„A fi naționalist înseamnă a-ți iubi propria națiune și a le iubi și pe celălalte. Să comunicam suflet către suflet!”

0

„Valorile Evului Mediu se bazau pe ierarhie, credință, supunere, privilegiu, onoare, comunitate sau corporație. Omul Evului Mediu nu putea trăi în afara unei societăți organizate. Orice analiză a lumii medievale trebuie să pornească de la aceste concepte. Evul Mediu întunecat este un clișeu născut din considerente anistorice, nepotrivite investigării trecutului.(…)

Lumea modernă, mai ales prin Revoluția franceză, a aruncat un oprobriu greu, apăsător, pe care Romantismul a încercat fără prea mare succes să îl îndepărteze, pentru că a alunecat și spre o imagine ușor idealizată a Evului Mediu din care proveneau ruine fascinante, cavaleri în turnir, onoare cavalerească, romane galante etc.

Cine mai știe că Evul Mediu a inventat cartea sub formă de codice când în antichitate erau folosite numai volumina, adică suluri, și atunci s-a inventat cartea propriu-zisă. La noi, în limbaj bizantino-slav, codicele se cheamă sbornic, la plural sbornice. Cine mai știe că Evul Mediu a inventat muzica bazată pe ritm, nu pe măsură, care e foarte modernă. Cine mai știe că Evul Mediu a inventat teatrul participativ, în care trupele de teatru umblau prin târguri și prin sate, iar cinci-șase actori jucau împreună cu publicul și îi îndemnau pe cei din public să intre în jocul lor și erau răsplătiți la final cu un ban. Cine mai știe de gama muzicală. În antichitate nu se foloseau notele, cum le foloseau medievalii. În Evul Mediu s-a inventat romanul care nu era în antichitate”

Din Conferința «Luminile Evului Mediu întunecat» susţinută de prof. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București, miercuri, 23 ianuarie

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.