie este mână în mână cu el. Şi şeful Ocolului Silvic e mână în mână cu el”, spune Viorel Dănilă.
„Cu o seară înainte, am muncit la el. Ne-a pus să tăiem lemne pentru el. Aşa face, ne dă seara câte o căruţă de crăci şi noi tăiem şi aducem căruţa la el la canton”, spune şi Gheorghe Calinciuc, un alt cetăţean convins că pădurarul fură: „Cu un singur bon tăiat, fără dată, taie şi fură cu camioanele”.
Astfel, deşi pădurarul spune că lemnele fără bon datat cu care a fost găsit de poliţişti pe 3 decembrie 2015 au reprezentat doar o regretabilă omisiune, oamenii susţin că în realitate este o regulă.

„Doi ani dacă mai munceşte ca pădurar, nu o să mai muncească toată viaţa”

Rafaila padure (2)„Mi-a zis la un pahar că el doi ani dacă mai munceşte ca pădurar, nu o să mai muncească toată viaţa”, povesteşte Stelian Ciobănică.
Cei revoltaţi mai spun că, doar în câţiva ani, de când a venit în sat, pădurarul Mihai Fânariu a adunat o întreagă avere: patru maşini, tractor, o vilă, două magazine şi o casă în construcţie. Trebuie spus că lucrările la fundaţia acestui din urmă obiectiv au fost efectuate de beneficiari ai venitului minim garantat, care au depus mărturie în faţa noastră.
După cum ne aşteptam, Mihai Fînariu spune că a venit în sat cu toate bunurile şi că, de când este pădurar, nu a strâns mare lucru. O declaraţie demnă de luat în seamă a făcut soţia sa, care, în faţa „tâlharilor” de vineri seară, a afirmat: „Atunci când vă lăsa să furaţi, era bun, nu?”. „Da, ne duceam în păduri particulare cu ştirea lui”, confirmă Ioan Onciu.
Toată tabăra adversă are mărturii clare. Prin pădure se găsesc cioate scoase de oamenii pădurarului şi împrăştiate sau ascunse după desişuri sau în gropi săpate anume. La un moment dat, respectivii le adună şi le dau destinaţii necunoscute. Cei care ne-au arătat cioatele de prin pădure ştiu acest lucru din simplul motiv că au participat cândva la asemenea furturi.
Acum, ruptura dintre pădurar şi foştii parteneri se pare că este definitivă, locul celor care astăzi îl reclamă pe baza „cunoştinţelor acumulate” fiind luat de alţii, poate mai “competenţi”.
„Nici nu am cuvinte să vorbesc despre aceşti oameni. Să vină şi să mă acuze, dacă au probe. Ei se ocupă de defrişări de când erau copii. Au defrişat peste 100 de hectare din pădurile particulare, au terminat şi acum ar vrea să abuzeze de pădurea statului. Dar eu cu hoţii nu mă încurc. Acum li s-a tăiat craca”, spune pădurarul Mihai Fînariu.

În realitate, ce se întâmplă în Rafaila este o răfuială între două bande care au furat și încă mai fură din pădure. Una dintre bande este condusă de însuși pădurarul din comună, iar cealaltă a lucrat pentru pădurar și acum este frustrată că pădurarul a rupt colaborarea. Prin urmare, acum urmărește să-l elimine. Autoritățile de mai sus însă, foarte probabil prinse, la rândul lor, în afacerile pădurarului se fac că plouă și, prinse pe picior greșit, găsesc infractorii într-o singură tabără: „tâlharii” de vineri seară, tabara pe care concuranța într-o infracționalitate i-a transformat în cetățeni cu spirit civic.

Rafaila padure

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.