Crimă color: modul în care suntem manipulați prin intermediul coloranților

Frumusețea exterioară – este imaginea pe care o vedem în oglindă și ceea ce percep mai întâi cei din jur.
Industria frumuseții ne oferă un număr foarte mare de produse cosmetice, și pentru a alege ceea ce avem cu adevărat nevoie și ce este potrivit pentru tipul nostru de piele și de păr, este util chiar să apelăm la ajutorul unui consultant.
În ceea ce privește calitatea produselor, alegerea ar fi mult mai ușoară dacă problema ar fi hotărâtă la etapa costurilor, și anume să optăm pentru cosmeticele care au preț ceva mai ridicat. Dar chiar și cele mai scumpe produse cosmetice, deşi au proprietăți benefice și pot avea un efect vizibil și rapid, din păcate uneori conțin în compoziția lor coloranți toxici, care dăunează grav sănătății noastre.

Merită oare experimentele cu sănătatea ta?

Coloranții sintetici sunt foarte dăunători pentru pielea noastră. Cu toate acestea, cel mai răspândit truc al corporațiilor transnaționale este folosirea lor, pentru a ne capta atenția cu o culoare aprinsă care, cu siguranță, va stimula achiziția produsului respectiv.
„Aceasta este alegerea mea, sau mi-a fost impusă?” – întrebarea aceasta trebuie să v-o puneți în fața raftului cu produse cosmetice.

Informat, înseamnă „înarmat”!

În continuare, vom enumera coloranții de care ar trebui să ne ferim, dar care adesea sunt folosiți în produsele cosmetice:
Coloranții sintetici ce sunt utilizați în produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii pot provoca mâncărimi, iritații și erupții cutanate, pot modifica culoarea pielii și apariția hiperpigmentării – printre astfel de coloranți se numără: tartrazina E102 (CI 19140, acid galben 23), Vitasun Ponceau 4RC 82 (CI 16255, acid roșu 18), Brilliant Blue (CI 42090, acid albastru 9), măr verde (CI 19140, CI 42090), Karmuazin E122 (CI 14720, acid roșu 14) -, sau pot avea chiar efecte cancerigene – coloranți cum ar fi: CI 11680 (pigment galben 1), CI 11710 (pigment galben 3), CI 61570 (acid verde 25), CI 60725, CI 61565 (solvent verde 3).
Coloranți deosebit de periculoși sunt: CI 17200 (colorant și pigment roșu de azot sintetic, D&C roșu 31, acid roșu 33), CI grupa colorant 14700 – sintetic de coloranți azoici (C-Rot 57, Fd&C roșu 4, Ponceau Sx, roșu 4), CI 19140 Tartrazin – colorant galben sintetic (E102, FD&C galben 5, acid galben 23, galben alimentar 4).
Coloranții artificiali în mod tipic conțin metale grele, cum ar fi arsenic şi plumb.
Este important să ținem minte: culoarea naturală a produselor de îngrijire (șampon sau gel de duș) are nuanțele de la ocru la galben, iar a cremelor de la nuanța fildeș până la un ocru pal sau galben. Crema naturală nu poate avea culoarea alb intens.
Tot ceea ce se aplică pe piele (loțiuni, creme, produse de îngrijire etc.), sau vopselele pentru păr, ajunge apoi în organism, fiind absorbit prin tegument. Prin urmare, este foarte important să avem grijă și de acest aspect al sănătății noastre – trebuie să fim atenți nu doar la cum arată, cum miroase, dar și la un factor care este cu mult mai important, și anume cunoașterea compoziției produselor cosmetice pe care le utilizăm zi de zi, cum ar fi: șamponul, gelul de duș, săpunul pentru mâini, uleiul pentru masaj și toate cremele folosite.
Alegerea produselor cosmetice pentru igiena copiilor necesită o vigilență specială: pielea copiilor este mult mai delicată decât a adulților și mult mai predispusă la influența aspectelor dăunătoare din exterior. De aceea întotdeauna este necesar să ținem cont de faptul că noi suntem responsabili pentru interacțiunea sigură a copiilor noștri cu lumea exterioară.

Substanțele nocive se pot acumula în organism

Unele ingrediente din compoziția produselor cosmetice au această proprietate de acumulare și ulterior au un efect devastator asupra organismului nostru.
De exemplu, o persoană din SUA a câștigat procesul cu un producător de cosmetice – ale cărui produse, din păcate, sunt prezente și pe piața noastră – fiind despăgubită de acesta cu zeci de milioane de dolari pentru alterarea stării de sănătate.
Coloranții folosiți în cosmetice sunt de câteva ori mai dăunători decât cei care sunt adăugaţi în produsele alimentare. Culoarea intensă a cosmeticelor nu ar trebui să ne manipuleze – chiar dacă produsele cosmetice au un aspect plăcut, cel mai important factor este efectul pe care acestea îl au asupra organismului.
Moda se schimbă, punctele de vedere se modifică, la rândul lor, dar sănătatea mereu va rămâne în trend, de aceea ai grijă de tine și de cei care te înconjoară, și nu permite culorilor aprinse să te inducă în eroare.

Reţete şi secrete ale frumuseţii naturale

de Melania Radu

O bună alternativă la cosmeticele care conţin substanţe sintetice sunt produsele pregătite acasă, din ingrediente naturale uşor de procurat şi bine tolerate de organism. Vă prezentăm în continuare câteva idei simple pentru astfel de produse. Pornind de la acestea veţi putea apoi să vă creaţi propriile reţete, conform preferinţelor şi necesităţilor personale.

Produse pentru îngrijirea tenului

Laptele de migdale este un demachiant potrivit pentru toate tipurile de ten. Acesta se poate prepara din 50 g migdale dulci, 200 ml apă de trandafiri sau de portocal, 1 g pulbere din rădăcină de angelică. Migdalele se pisează turnând câte puţină apă de trandafiri, se adaugă rădăcina de angelică şi se amestecă bine totul. Pentru tenul uscat se poate prepara un demachiant special din 100ml apă de trandafiri sau de portocal încălzită puţin (maxim 30ºC) pentru a putea dizolva în ea o lingură de miere şi 20 g lapte praf; se adaugă 20 ml ulei de migdale dulci şi 20 ml ulei de avocado; se păstrează la frigider. Cantităţile sunt suficiente pentru mai multe utilizări, de aceea e bine ca aceste creme naturale să fie păstrate la frigider, de preferinţă în recipiente din sticlă.
O dată pe săptămână se poate realiza un tratament pentru curăţarea pielii şi îndepărtarea celulelor moarte. Acesta constă în masarea blândă a pielii (după ce a fost umezită în prealabil cu apă) cu mălai, cu tărâţe de grâu ori cu un amestec din: un pahar mălai, o jumătate de pahar făină de grâu, un pahar lapte praf. Amestecul este suficient pentru mai multe utilizări, între timp păstrându-se într-o cutie închisă ermetic. După masaj, pielea se clăteşte cu apă din belşug. Tot săptămânal se pot face băi de aburi şi se pot aplica măşti din fructe, smântână, miere, drojdie de bere, fiecare contribuind în modul său specific la întreţinerea frumuseţii şi prospeţimii tenului.
După demachiere este binevenită o loţiune pentru faţă. O astfel de loţiune poate fi preparată simplu din 50 ml apă de trandafiri sau de portocal, o jumătate de linguriţă de miere, 50 ml apă de hamamelis şi 10 picături tinctură de muşeţel. Se dizolvă mierea în apa de trandafiri şi apa de hamamelis puţin încălzite, se adaugă tinctura de muşeţel, se pune amestecul într-un recipient din sticlă de culoare închisă şi se agită. Pentru tenul gras se poate prepara o loţiune din 80 ml apă de hamamelis şi 20 ml tinctură de salvie în care s-au dizolvat 4 picături ulei de rozmarin. Iar pentru tenul uscat şi sensibil este recomandată o loţiune din 90 ml apă de trandafiri sau de portocal şi 10ml tinctură de gălbenele. Acestea, de asemenea, sunt cantităţi suficiente pentru mai multe utilizări şi e recomandabil ca, între timp, să fie păstrate în frigider.
Una dintre cele mai vechi reţete de cremă pentru faţă a fost inventată de către greci şi se compunea din ceară de albine, ulei şi apă. O astfel de cremă, dar mai îmbogăţită, poate fi preparată din: o lingură ceară de albine, 150 ml ulei presat la rece (poate fi de porumb, de măsline, de susan), o lingură gel de aloe vera, două linguri unt clarificat, câteva picături de ulei volatil (muşeţel, lavandă, portocal sau un altul, după preferinţe). Ceara de albine se topeşte în puţină apă fierbinte, apoi se adaugă treptat untul clarificat, gelul de aloe vera (care în prealabil a fost amestecat împreună cu uleiul) şi uleiul volatil. Se pot adăuga şi câteva picături de ulei de migdale pentru efectul antirid al acestuia. Se amestecă continuu până când crema se răceşte, apoi se pune într-un vas de porţelan în care se păstrează la frigider. Din 20-30 picături de ulei de migdale amestecate în 20 g unt clarificat se poate prepara o cremă foarte eficientă contra ridurilor fine din jurul ochilor; şi aceasta se păstrează în condiţii mai bune la frigider.

Igiena gurii şi a dinţilor

Pentru aceasta putem prepara în casă un praf pentru dinţi din 40 g coajă de portocală netratată lăsată la uscat până a doua zi şi amestecată apoi cu 30 g frunze de mentă pulbere şi cu 10 g sare de mare. Se mai poate prepara o pastă de dinţi naturală din pulpa de la o lămâie amestecată cu o linguriţă frunze de salvie mărunţite, o linguriţă pulbere din rădăcină de stânjenel, o jumătate linguriţă ulei de scorţişoară şi puţină apă distilată, atât cât să se formeze o pastă groasă. Ambele se păstrează în recipiente cu capac. Ca apă de gură poate fi folosită tinctura de arnică (în proporţie de câteva picături la un pahar cu apă), aceasta având efect antiinflamator.
Iată şi o reţetă pentru balsam de buze: două linguriţe de ceară de albine se topesc pe baie de aburi, apoi se amestecă cu o linguriţă de apă de trandafiri, o linguriţă de ulei de sâmburi de struguri şi două linguriţe de ulei de migdale dulci. Se lasă să se răcească şi se păstrează într-o cutiuţă cu capac.

Reţete pentru îngrijirea şi menţinerea frumuseţii naturale a părului

Părul normal poate fi îngrijit cu succes cu ajutorul unui şampon preparat dintr-o linguriţă de fulgi de săpun natural (se obţin foarte simplu dând pe răzătoarea mică săpunul respectiv), 100 ml de apă, uleiuri esenţiale sau extracte de plante. Modul de preparare este următorul: se pune apa la fiert, iar când începe să fiarbă se ia de pe foc şi se adaugă fulgii de săpun amestecând până la dizolvarea acestora. După răcire se adaugă 2-3 picături din uleiul esenţial ori extractul de plante preferat. Cantitatea este suficientă pentru o spălare.
O reţetă mai elaborată pote fi obţinută din: 8 linguri flori de muşeţel uscate (ori salvie în cazul părului închis la culoare), o lingură mentă uscată, 2 linguri rozmarin, 600 ml apă distilată, 60g fulgi de săpun natural, 3 picături ulei de eucalipt sau mentă, 2 linguri alcool. Se prepară astfel: din apă şi plante se face un decoct, care se lasă încă 30 minute acoperit, după care se strecoară presând bine plantele. Se încălzeşte din nou şi se adaugă fulgii de săpun amestecând până la dizolvarea lor. După răcire se adaugă alcoolul amestecat cu uleiul volatil, se toarnă într-un recipient închis ermetic şi se mai ţine 3-4 zile la temperatura camerei, înainte de prima utilizare, apoi se păstrează în acelaşi recipient.
Un şampon purificator poate fi obţinut din 100 ml apă distilată, 20 g rădăcină de tătăneasă tocată, 2 gălbenuşuri, 20 ml alcool de 50%. Din rădăcina de tătăneasă se prepară un macerat (timp de 3-6 ore), după care se înfierbântă, se strecoară şi se adaugă gălbenuşurile şi alcoolul. Se aplică în două reprize pe părul ud, se masează pielea capului şi se clăteşte părul de fiecare dată.
Pentru părul uscat şi deteriorat este potrivit un şampon cu gălbenuş de ou şi cu miere preparat în modul următor: se amestecă bine cu telul un albuş, două gălbenuşuri, o linguriţă de miere, o lingură ulei de măsline presat la rece şi sucul de la o lămâie. Se aplică pe părul ud şi se masează, după care se lasă să acţioneze puţin şi apoi se clăteşte părul cu apă din abundenţă.
O dată pe lună se poate aplica acestui tip de păr o cură nutritivă din: 50 ml ulei de migdale, 30 ml ulei de floarea-soarelui, 30 ml ulei de nucă, 30 ml ulei de ricin, 5 ml ulei de trandafir. Acestea se amestecă şi se lasă la rece timp de două zile. Se aplică prin masare pe păr, se înfăşoară capul într-un prosop şi se lasă uleiurile să acţioneze peste noapte. A doua zi se spală şi se clăteşte cu multă apă.
Din 100 ml apă, o lingură de plante uscate (de exemplu muşeţel pentru blonde sau coajă de nucă pentru brunete) şi 6 linguri de suc de lămâie sau oţet de fructe se poate prepara o loţiune pentru clătirea părului după spălare în modul următor: din apă şi plante se prepară o infuzie în care, după 10 minute, se adaugă sucul de lămâie sau oţetul. Se aplică pe părul ud fără a se mai clăti după aceea. Pentru părul gras şi subţire este foarte eficient masajul cu macerat din următoarele plante (câte o linguriţă din fiecare): rozmarin, muşeţel (sau cimbru), urzici (sau coada-calului). Se poate adăuga şi o lingură de oţet de fructe.
Un fixativ natural poate fi preparat din 250 ml de apă în care se adaugă o linguriţă de miere, puţin oţet şi câteva picături de ulei aromat. Se aplică în locul loţiunii pentru clătire.

Câteva idei pentru îngrijirea corpului

Săpun nutritiv: se prepară dintr-un săpun obişnuit de toaletă dat pe răzătoarea mică şi dizolvat în 300 ml de ceai tare din flori de tei amestecat cu 4 linguri de suc de grapefruit, ambele încălzite. Se mai înglobează 5 picături de ulei de micşunea şi 4 linguri de fulgi fini de ovăz. Când ajunge o masă păstoasă se pune în forme, se acoperă cu o pânză uscată, se lasă să stea 2-3 săptămâni într-un loc uscat şi cald, după care pot fi scoase din forme şi împachetate.
Deodorant natural: 1g mentol se dizolvă în 30 ml alcool de 90º. Se încălzesc 50 ml apă de trandafir în care se dizolvă 1g piatră acră. Se amestecă cele două soluţii şi se agită energic. Se păstrează într-un recipient din sticlă bine închis pentru a evita evaporarea. Un alt deodorant natural mai delicat poate fi constituit din câteva picături de ulei esenţial (lavandă, mentă, busuioc, etc.) adăugate într-o linguriţă de apă, amestec cu care se tamponează apoi pielea. Se foloseşte imediat.
Ulei pentru corp: se amestecă bine şi se păstrează apoi într-o sticlă de culoare închisă 50ml ulei de susan, 25 ml ulei de ricin, 10 ml ulei de germeni de grâu şi câteva picături de ulei volatil.
Ulei pentru plajă: 250 ml ulei de măsline presat la rece, 10 picături tinctură de iod şi sucul de la o lămâie se amestecă şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Se agită înainte de utilizare.
Ulei de masaj anticelulitic: un pumn de frunze proaspete de iederă se lasă la macerat timp de două săptămâni în 200 ml ulei de germeni de grâu, apoi se strecoară presând bine plantele şi se adaugă două picături de ulei eteric de rozmarin. Se păstrează într-un recipient din sticlă şi se aplică zilnic după duş prin mişcări energice de masaj.
Parfum: dacă vrem un parfum fără riscuri, putem să alegem unul cu uleiuri esenţiale, dar fără alcool.
****
Ingredientele pentru aceste produse pot fi cumpărate din magazine Plafar, din magazine naturiste sau din raioanele naturiste ale supermarket-urilor la preţuri accesibile. Câteva sfaturi în acest sens:
– ceara e bine sa fie achiziţionată direct de la producătorii apicoli pentru a fi cât mai curată, fără adaosuri (nu se foloseşte ceara care se găseşte în magazine, gata preparată de exemplu pentru epilat, aceasta conţine şi alte ingrediente în afară de ceară);
– cumpăraţi migdale neprăjite, lapte praf fără zahăr, apă de trandafiri care conţine doar compuşi naturali (e bine să citiţi etichetele înainte de a cumpăra);
– gelul de aloe vera se obţine cel mai simplu din frunzele proaspete ale plantei respective, al căror miez se rade cu o lingură de lemn după ce frunza a fost despărţită în două pe lungime (în concluzie, e folositor un ghiveci cu o plantă de aloe printre celelalte plante de apartament, ea se regenerează repede şi putem folosi din frunzele ei din când în când).

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.