Compromisurile omului contemporan

2
288

 

Motto: „Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca omul bun să nu facă nimic” – Edmund Burke

Omul zilelor noastre a ajuns să trăiască într-o lume bolnavă, deși cel mai adesea nu conștientizează aceasta. Existăm într-o societate dominată de lupta pentru bani, avere, faimă, etc. Majoritatea oamenilor supraviețuiesc într-o lume în care a fuma, a bea până la inconștiență sau a te droga sunt realități acceptate cu indiferență, ca parte a unei normalități, a banalului sau, cel mult a faptului divers.

Suntem prea puțin conștienți de adevărata dimensiune a decăderii ființei umane, de formele complexe și de efectele reale ale acestui adevărat dezastru spre care se îndreaptă omul, și nu suntem mai deloc conștienți de cauzele acestui continuu declin.

Prezentul material (ce însumează o serie de informații publice de dată recentă – statistici, sondaje, cercetări științifice) dorește să ajute la o obiectivare a condiției omului contemporan, la conștientizarea decăderii ființei umane, a gradului de pervertire a naturii sale esențiale, pentru ca cei ce acum știu și pot să acționeze într-un sens profund benefic pentru regenerarea umanității, să o și facă, fără întârziere.

ALIMENTAȚIE

Motto: „Cantitatea optimă de carne pe care ar trebui să o consume un om este: zero!” – dr. Walter Willet, Universitatea Harvard

Cuptor paine11 septembrie 2001 – o zi care a intrat în istorie. Dacă privim la scenele catastrofei de la World Trade Center putem vedea foarte clar că tragedia și suferința umană impresionează diferit, în funcție de modul în care se produce (sau, mai bine zis, de modul în care informația este – “filtrată” de presă. Când e spectaculoasă, când are drept cauză „cel mai mare atac terorist din istorie”, ea stă pe buzele tuturor, e zugrăvită cu imagini apocaliptice pe primele pagini ale ziarelor și apare în prim-planul programelor TV. Când însă e comună, tăcută, trece nebăgată de seamă, chiar dacă este la fel de ucigătoare și adeseori ar putea fi evitată.

Aparent, totul decuge normal: zilele trec fără evenimente deosebite, iar rutina creează o falsă stare de discomfort. Însă, dincolo de tragedia din S.U.A. – fără a încerca o minimalizare a acesteia – pe toți ne pândește o altă tragedie, cel puțin la fel de gravă, care lovește pe o scară mult mai largă și în mod continuu, deși mult mai subtil. Nu, nu vă gândiți la avioane cu teroriști sinucigași. Inamicul este mult mai aproape de noi decât ne imaginăm cei mai mulți. Asemeni unui cal troian, el se infiltrează în chiar natura noastră, devine o parte din noi cu fiecare obicei nesănătos pe care îl cultivăm (sau care este cultivat în noi, în mod insidios – zilnic, moment de moment – prin reclamele de publicitate, la TV, radio, în ziare, pe străzi, n.n).

Vreți să fiu mai explicit? Ei bine, iată cei mai de temut „teroriști” pe care îi ocrotim adesea ca pe copiii noștri: fumatul, consumul de băuturi alcoolice și droguri, sedentarismul, consumul de alimente bogate în colesterol și grăsimi animale, stresul, emoțiile negative și mulți, mulți alții asemenea lor. Rezultatul? Aproape 500 de victime răpuse zilnic în țara noastră de bolile cardiovasculare (deși 50-80% ar putea fi prevenite), peste 100 de români uciși zilnic de diferite forme de cancer (în condițiile în care cel puțin 75% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite…). Și asta referitor doar la primele două cauze de deces din România de azi…

De ce nu scriu ziarele despre această tragedie? De ce nu suntem avertizați la fiecare emisiune TV de știri despre pericolul iminent care ne pândește? Oare pentru că ne-am obișnuit cu această situație? Sau poate ne imaginăm că de murit tot trebuie să murim de ceva, în cele din urmă? Nu cred. Mai degrabă mi se pare că acești „teroriști” au devenit o parte din noi; am ajuns să ne identificăm cu ei atât de mult, încât ne este teamă să-i pedepsim, să-i anihilăm.

Nu vă lăsați înșelați de această diversiune extrem de subtilă. Alegeți chiar de astăzi să eliminați, rând pe rând, toți „caii troieni” din stilul dumneavoastră de viață. Nu numai că veți trăi mai mult, dar abia atunci veți descoperi adevărata plăcere și frumusețe a vieții. Succes!

Pâinea noastră cea de toate zilele…

Pâinea albă, diferitele produse din cartofi (chips-urile, cartofii prăjiți), precum și alimentele supraprelucrate termic sunt mult mai nocive pentru sănătatea oamenilor decât s-a crezut până acum. Acestea sunt concluziile la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Stockholm și Administrația Națională pentru Alimentație din Suedia, în urma unor studii care au dus la descoperirea în alimentele de bază a unui nivel neobișnuit de ridicat al unei substanțe cancerigene, acrilamida.

Acrilamida, care este folosită în doze infinitezimale în tratarea apei potabile, poate, în cazul în care este consumată în exces, să afecteze sistemul nervos, să provoace impotență, paralizie sau cancer, au explicat în cadrul unei conferințe de presă extraordinare oamenii de știință de la Universitatea din Stockholm și de la Administrația Națională pentru Alimentație din Suedia.

Dr. Margareta Toernqvist a precizat că echipa sa de cercetători a detectat un nivel de un microgram de acrilamidă în 0,5 g. de chips-uri și în 2 g. de cartofi prăjiți. Un nivel ridicat al acestei substanțe a mai fost găsit și în alte alimente (bogate în glucide) fripte, prăjite sau pregătite la temperaturi mari.

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă limitarea consumului de acrilamidă la un microgram pe zi, în apa potabilă, dr. Toernqvist estimează că fiecare persoană, în lume, consumă „de zeci de ori mai mult” decât nivelul admis: 980 de micrograme de acrilamidă pe kilogram în cazul chips-urilor, 410 la cartofii prăjiți și 280 în biscuiți!

Alimentele cancerigene

Autoritățile suedeze consideră concentrațiile de substanțe toxice aflate în alimente care pot provoca maladii grave sunt suficient de alarmante pentru a convoca o conferință de presă, fără a mai aștepta publicarea rezultatelor acestor cercetări în revistele științifice de specialitate. Totuși, oficialii nordici nu și-au exprimat intenția de a formula recomandări mai severe pentru a determina consumatorii să-și schimbe obiceiurile alimentare. Se știe că în afacerile cu produsele alimentare incriminate de aceste cercetări sunt investite sume foarte mari de bani. Această situație duce la presiuni ale marilor rețele de comercializare (care finanțează oameni politici și curente de opinie care să le permită dezvoltarea afacerilor) la adresa autorităților. Un reprezentant al Administrației Naționale pentru Alimentație a subliniat că recomandările existente în acest domeniu rămân valabile: „Mai multe legume și cereale și mai puțini cartofi prăjiți și chips-uri”.

Un toxicolog din cadrul aceleiași instituții a estimat că cifra cazurilor de cancer imputabile acrilamidei (compus chimic care produce numeroase efecte nocive în corp) este cuprinsă între 200 și 600 pe an în Suedia!

Și englezii confirmă prezența substanțelor cu potențial cancerigen în unele alimente. Autoritățile sanitare britanice The Food Standards Agency (FSA) au confirmat studiul suedez care a arătat că o substanță cu potențial cancerigen se găsește în cantități semnificative în anumite alimente ce conțin hidrocarbonați. FSA a confirmat faptul că acrilamida – substanță cu potențial cancerigen – există în alimentele bogate în hidrocarbonați, dintre care amintim pâinea, chips-urile, cartofii prăjiți. Din acest motiv, FSA a recomandat oamenilor să respecte o dietă echilibrată, care să includă multe fructe și legume.

Acest studiu britanic este primul care confirmă cercetările suedeze, care au provocat temeri la nivel mondial dezvăluind că acrilamida este prezentă în cantități semnificative în alimentele bogate în hidrocarbonați, în condițiile în care acestea sunt pregătite la temperaturi înalte.

„Orice aliment care conține glucice și proteine și care suferă un tratament termic – în cazul produselor alimentare coapte, prăjite, fripte – poate conține acrilamida. Se cunoaște de mult timp faptul că, în timpul tratamentelor termice intense și neprotejate (relație timp-temperatură), se formează compuși de tipul melanoidinelor (de culoare brun-negru), despre care studiile științifice au arătat că pot fi cancerigene, provocând mutații genetice și anomalii cromozomiale în celule și hematii”, a explicat dr. ing. Nastasia Belc, de la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Ce am putea face ca să ne ferim de aceste pericole descoperite în ultimul timp de către cercetătorii în domeniul medical? Deocamdată, cercetătorii ne îndeamnă spre „mai multe legume și cereale și renunțarea pe cât posibil la cartofii prăjiți și chips-uri”.

Din nefericire, România cunoaște o evoluție progresivă a cazurilor de cancer după anul 1989, iar una dintre explicații ar putea fi și schimbarea în rău a obiceiurilor alimentare (multe obiceiuri proaste preluate de la modelele promovate de mass-media occidentală, care nu are interes să promoveze bunele obiceiuri, ci doar produsele sau producătorii care aduc profit mai mare).

Pâinea albă este cancerigenă

În urma analizării substanțele chimice adăugate artificial în alimente, specialiștii Institutului de Cercetări Alimentare din România avertizează: pâinea albă este cancerigenă!

Specialiștii nutriționiști români au ajuns la concluzia că mâncarea de bază a românilor, pâinea albă, este un produs care predispune la boli grave. În timp, consumul frecvent de pâine albă accelerează procesul îmbătrânirii și al îmbolnăvirii, favorizând chiar apariția cancerului de colon. Iată de ce pâinea albă ar trebui scoasă cât mai mult posibil din consum. La această concluzie specialiștii Institutului de Cercetări Alimentare din București au ajuns după cercetări amănunțite.

Iată câteva dintre concluziile acestor studii rezumate de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, membru al Academiei de Științe Agricole și Forestiere:

Pâinea este un produs extrem de complex, care trebuie să conserve într-un mod cât mai perfect materiile prime din care provine. Pâinea albă are la bază o materie primă agroalimentară valoroasă – grâul, o adevărată minune de la Dumnezeu, prin complexitatea de substanțe ce le conține. Grâul conține fibre alimentare, micro și macroelemente, glucide, proteine, vitamine și enzime, fiind astfel un aliment perfect. Aceste calități ale grâului sunt eliminate însă din dorința de a face pâine albă. În cazul așa-numitelor franzele albe pe care le mănâncă masiv românii (după unele studii, românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine din Europa, în timp ce în alte țări, datorită obiceiurilor alimentare specifice, consumul de pâine este mult mai redus), la procesul de prelucrare sunt eliminate din grâu componente foarte valoroase: este îndepărtată tărâța și odată cu ea complexul vitaminic B, sunt eliminate fibre alimentare (celuloza, hemiceluloza), micro și macroelemente – calciu și fosfor, plus o parte din proteine.

În pâinea albă rămâne doar amidonul, ce este un aliment profund dezechilibrant nutrițional. După cum am amintit, consumul zilnic de pâine albă produce dezechilibre metabolice, favorizând apariția obezității și, mai grav, a cancerului de colon. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare afirmă, în urma studiilor realizate, că pâinea albă ajunge la cumpărător sub forma unui produs rafinat, constituit din amidon, al cărui component monomeric este glucoza. De fapt, mâncăm o glucoză. Chiar dacă înghițim amidon, tubul digestiv îl transformă în glucoză. Glucidele în exces nu se asimilează dacă nu au și complexul vitaminic B (ce a fost eliminat prin prelucrare odată cu tărîțele). Tocmai datorită dezechilibrului nutrițional, simplitatea produsului dezvoltă excesiv microflora de putrefacție din intestin, care la rândul ei generează metaboliți cancerigeni ce favorizează apariția cancerului de colon. De aceea, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă să fie evitată pâinea albă.

Gheorghe Mencinicopschi mai spune că a încercat să avertizeze asupra acestui pericol de mult timp, dar conducătorilor, indiferent de culoare politică, nu le pasă de această situație. S-au semnat convenții internaționale care îi obligă să supravegheze ca hrana populației să fie sănătoasă, pentru ca astfel și locuitorii să fie sănătoși, dar informarea oamenilor și măsurile concrete în acest domeniu sunt aproape inexistente, a concluzionat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Pâinea albă dăunează vederii

Un studiu realizat de o echipă mixtă americano-australiană a relevat faptul că amidonul rafinat conținut de pâinea albă și de unele produse de panificație a dus la apariția unui număr din ce în ce mai mare de cazuri de miopie în ultimii 200 de ani. Miopia (afecțiune în cazul căreia ochii nu mai disting clar obiectele aflate la distanță) a devenit o boală a ultimelor secole, fiind întâlnită cu precădere în țările industrializate în care se utilizează alimente rafinate.

Cercetătorii au explicat că amidonul rafinat, conținut în special de pâinea albă, dar prezent și în alte produse cum ar fi jeleurile, budincile și alte dulciuri, este digerat foarte repede, ceea ce determină pancreasul să producă un nivel mai mare de insulină pentru a dizolva zaharurile produse. Nivelul ridicat de insulină afectează în mod negativ o proteină esențială în procesul de creștere și care este responsabilă în special de acuitatea vizuală și de starea de sănătate a ochilor. Această transformare în activitatea pancreasului este transmisă din generație în generație și agravată de consumul de amidon rafinat.

Loren Cordain, de la Universitatea de Stat din Colorado, și Jennie Brand Miller, de la Universitatea din Sydney, au declarat că această determinare este clară și explică astfel faptul că 30% dintre europeni suferă în prezent de miopie.

Carnea roșie produce cancer

Regimurile alimentare bogate în carne roșie cresc cu 3,6% riscul apariției cancerului de esofag și dublează „șansele” de producere a cancerului de stomac, se arată într-un studiu american publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Studiul a arătat că mai multe tipuri de regim alimentar, mai ales cel bogat în carne roșie, cresc riscul apariției cancerului de stomac și esofag, a precizat echipa de cercetători condusă de Mary Ward și Honglei Chen de la Centrul Național de Cercetări privind Cancerul din Boston.

În momentul de față, în Europa, decesele cauzate de cancerul digestiv ocupă locul al doilea, după cele datorate afecțiunilor cardiovasculare. Specialiștii apreciază că mortalitatea provocată de cancerul digestiv va trece, peste un deceniu, pe locul întâi.

La Iași, de pildă, a declarat prof. dr. Carol Stanciu, șeful Clinicii de gastroenterologie de la Spitalul «Sf. Spiridon», frecvența este de o îmbolnăvire în fiecare zi (altfel spus, în fiecare zi un ieșean se îmbolnăvește de cancer digestiv), față de situația din urmă cu două decenii, când se înregistrau 3-4 cazuri pe an. Fenomenul, de-a dreptul îngrijorător, este greu explicabil. Se crede că, între altele, de vină ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare și trecerea la alimentele de tip fast-food.

Iată că noile descoperiri științifice ale cercetărilor ame-ricani explică, în sfârșit, una din cauzele reale ale apariției cance-rului digestiv: consumul de carne. În schimb, o alimentație bogată în fructe, legume și cereale poate reduce riscurile apariției cancerului, după cum subliniază și cercetătorii americani. Îndeosebi în S.U.A., carnea a început să devină un real pericol nu numai din cauza aditivilor și conservanților, ci în primul rând din cauza hormonilor folosiți pentru creșterea animalelor, din cauza bacteriei E-coli și datorită bolii „vacii nebune”. Acesta este motivul pentru care din ce în ce mai mulți tineri americani își „șochează” părinții prin adoptarea de drastice regimuri vegetariene. Conform unui sondaj realizat de revista «Time», în S.U.A. trăiesc peste 10 milioane de vegetarieni, în timp ce alți 20 de milioane de americani au urmat regimul vegetarian în mod temporar.

Băuturile zilelor noastre. Atenție la tartrazină!

Dulciurile și produsele răcoritoare sunt destinate în special copiilor și, pentru a fi mai ispititoare, ele au nevoie de coloranți cât mai atrăgători. Aceștia sunt nocivi pentru sănătate, determinând deficiențe în vitamina B6 și zinc și chiar apariția, în timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina – E-102, acceptat de legislația românească, dar interzis în Suedia, Elveția, Marea Britanie și Olanda.

Conform unui studiu al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, s-a constatat că pe piața românească există anumite produse, destinate în special copiilor, care conțin acest colorant:

1) Băuturi răcoritoare: Kick de portocale, Prigat Orange Light, Fanta Exotic, Mirinda, Orange, etc;

2) Dulciuri: bomboanele Ciclete cu aromă de zmeură, bomboanele Kathy Lemon, budinca cu gust de vanilie, bomboanele gumate Sugus Exotic, acadelele Chupa Chups, Bega – baton cu spumă și jeleu de lămâie, jeleurile Kroky Mania (jeleuri Silvana, drajeuri de caise, zmeură sau portocale) etc.

Efecte negative asupra sănătății

Acest colorant numit tartrazină determină o reacție de intoleranță la aproximativ zece oameni dintr-o mie, care se manifestă prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpură și chiar șoc anafilactic.

Persoanele alergice la aspirină sunt alergice și la tartrazină. Acest colorant se elimină preponderent prin bilă, deci persoanele cu afecțiuni la nivelul vezicii biliare pot avea probleme de sănătate din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazină.

Consumul produselor care conțin tartrazină determină deficiențe în vitamina B6 și zinc, ceea ce declanșează probleme mai ales femeilor. S-a constatat că vitamina B6 este implicată în metabolismul progesteronului, care la rândul său are un rol important în procesarea excesului de estrogen. În acest fel, datorită deficitului de vitamina B6, femeile cu probleme hormonale pot să dezvolte în timp diferite tipuri de tumori (cum ar fi de exemplu fibroamele).

Asociația pentru Protecția Consuma-torilor din România solicită autorităților de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel puțin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat că dozele mari de tartrazină determină modificări histologice (adică la nivel de țesut) ireversibile ale ficatului.

Ținând cont că acest compus este frecvent folosit în băuturile răcoritoare consumate în cantitate mare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazină pot deveni extrem de grave. Doza maximă admisă pentru consum este de 0,75 mg./kg. iar în produsele alimentare 70 mg./kg. cu excepția rahatului, unde doza admisă este de 30 mg./Kg. Cu alte cuvinte, dacă un producător introduce în băuturi răcoritoare cantitatea maximă de colorant – 70 mg./Kg. (echivalent litru) – atunci un copil de 30 de kg, de exemplu, care bea doi litri de suc, va ingera 140 mg. colorant, în timp ce doza maximă admisă pentru o persoană de 30 de kg. este de 22,5 mg.!

Necesitatea unei intervenții urgente se impune pentru a nu se repeta tragica experiență americană cu aditivul E-425. Comitetul permanent pentru rețeaua alimentară și sănătatea animală al Uniunii Europene s-a pronunțat, după decesul mai multor copii, pentru o suspendare de urgență a comercializării produselor sub formă de jeleu ce conțin aditivul alimentar E-425. Numit și Glucomannan, E-425 este folosit în unele țări ca agent „de gelificare” în produsele alimentare. Acest comitet european a propus suspendarea utilizării acestui aditiv în industria alimentară, în urma decesului prin sufocare a mai multor copii din S.U.A. și Canada, după ce aceștia au consumat mai multe cutiuțe cu jeleuri care conțineau E-425.

În iulie 2002 Institutul de Sănătate Publică din București a recomandat populației să renunțe la sucuri, pentru că sunt pline de substanțe chimice, de aditivi toxici pentru organismul uman.

Într-o conferință de presă, Sebastian Dumitrache, specialist în „E”-uri la Institutul de Sănătate Publică, a recomandat populației să renunțe la sucuri, pentru că sunt produse cu coloranți sintetici, și să se îndrepte către apa minerală sau către ceaiurile din plante: „Este bine să nu folosiți E-urile sintetice care se regăsesc în multe sucuri. Plătiți mult și nu aveți beneficii nutriționale. Cea mai sănătoasă este apa pură și ceaiurile din plante!”.

Pe 24 iulie 2012, directorul Direcției de Sănătate Preventivă Gheorghe Mencinicopschi a publicat o listă a E-urilor (aditivi alimentari folosiți în industria alimentară) care sunt periculoși pentru sănătatea umană:

E 102 – Tartrazină, un colorant galben de sinteză, folosit la sucuri. Este puternic alergen.

E 120 – Coșenilă, un colorant roșu, puternic alergen. Consumul trebuie evitat, mai ales de copii.

E 211 – Benzoat de sodiu. Cancerigen.

E 225 – Sulfit de potasiu, un conservant iritabil al tubului digestiv.

E 251 și E 252 – Nitratul de sodiu și cel de potasiu sunt conservanți cancerigeni, regăsiți în special în mezeluri. Pot provoca moartea.

E 123 – Amarant, colorant roșu, alergen și cancerigen.

E 321 – BHT, antioxidant regăsit în margarine. Crește colesterolul.

E 339 – Ortofosfați de sodiu și derivați ai acestora. Încetinește procesul digestiv.

Băuturile energizante dăunează danturii

Se consideră că băuturile energizante și cele pentru sportivi reușesc pe termen scurt să potolească setea și să-i facă pe cei care le consumă să se simtă în formă (așa cum producătorii prezintă în toate reclamele pentru aceste produse), însă consumul acestor băuturi generează pe termen mai lung efecte negative pentru sănătate (din păcate, despre acest aspect reclamele nu spun nimic, consumatorii fiind lăsați să afle singuri…).

Lista efectelor nedorite pe care le au aceste băuturi răcoritoare (de fapt anumite substanțe – înlocuitori ai unor gusturi și arome naturale – pe care acestea le conțin pentru a scădea costurile de producție, păstrare și comercializare) a fost completată și de președintele Asociației Stomatologilor Australieni, Andrex Barnes, care a spus că așa-numitele băuturi „soft”, cu conținut scăzut de alcool, cât și băuturile pentru sportivi au un conținut ridicat de zahăr, acizi și cofeină, adică „rețeta” perfectă pentru „dizolvarea” dinților. Băuturile bogate în cofeină stimulează sucurile gastrice, crescând pofta de mâncare și prelungind perioada de expunere a dinților la acțiunea toxică a zahărului și acizilor.

Fast-food-urile „omoară” America

Locuitorii din Statele Unite petrec mai mult timp, pe parcursul unui an, mâncând în fast-food-uri decât vizionând filme la cinematografe, citind cărți și ziare sau ascultând muzică acasă. În ceea ce privește costurile acestei “distracții”, americanii au cheltuit în 2011 mai mult de 110 miliarde de dolari pe burgers și pui prăjit adică, cu 104 miliarde de dolari mai mult decât în 1970.

Consumul acestor produse și al băuturilor acidulate și îndulcite aferente dăunează în mod egal adulților și copiilor, fiind una din cauzele obezității, diabetului, bolilor de inimă și uneori chiar a infectării cu bacteria E-coli. Potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, în această țară (Statele Unite ale Americii) mor anual 300.000 de oameni din cauza obezității.

Unii medici din SUA consideră faptul că fast-food-ul câștigă teren în școli drept un lucru care ar trebui să-i îngrijoreze pe americani deoarece „obiceiurile culinare se formează în tinerețe, iar dacă copiii sunt astfel crescuți ei se vor îngrășa de mici și vor avea de luptat toată viața cu efectele nedorite ale obezității”, e de părere un medic din Statele Unite. Aceiași medici spun că produsele fast-food, ce constau în principal din burgeri și prăjeli, deși nu sunt singura cauză a obezității, reprezintă totuși un factor principal al îmbolnăvirii.

Obezitatea – boala Occidentului

Steve Cutts La televizor fast foodFără să mai luăm în calcul SIDA și cancerul, două din bolile care decimează populația globului, societatea occidentală de azi este grav amenințată de o boală mult mai tragică, ce ucide 300.000 de oameni în fiecare an, și care ar putea deveni cea mai mare preocupare a medicinei în noul mileniu: obezitatea, care la o privire mai atentă este de fapt rezultatul unei conjuncturi sociale și economice ce supune omul modern la multiple tensiuni psihice care îl limitează și care treptat ajung să dețină controlul asupra propriei sale vieți.

Pas cu pas, problema intră în dezbaterile publice. O conferință de două zile, organizată sub auspiciile Oficiului Național de Audit din Marea Britanie, a fost dedicată acestui subiect, după ce la începutul lunii ianuarie 2012 oficiali din partea guvernului britanic atrăseseră atenția asupra importanței și gravității problemei. Astfel, unul din cinci britanici și 13% dintre copiii lor se îndreaptă spre obezitate, număr triplat față de cel de acum 20 de ani.

De cealaltă parte a Atlanticului, doctorii americani au tras și ei un semnal de alarmă, spunând că 60% din populația SUA este grasă sau obeză, în ciuda repetatelor avertizări din mass-media.

Moarte lentă, dar sigură, obezitatea omoară. An de an, evidența arată că simplul fapt de a fi gras scade speranța de viață, oamenii care suferă de obezitate sau care sunt deasupra greutății normale suferind, în general, ori de unul din cele două tipuri de diabet, ori de boli de inimă, cancer de colon și cancer ovarian, fiind frecvent expuși și la atacurile cerebrale. Lupta contra obezității de abia a început, și va fi o luptă greu de dus.

Costul tratării acestei boli, direct și indirect, ajunge în orice țară capitalistă la fabuloasa sumă de 4 miliarde de dolari anual. Guvernele din toată lumea au început campanii de instruire a populației în privința obiceiurilor culinare și pentru combaterea vieții sedentare pe care suntem toți nevoiți să o ducem, iar doctorii au început să se preocupe de posibilitatea tratării obezității ca o boală propriu-zisă, o boală ce necesită tratamente medicale susținute.

Viața de familie deficitară este una din cauzele acestei probleme. Majoritatea copiilor devin obezi din cauza lipsei de activitate și exercițiu fizic, din cauza timpului îndelungat petrecut în fața calculatorului și a televizorului și, nu în ultimul rând, din cauza mâncării de tip „fast-food”. În același timp, puține familii reușesc să impună ore fixe de masă, părinții fiind nevoiți să lucreze până seara târziu. În aceste condiții este nevoie de prepararea rapidă a mâncării, de folosirea produselor semipreparate cu conținut ridicat de grăsimi și conservanți. Astfel, condițiile pentru proliferarea obezității sunt îndeplinite, societatea de azi oferind puține alternative pentru o viață sănătoasă.

Deși sfaturile în domeniu au invadat revistele de profil, și nu numai, rezultatele mediatizării problemelor legate de obezitate întârzie să apară, în mare parte din cauza faptului că oamenii sunt „prizonierii” unor obiceiuri pe care le dictează societatea și mediul. Nu ar fi corect să descriem obezitatea ca rezultatul vieții particulare a unui singur individ sau a iresponsabilității acestuia, deoarece majoritatea indivizilor sunt victimele forțelor sociale și economice. Obezitatea este o consecință directă a faptului că societatea ne interzice (indirect) controlul asupra timpului și că producătorilor li se permite vânzarea agresivă a produselor alimentare nesănătoase. Pe scurt, obezitatea este rezultatul inconștienței și a ignoranței oamenilor zilelor noastre.

Mâncarea dăunează grav sănătății

Probabil nu va trece mult timp până ce pe unele produse alimentare va fi inscripționat: „Atenție, acest produs conține o cantitate de grăsimi mai mare decât cea pe care o ființă umană ar trebui să o consume într-o săptămână!”, notează cotidianul «The Independent».

Industria fast-food-ului american tremură deja căci avocatul John Banzhav se întoarce. După combaterea tutunului, el a găsit o nouă cauză dreaptă: combaterea publică vehementă a produselor alimentare care determină apariția obezității. Acest avocat american, foarte cunoscut peste Atlantic, a fost primul care a acționat în judecată industria tutunului, în anii 196o, din cauza consecințelor nefaste ale tabagismului.

Atunci, datorită acțiunilor îndrăznețe ale acestui avocat, statele americane au obținut, de la cele mai importante fabrici producătoare de țigări, sute de milioane de dolari pentru a compensa costurile medicale ale fumatului.

Astăzi, John Banzhav revine în scenă cu un nou obiectiv: combaterea industriei fast-food-urilor. Într-adevăr, americanii nu încetează să se îngrașe: 6l% din ei sunt supraponderali (față de 46%, la sfârșitul anilor ’70). Pentru SUA, obezitatea reprezintă o factură medicală de 117 miliarde de dolari pe an. Potrivit unui best-seller publicat în 2011 de către Eric Schlosser, «Fast Food Nation», americanii cheltuiesc mai mult pentru slăbit decât pentru cinema, cărți, presă, video și muzică la un loc. Însă, se întreabă ziarul britanic, producătorii de alimente care îngrașă, industriile de ambalaje și de publicitate pot într-adevăr să fie făcute responsabile de această problemă?

Cum se poate dovedi că un atac de cord al domnului X a fost provocat de o „orgie” de hamburgeri sau de o „supradoză” dintr-un alt aliment? Abordarea lui Banzhav este graduală, urmărind să surprindă întreg contextul problemei:

– omisiuni de avertismente pe etichete

Este vorba de incriminarea unor inscripții incomplete sau eronate privind conținutul, aflate pe ambalajele produselor. Aceasta este baza de plecare pentru toate procesele actualmente în curs, cele mai multe acuzând prezența grăsimilor ascunse printre ingrediente.

– a doua etapă, mai dificilă, constă în acuzarea întreprinderilor că fac declarații false pe etichete

– a treia etapă constă în reproșarea omisiunii unor avertismente privitoare la riscurile sanitare.

– ultima etapă (din păcate, încă îndepărtată) va fi atacarea industriei fast-food în ansamblu, pentru a da socoteală de toate cazurile de diabet, aterioscleroză și atacuri cardiace pe care le provoacă. Așteptând ca această acțiune să devină realistă, John Banzhav pregătește strategii similare celor folosite în campania împotriva tutunului ce urmărește să solocite forurilor de stat creșterea impozitelor pentru industria fast-food-ului, care își atrag clienții în primul rând prin prețuri scăzute. Banzhav nu pretinde că strategiile sale vor putea să rezolve în totalitate problema obezității. Ca și în campania împotriva tutunului, ideea sa este că procesele eficace trezesc opinia publică, mult prea pasivă, și determină pe conducătorii marilor concerne industriale să-și schimbe compor-tamentul.

Bineînțeles, există mari interese de a opri campania anti-obezitate, notează «The Independent». Argumentul principal al celor care susțin industria fast-food-ului este lăsarea consumatorilor să mănânce ce vor. Dar această libertate este într-adevăr reală? În America, înmulțirea producătorilor de fast-food a redus diversitatea alimentară. Piața de hamburgeri a pătruns în școli și chiar în spitale!

Cea mai mare rezistență la campania anti-obezitate provine, paradoxal …chiar de la obezi!

O mișcare numită «Fat power» (Puterea grașilor) se dezvoltă pe zi ce trece. Aceasta afirmă că orice tentativă de slăbire a grașilor duce la discriminare. Printre altele, grașii cer guvernului și industrialilor să facă schimbări… pentru ca restaurantele, mijloacele de transport în comun și mașinile să se adapteze gabaritului lor…

Puțini știu însă că în spatele acestor mișcări sunt tot interesele marilor companii de produse tip fast-food care nu fac altceva decât să manipuleze oamenii aflați într-o stare confuză creându-le speranțe deșarte, cum ar fi aceea că grașii își vor rezolva problemele atunci când societatea îi va accepta ca “normali”. Modificările la nivel social pe care aceste mișcări „pro-obezitate” le cer nu vor reduce însă numărul cazurilor de infarct, diabet sau cancer. Din păcate, atunci când multe dintre persoanele obeze își vor da seama de acest lucru, s-ar putea să fie cam târziu…

Mai bine să fie mâncarea gustoasă decât sănătoasă

Se pare că un rol important în problema obezității îl joacă lipsa unor cunoștințe necesare în domeniu. Trei sferturi din cei abordați într-un sondaj de opinie realizat în Germania au confirmat că nu cunosc cum ar trebui să se hrănească într-un mod sănătos.

În privința hranei, germanii pun plăcerea înaintea sănătății – potrivit unui sondaj realizat la solicitarea revistei farmaceutice de specialitate Apotheken Umschau. Din cele 2.575 de persoane chestionate, 69% au declarat că singurul criteriu de a alege un produs alimentar este gustul.

În România, peste 60% din români mor din cauza arteriosclerozei, prin infarcte cardiace (toate provocate de o alimentație neadecvată, bazată în principal pe conservanți și alți aditivi sintetici) sau accidente vasculare cerebrale, iar în lume, fiecare al doilea individ din rasa albă moare din cauza arteriosclerozei.

FUMATUL

Fum de tigara„Mulți vor pieri pentru că se vor intoxica cu fumul frunzelor otrăvi-toare…, datorită ignoranței lor…” – cap. 40 din «Linga Purana» – cca. sec. XII-IV î.H

Poate cea mai evidentă pată neagră pe obrazul umanității, indiciul cel mai semnificativ al gravei stări de ignoranță și prostie crasă în care aceasta se complace, proba cea mai clară a faptului că trăim în Kali Yuga, epoca maximei decăderi a ființei umane, este fumatul.

Zilnic în drumurile noastre ne întâlnim cu anunțuri ultraspațioase, superluminoase, ce anunță avantajele incredibile oferite de ultimele mărci de țigări: filtrele performante, „14 într-unul” etc, etc. Dar sfidarea cea mare vine în finalul reclamei când apare scris: „Cf. C.E., Dir. 89/466 C.E.E.: Fumatul dăunează grav sănătății”. Adică, chipurile, am fi avertizați în mod oficial de forurile de răspundere europene (Consiliul European și Comisia Europeană) că fumatul ar fi periculos pentru sănătate.

Prima întrebare, de bun-simț elementar, este: de ce se mai comercializează țigări, când tutunul este cunoscut ca fiind nociv și profund dăunător pentru sănătatea omului? Ce diferență există între tutun și drogurile interzise, când atât acestea cât și tutunul omoară oamenii, la fel de eficient (deși poate mai lent, în cazul tutunului)? Nu este aceasta o mostră evidentă a criminalei indiferențe a autorităților, și mai ales a stupizeniei în care umanitatea se complace cu desăvârșire?

Iată câteva cifre (publicate de Organizația Mondială a Sănătății): în fiecare an se fumează peste 6 miliarde de țigări. În fiecare an au loc în lume peste 3 milioane de decese datorate tutunului. Estimările arată că, dacă actualele tendințe persistă, tutunul va cauza aproximativ 10 milioane de decese pe an. Tutunul ucide în fiecare an mai mulți oameni decât reușesc să o facă accidentele rutiere, incendiile, celelalte droguri , SIDA și crimele la un loc.

În România: țigările de lux, mai ieftine cu până la 30%

În fața ofensivei relativ timide a factorilor de decizie (interzicerea fumatului în locurile publice, restricții la publicitate în presa scrisă și audio-video), companiile străine producătoare de țigarete pentru România au trecut la ofensivă stabilind ieftinirea unor mărci pentru a nu-și pierde clienții. Două companii străine de tutun au decis ieftinirea țigărilor lor cu 30%. Din 17 mai 2002, Philip Morris a scăzut prețul țigărilor Marlboro, iar din 20 mai British American Tabacco a luat aceeași decizie pentru mărcile Kent, Lucky Strike, Pall Mall și Hollywood.

„Am ajuns la concluzia că țigările Marlboro trebuie să fie mai accesibile consumatorilor adulți din România”, a motivat conducerea companiei.

Reacția persoanelor responsabile nu s-a lăsat așteptată: prof. dr. Radu Negoescu, organizatorul campaniei «Lasă-te de fumat» este de părere că: „Ceea ce fac aceste companii internaționale este de o nerușinare fără limite. Cu forța financiară pe care o au ele vor să asasineze România, o Românie care deja are 40% din populație care fumează, procent într-o continuă și alarmantă creștere. De exemplu, în 1994 procentul fumătorilor era de doar 28% și ne găseam sub media europeană. Și așa țigările erau și sunt și acum cele mai ieftine la noi, comparativ cu țările avansate”.

Nicotina „prăjește” neuronii, alterând procesele de învățare și memorare

Creier - Fum - FumatConform unui studiu dat publicității în cotidianul francez «Liberation», nicotina ar putea reduce (sau inhiba) producerea neuronilor.

Efectele stimulatoare de moment ale nicotinei asupra creierului fuseseră de multă vreme demonstrate. Acum, însă, în urma studiului efectuat pe șobolani, în cadrul Institutului Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța (INSERM), au fost descoperite și efectele pe termen lung ale acestei mult incriminate substanțe conținute de tutun.

Nu numai că nicotina ar reduce producerea de neuroni, ci, mai rău, se pare că în situația de sevraj (stare ce urmează abandonării consumului drogului respectiv, în speță țigara), marii fumători suferă o alterare a mecanismelor cerebrale ale învățării și memorării. Acest fapt duce la ipoteza că un consum de durată a nicotinei are efecte nocive asupra creierului.

Cercetările au fost realizate pe o porțiune a creierului în care neuronii sunt produși pe parcursul întregii vieți a rozătoarelor de laborator. S-a observat că, odată cu creșterea dozei de nicotină, se diminuează tot mai mult procesul de producere neuronală.

Dozele de nicotină administrate șobolanilor sunt apropiate – proporțional cu greutatea lor – de cele absorbite de fumători, au precizat cercetătorii respectivi. Descoperirea e de natură să-i descurajeze definitiv pe fumători, conchide ziarul parizian.

Statistici

Un studiu realizat recent în România a relevat că 39% dintre femei sunt fumătoare (în timp ce în 1989 procentul era doar de11%). Peste 72% din bărbați au declarat că fumează, dar numai 54% dintre ei s-au apreciat ca fumători activi. În România, bărbații fumează de trei ori mai mult decât femeile.

În ceea ce privește fumatul zilnic, studiul Institutului Național de Statistică evidențiază faptul că un sfert din populația țării noastre de peste 15 ani fumează zilnic. Mai concret, conform Centrului Național de Statistică Medicală, în 2001 fumau 36% din români (față de 25% în 1989). În București, conform studiului realizat de echipa dr. Florin Mihălțan, a reieșit că în acest an – 2001- fumau 49% dintre bărbați și 36% dintre femei!

Ponderea cea mai mare de fumători zilnici este la grupa de vârstă 25-54 ani, iar peste jumătate din bărbații fumători au căzut pradă acestui viciu de la vârste cuprinse între 15 și 19 ani.

Fumatul și disfuncțiile erectile

Un studiu efectuat la Clinica de Endocrinologie a Spitalului Universitar «Sfântul Spiridon» din Iași demonstrează că tutunul scade fertilitatea și calitățile fecundante ale spermei, ea fiind o cauză majoră de impotență la bărbați și inducând menopauza precoce la femei.

Profesorul universitar dr. Voichița Mogoș, endocrinolog specialist în sexologie, demonstrează prin acest studiu că fumatul conduce la impotență deopotrivă în rândul bărbaților tineri și vârstnici. Iată ce declară aceasta:

Fumatul afectează trei elemente esențiale: vascularizația locală, inervația locală și un factor catalizator, o enzimă care la nivelul vaselor peniene care duce la formarea principalului mediator al erecției – monoxidul de azot. Concentrația acestei enzime (care are un efect similar pastilei de Viagra) este net scăzută datorită fumatului.

„În urmă cu un an am făcut un studiu amănunțit pe 450 de subiecți a căror performanță erectilă a fost testată cu ajutorul injectării de papaverină. Acesta este un test extrem de utilizat, care conduce la dilatația reflexă a vaselor din corpii cavernoși ai penisului, declanșînd erecția ori de câte ori este posibil. Am constatat că subiecții tineri, care erau psihogeni, ar fi trebuit să reacționeze pozitiv deoarece sistemul anatomic și funcțional era bine pus la punct. Ei bine, toți marii fumători testați, care fumau zilnic peste 20 de țigarete, au răspuns ca și cum vascularizația locală a lor ar fi fost afectată, deși erau tineri și nu aveau alți factori de risc: nu erau hipertensivi sau diabetici, nu aveau modificări ale concentrației grăsimilor în sânge. Concluzia acestui studiu este că fumatul reprezintă un factor de risc esențial, alături de vârstă, ateroscleroză, modificarea grăsimilor în sânge, diabetul zaharat. Aceasta a fost dovada că fumatul reprezintă cauza acestei afecțiuni.

Fumatul afectează anual 430.000 de americani, adică de trei ori mai mult decât numărul de pasageri ai unui Boeing care s-ar prăbuși în fiecare zi. 15% din rata mortalității în Franța este determinat de tabagism. Indirect, prin complicațiile sale, țigara omoară anual mai multe femei decât cancerul mamar”.

Fumatul și pierderea vederii

„Fumatul este o cauză principală a orbirii”, anunță ziarul «Canberra Times». Cercetătorii de la Universitatea Națională Austra-liană și de la Universitatea din Sydney estimează că 20% din toate cazurile de orbire înregistrate în rândul australienilor care au vârsta de peste 50 de ani se datorează fumatului. Cercetătorii au făcut referire la unele studii efectuate în Australia, Statele Unite și Europa care arată că, în cazul fumătorilor, riscul de a suferi de degenerare maculară datorată vârstei este de două până la cinci ori mai mare decât în cazul nefumătorilor. Dr. Wayne Smith, de la Universitatea națională Australiană, propune ca pe pachetele de țigări să se scrie avertismentul: „Fumatul este cauza principală a orbirii dumneavoastră”.

Fumătorii francezi, în pragul crizei de nervi

Potrivit unui studiu recent al Institutului Național Francez de Statistică și Studii Economice (INSEE), dependenții de tutun din această țară ar fi caracterizați de o stare de anxietate, insomnie, rezistență scăzută la boli, de o activitate fizică redusă și o mai mică preocupare în privința alimentației, spre deosebire de nefumători, care sunt mai liniștiți, mai puțin bolnăvicioși, dorm mai bine, sunt mai înclinați să facă mișcare și mai atenți la ceea ce mănâncă, notează o ediție recentă a cotidianului parizian «Liberation».

Potrivit lui Christel Aliaga, autoarea studiului francez efectuat pe un eșantion de 5.200 persoane în vârstă de peste 15 ani și publicat în ultimul buletin al institutului francez menționat, „o treime dintre nefumătorii din grupa de vârstă 15-45 de ani declară că starea sănătății lor este foarte bună, față de aproximativ un sfert dintre fumătorii din același grup de vârstă”. În aceeași categorie de vârstă, peste patru din zece fumători „înrăiți”, care fumează zilnic, spun că sunt nervoși, diferența de stres dintre dependenții de tutun și cei care nu au acest viciu fiind deosebit de pregnantă la bărbați.

Fumatul poate duce la autism

Femeile care fumează în timp ce sunt însărcinate se expun riscului ca bebelușii lor să prezinte autism în proporție de 40%.

Cercetătorii au comparat cazul a 400 de copii autiști cu 2.000 de copii sănătoși născuți în aceeași perioadă. Riscul de autism crește în cazul copiilor născuți de mame fumătoare, deoarece fumatul oprește furnizarea de sânge de la mamă către făt și astfel nicotina ar putea bloca circulația spre și de la creierul acestuia. Studiul a fost publicat în ziarul «Daily Mirror», care citează un ziar de specialitate din Suedia, și a fost realizat de Karolinska Institute din Stockholm.

„Beneficiile” tutunului

11% din persoanele care fumează fac cancer. Fumatul nu conduce doar la instalarea cancerului la plămâni (deși în acest caz fumătorii sunt de 20 de ori mai expuși decât nefumătorii: din zece cazuri de cancer la plămâni depistate, în nouă cazuri este vorba de fumători), dar adesea fumătorii fac cancere de gât, de esofag, stomac, pancreas, col uterin, ficat și chiar leucemie.

Cei care combină fumatul cu consumul de alcool pot ajunge la grave disfuncții sexuale, anume la dispariția potenței, în ciuda faptului că unii se află în floarea vârstei, afirmă prof. dr. Cristian Didilescu, director general adjunct al Laboratorului de Anatomie Patologică al Institutului de Pneumologie «Marius Nasta» din București.

Fumatul pasiv reduce inteligența copiilor

Copiii care stau pe lângă fumători întâmpină probleme de citire și greutăți la scris. Dacă un părinte fumează chiar mai puțin de un pachet de țigări pe zi, coeficientul de inteligență al copilului său scade cu cel puțin două puncte. La Centrul Medical din Ohio s-a făcut un studiu pe 4.399 de tineri între 6 și 16 ani, la care, pe lângă testele de inteligență și de citire, s-au luat și probe de nicotină din sânge. Rezultatele obținute au condus foarte clar la concluzia că fumatul pasiv este una din cele mai grave probleme sociale.

Beneficiile imediate ale renunțării la fumat

În 8 ore din momentul în care s-a renunțat la țigară oxigenarea sângelui revine la normal și încep să fie diminuate riscurile de infarct miocardic.

În 24 de ore monoxidul de carbon este eliminat din corp.

În 48 de ore nicotina nu mai este detectabilă în sânge.

Într-o săptămână simțul gustului și al mirosului se ameliorează.

În 3-9 săptămâni dispar problemele de respirație.

Într-un an se reduce la jumătate riscul bolilor de inimă.

În 10 ani același lucru se petrece cu posibilitatea de a face cancer la plămâni.

În 15 ani probabilitatea de infarct o egalează pe cea la care e supus un nefumător convins.

ALCOOL

Saracie lene nemunca betivi alcool tarani„Popoarele creștine sunt îndobitocite de băutură. Închipuiți-vă dobitoacele acelea umane îmbibate de alcool, cărora li se dă dreptul de a bea fără măsură…” – Protocoalele Înțelepților Sionului, Primul protocol francmasonic

Doar luxemburghezii ne întrec: românii sunt în topul celor mai aprigi consumatori de alcool din Europa.

Românii ocupă locul al doilea în topul celor mai mari consumatori de alcool din Europa, fiind întrecuți doar de locuitorii statului Luxemburg, arată studiul «World Drink Trends 2002» (realizat pe baza statisticilor provenite din 100 de state, principala sursă de inspirație folosită de marile agenții de publicitate pentru pregătirea campaniilor de vânzări), citat de cotidianul «The Irish Times» (ediția din 30 martie 2002).

Potrivit raportului pentru anul 2002 privind tendințele din domeniul consumului general de băuturi pe bază de alcool, România este urmată de Portugalia și Irlanda, în timp ce la capitolul băutorilor de bere, Republica Cehă ocupă locul fruntaș, cu un consum de 153 de litri pe cap de locuitor pe an, urmată de Irlanda de Nord.

În U.E. s-a consumat alcool în valoare de 135 de miliarde de dolari, iar în Romania în valoare de 300 milioane de dolari. Un sondaj de opinie realizat de compania britanică Datamonitor, în șapte țări europene, justifică acest consum enorm prin faptul că alcoolul este produsul preferat al oamenilor pentru diminuarea stresului sau pentru relaxare la sfârșitul zilei!

Românii și slovacii beau foarte multă bere și votcă

România și Slovacia sunt singurele țări din Europa Centrală și de Est care au înregistrat în anul 2001 o creștere semnificativă a consumului de bere și votcă, în dauna consumului vinurilor. Potrivit unui studiu efectuat la cererea unor renumiți producători de bere, în România, consumul de bere a fost de 12,4 milioane de hectolitri în anul 2000, fiind preconizat să crească la aproape 14,5 milioane în anul 2008. În ceea ce privește consumul de votcă, în România, pe cap de român se consumă – oficial – 25 de litri de votcă, dar statisticile nu iau în calcul consumul votcii contrafăcute, care este băută în cantități industriale de români. Deasupra României, Slovaciei și Poloniei, la capitolul consumului de votcă, se află Rusia și Finlanda.

Statistici îngrijorătoare

În «Strategia de Dezvoltare a României», elaborată în 2002, se arată că, în ceea ce privește stilul de viață al românilor, 56% dintre români consumă alcool; dintre aceștia, 37% consumă ocazional, restul de 19% fiind reprezentat de băutorii cronici de alcool. În medie, un român bea săptămânal 11,1 litri de alcool sub formă de „tărie”.

În Rusia, situația alcoolismului este astăzi și mai dramatică, chiar dezastruoasă. După cum se precizează într-un studiu publicat în «The Times», 40% dintre ruși sunt alcoolici inveterați. În plus, peste 60% din decesele survenite la oamenii cu vârste cuprinse între 20-25 ani se datorează direct sau indirect alcoolului; cei mai mulți dintre acești împătimiți ai alcoolului mor în stare de beție. Cele mai multe cazuri de deces se înregistrează în ziua de luni, iar sâmbăta au loc 80% din crimele comise în urma consumului exagerat de alcool. Poate și din aceste cauze populația rusă are cea mai scăzută speranță de viață din Europa, durata medie de viață a rușilor nedepășind 57 de ani!

PERSPECTIVE

Dacă oamenii ar fi dispuși să adopte câteva modificări simple, de bun simț, în alimentația și modul lor de viață, renunțînd la consumul de carne și alcool, 70 până la 80% din totalul cancerelor de care suferă la ora actuală populația planetei ar putea fi prevenite.

Aproape 90% din cancerele de la nivelul plămânilor, esofagului, gâtului, buzelor, limbii ar putea fi evitate prin simpla renunțare la fumat.

50% din cancerele de colon ar dispărea dacă s-ar renunța la excesele alimentare de grăsimi și alimente iritante.

SEXUALITATE

Motto: „De ce femeile nu clipesc în timpul preludiului? – Nu au destul timp…” – Banc contemporan despre actul amoros obișnuit

Disfuncțiile sexuale afectează milioane de bărbați

sexualitate-barbat-femeie-pat-impotentaUn studiu, realizat pe baza datelor adunate din 28 de țări pe un larg eșantion compus din 26.000 de bărbați și femei, indică faptul că în SUA aproximativ 30 de milioane de bărbați sunt afectați de disfuncție sexuală (definită ca „incapacitatea de a obține și/sau de a menține o erecție suficientă pentru realizarea unui act sexual satisfăcător”), motiv pentru care disfuncția sexuală este recunoscută ca o problemă de sănătate publică.

La nivel mondial, pentru anul 2005 se apreciază că 411 milioane de bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani vor acuza disfuncție erectilă.

Potrivit aceluiași studiu, în România, aproximativ 25% dintre bărbații de peste 35 de ani acuză într-un anumit grad disfuncție erectilă, adică aproximativ 1.300.000 de bărbați; aceasta înseamnă că cel puțin pentru tot atâtea femei actul amoros este frustrant, departe de a fi împlinitor, relaxant. În plus, există alți 1.200.000 de bărbați care suferă de ejaculare precoce. Dintre cei 1.300.000 de bărbați care suferă de disfuncție erectilă, 94% spun că fumează sau au o maladie asociată acestui viciu. Doar 17% dintre cei care au declarat că suferă de o disfuncție erectilă s-au adresat unui medic și numai 7% au urmat un tratament.

Un alt fenomen îngrijorător este creșterea numărului de cupluri tinere infertile. Mai mult, investigațiile demonstrează scăderea calității spermei, ceea ce reprezintă una dintre cauzele scăderii natalității.

Hamsterii, mai fertili ca bărbații britanici

Un studiu realizat de o agenție londoneză de protecție a mediului arată că bărbații britanici au ajuns să fie mai puțin fertili decât, spre exemplu, hamsterii (animale din familia rozătoarelor)!

Situația se înrăutățește pe an ce trece și de vină, spun specialiștii, este poluarea rezultată în urma dezvoltării industriale, ce afectează calitatea apei, producțiile agricole și terenurile de pășunat, datorită folosirii intensive a pesticidelor și chimicalelor, ceea ce are consecințe profund negative asupra calității alimentației omului cotidian.

De exemplu, numai în Scoția în ultimii 30 de ani fertilitatea în cazul cuplurilor umane a scăzut cu 25%. De altfel, bărbații englezi au ajuns să producă doar o treime din cantitatea de spermă comparativ cu cea a unui hamster, păstrând evident proporțiile.

Aceeași situație dramatică se întâlnește nu numai în Marea Britanie, ci și în alte țări europene, dintre care, printre cele mai afectate, se numără și Germania.

Viața sexuală plictisitoare este o „problemă globală”

Viața sexuală a omului modern a devenit prea monotonă, iar actul amoros plictisitor s-a transformat într-o problemă globală.

Un grup de cercetători, specialiști în psihologie și sociologie, susține că cele mai multe femei mondene se gândesc la fuziunea amoroasă ca și cum ar fi vorba de o banală invitație la ceai.

Într-un articol apărut în publicația «The Jurnal of Mundane Behavior» experții americani și britanici care au realizat studiul au explicat că până și pornografia specializată este catalogată drept plictisitoare, oamenii considerând mai atractive secvențele „reale” cu amatori, decât imaginile „lucrate”, cu profesioniști.

Experții estimează că problema este provocată de stilul de viață monden și de faptul că „suntem prea obosiți pentru a mai face dragoste”. Noutatea și dorința au fost înlocuite de rutină și întrebări de genul: „O putem face înainte de zece seara?”, „Trebuie să-mi scot și șosetele­?”, sau „Pot sta pur și simplu și să faci tu toată treaba?”

Când fac dragoste, femeile se gândesc la serviciu

Deseori femeile atunci când fac dragoste sunt cu gândul în cu totul altă parte, se arată într-un sondaj realizat în Marea Britanie, pe un eșantion de 500 de femei. Potrivit acestui sondaj, nu mai puțin de 69% dintre femei se gândesc de obicei în altă parte atunci când fac dragoste, de exemplu la serviciu. Astfel, 36% dintre ele încearcă să-și dea seama la ce oră se vor trezi a doua zi dimineața, 31% își fac planuri de concediu și 19% se gândesc la ce îmbunătățiri să aducă în casă. Sondajul a mai indicat că atunci când fac dragoste 10% dintre femei se gândesc la altcineva decât la iubitul lor, iar 13% din ele au în minte lista cumpărăturilor săptămânale.

Un specialist în sociologie a explicat că această situație este determinată de distanțarea femeii contemporane de relațiile profunde întemeiate pe iubire. Se constată că tot mai multe femei sunt interesate exclusiv de sex, angrenându-se în relații ocazionale, bazate strict pe atracția sexuală. Astfel aceste femei, creații artificiale ale „societății de consum”, se îndepărtează de împlinirile sufletești durabile ce apar doar în relațiile de cuplu întemeiate pe iubire.

Preferințe

Un sondaj de opinie realizat la Hong-Kong a relevat faptul că bărbații din această țară preferă mai degrabă să meargă la cumpărături decât să facă dragoste! Astfel, doar 3% dintre cei intervievați au declarat că cea mai plăcută activitate este actul amoros; iar atunci când acesta are loc ar prefera să desfășoare această ”activitate” la locul de muncă sau pe plajele învecinate locului de muncă. Explicația sociologului ce a realizat acest sondaj a fost: „Pentru că bărbații își petrec întreaga zi la birou, ei preferă să facă dragoste acolo sau pe o plajă din apropiere, pentru a nu pierde prea mult timp”!?!

Fără telefon mobil italienii devin impotenți

Într-un studiu realizat de o asociație a consumatorilor din Italia, a reieșit că majoritatea bărbaților din această țară nu ar putea să trăiască fără telefon mobil. Mai mult decât atât, psihologii au descoperit că, dacă bărbații ar fi nevoiți să nu mai folosească celularul, acest lucru i-ar afecta psihic atât de mult încât i-ar duce chiar la impotență! Printre alte efecte ”negative” ce ar rezulta ca urmare a renunțării la celulare s-ar număra dispariția poftei de mâncare și instalarea depresiei…

La studiul amintit au participat 300 de voluntari. Șapte din zece dintre cei chestionați au declarat că telefonul mobil le dă o mai mare încredere în sine atunci când îl au asupra lor. Doar 30% dintre cei intervievați au afirmat că lipsa celularului nu le-ar afecta viața în niciun fel…

În concluzie, putem spune că aceste comportamente anormale de oameni-roboți, dependenți de obiecte și tratând actul amoros ca pe o obligație de serviciu, oameni ce s-au obișnuit să trăiască la „periferia” propriului suflet, permanent exteriorizați, furați de sufocantul ritm de viață cotidian, reflectă semnificativ gradul de alienare a omului contemporan față de natura sa originară, Divină.

„Ziua orgasmului”, în Brazilia

O lege aprobată în unanimitate de consilierii municipali din Esperantina, un orășel din nordul Braziliei, a stabilit o „Zi municipală a dezbaterii despre orgasm”. Începând din 2002, în fiecare zi de 9 mai, cei 35.000 de locuitori ai orașului vor fi invitați să discute despre metode de îmbunătățire a plăcerii sexuale, mai ales pentru femei, care în cea mai mare parte se declară „nesatisfăcute”.

După o anchetă privind sexualitatea femeilor din Esperantina, realizată de studenții de la universitatea locală, situația a fost calificată drept „catastrofală”: numai 28% dintre femeile chestionate au orgasm de fiecare dată când fac dragoste (Apare evident că femeile și bărbații din Brazilia nu cunosc efectele remarcabile ale continenței sexuale, una din cele mai eficiente soluții pentru eliminarea definitivă a frustrărilor feminine, metodă ce constă în transmutarea și sublimarea armonioasă a energiei sexuale în cadrul actului amoros, fără descărcare seminală pentru bărbat și fără eliminarea potențialului creator specific la femeie).

Consilierii locali au estimat că insatisfacția sexuală a femeilor duce la accese de gelozie, crize conjugale și tragedii familiale, ceea ce reprezintă o problemă socială în oraș. „O dezbatere serioasă pe această temă va contribui la fericirea unei mari părți a populației“, au afirmat consilierii municipali, dar niciunul nu a recunoscut că ar fi direct implicat în această problemă. Primarul orașului, Jose Inaldo Franco, a refuzat să se pronunțe în această direcție: „Mi-e rușine”, a recunoscut acesta.

Ideea „Zilei orgasmului” a plecat de la un fost consilier municipal, care se destăinuie: „Aveam o iubită foarte sexy, dar care avea nevoie de mult timp pentru a ajunge la orgasm. Încercam să prelungesc actul sexual cât mai mult, dar nu reușeam întotdeauna”, a povestit el, fără complexe, unui ziar local. El a mai precizat că „problema începe adesea din cauza bărbaților care nu recunosc că suferă de ejaculare precoce sau chiar de impotență”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here