Revista presei: „Să vedeți ce mi-a spus un oam aseară…”

0

Azi e plictiseală, banal și repetitiv în presa vasluiană și atât. Mai palpitantă e rubrica de anunțuri. Ce dacă unul a ieșit cu porcul pe străzi, iar polițiștii locali sunt nemulțumiți. Când au fost mulțumiți polițițiștii locali și porcii cuminți? Porcii cuminți…?! Nu, niciodată…!
„Sensurile giratorii ale Bârladului încã mai „sucesc” unele minti” e despre sensurile giratori… „Proteste si nu prea” e tot despre aia: sindicaliști la sfert, încă un rând. „Silvicultorii vasluieni sunt lideri nationali la cules de mãcese” ca și anul trecut. „Spital Judetean de Urgentã cautã director si personal medical” ca și de când îl știm. „Ritm de melc pe santierele Vasluiului. Motivul, lipsa muncitorilor!” s-a mai dat. „Încă o carte de identitate falsă descoperită la Albița” și încă o zi din calendar. „Infecțiile respiratorii își fac de cap” ca și în fiecare an cam pe acum…
Nici măcar Vremea nouă nu reușește să-i mai încânte pe masochiști. Nu tu crimă, nu tu viol, e așa o plictiseală… că tre’ să faci bici dintr-un „”Aghezmuit” într-un restaurant din Vaslui, un sofer a lovit un pieton si a fugit”. Pietonul a fost găsit de niște cetățeni pe jos, care cetățeni au chemat poliția. „Politistii au constatat cã este vorba de un accident rutier, iar cel care l-a provocat s-a fãcut nevãzut, chiar dacã ei chemaserã ambulanta”… Cine a chemat ambulanța, „ei” polițiștii sau „ei”… cel care l-a provocat? Asta e tare: „A fost testat cu aparatul alcooltest, iar politistii au descoperit cã cel care a provocat accidentul este un tânãr de 22 de ani din Lipovãt, aflat sub influenta bãuturilor alcoolice”. Deci, descoperirea vinovatului a venit ca urmare a testului cu aparatul alcooltest, iar dacă nu îi ieșea nimic, ăsta era liber ca păsărea cerului. „Du-te mă aici, că nu ești tu, noi căutăm un bețiv!”, îi spuneau polițiștii. „În condiții normale, nimeni nu poate fi atât de prost încât să facă accidentul ăsta, să fugă și noi să-l prindem așa de repede”, ar mai fi spus „oamenii legii”. (…Oare de ce numai polițiștii sunt numiți „oamenii legii” și judecătorii și procurorii nu?! Ăștia ar trebui să fie și mai ai legii…).

Aşa grăit-a Zarathustra

„Cât de plăcută e orice vorbă, ce dulci par toate minciunile! Sunetele fac să dănţuiască dragostea noastră pe curcubee bălţate” – „Aşa grăit-a Zarathustra”

Fraților, ne ducem spre Est, tiptil-tiptil. Eu o văd! Degeaba atâta occidentalizare mai mult forțată s-a băgat în noi. Presa vasluiană e orientată către Est, pentru că, dacă mai ieri apăruse Estnews pe piață, acum a venit și siteul stiriest.ro.
Acesta e un site mic, mic de tot, pentru că la rubrica „Echipa Stiri Est” apare o singură persoană, despre care se spune „O tânără de 20 de ani a fost grav rănită într-un accident rutier”. Deci echipa asta era o tânără de 20 de ani care a fost grav rănită într-un accident rutier… E trist când se întâmplă așa unei tinere de 20 de ani echipă la Stiriest…!
Site-ul ăsta e de senzație… la stomacul de ziarist al orișicui, pentru că eu unul, și ca mine câțiva, mai mulți, îmi mai aduc aminte cum pur și simplu nu puteai să scrii așa, pen’ că te scotea redactorul-șef în șuturi. Vorbește siteul despre niște mari și uluitoare nereguli la Serviciul de Permise și Înmatriculări șii spune că știe toate acestea pentru că „spune un vasluian” și „spune un alt vasluian”.
E un fenomen care ia amploare în presa vasluiană, pentru că tot mai des ziariștii noștri vorbesc cu… omul de pe munte, profetul Mohammed sau Moise, Zarathustra, care le produc revelații.
Înainte, pe când cu șuturile, era că dacă cineva venea la tine și îți spunea chestii, fabuloase sau nimicuri, dar nu își asuma declarațiile, nu puteai să scrii nimic. Păi, cine spune?! Că doar nu tu! Acum se vorbește cu oameni, generici, la modul general, așa. În curând știrile o să înceapă cu „Să vedeți ce mi-a spus un om aseară…”
Dar unde vreau să ajung, în ton cu presa de astăzi, este la o lectură pe care i-o recomand în mod deosebit, cu căldură, lui Sorin Saizu, de la stiriest.ro. E de filosofeală grea la cap, romanul „Aşa grăit-a Zarathustra” de Friedrich Nietzsche.
Îi extrag câteva pasaje, așa:
„Cât de plăcută e orice vorbă, ce dulci par toate minciunile! Sunetele fac să dănţuiască dragostea noastră pe curcubee bălţate”
„Cel ce-ar smulge vălurile voastre, zorzoanele prea încărcate, culorile şi înfăţişările voastre n-ar mai avea înaintea sa decât o sperietoare de vrăbii”
„A fi ţepos faţă de cei mici, mi se pare o înţelepciune vrednică de nişte arici”
„Aproapele tău va fi pururea muscă veninoasă: ceea ce este măreţ în tine – îi va face mai veninoşi şi pururea hrăpăreţi precum muştele”
„Pentru cei curaţi, totul este curat”, aşa grăieşte norodul. Ci eu vă spun: pentru porci, totul este porc!”
„În fapt, omul e-un râu plin de mocirlă”
„Cel ce nu ştie să mintă, nu ştie ceea ce este adevărul.
„Adevăr grăiesc vouă că, am râs ades de neputincioşii ce se cred buni pentru că li-i laba cotonogită!”
„Nu prin mânie, ci cu râsul poţi ucide”
„Statul e cel mai rece din toate dihaniile reci: minte cu răceală şi iată minciuna ce se scorneşte din gura lui: Eu, statul, eu sunt norodul!” …Asta e pentru alții…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.