„Satul românesc traversează o criză gravă – fiind răstignit între nostalgie şi nepăsare, identitate tradiţională şi supravieţuire precară”

1

„Satul românesc este păstrătorul tradiţiei bisericeşti şi culturii naţionale unde s-au desăvârşit valorile spirituale, culturale şi morale ale neamului românesc. Preoţi cu crucea-n frunte au vegheat ca neamul să nu piară, mai ales în Ardealul nostru străbun, când mulţi lupi vor să ne dezbine. Dezbinarea este o boală care nu lasă să izbândească fapte mari.

În prezent, satul românesc traversează o criză gravă – fiind răstignit între nostalgie şi nepăsare, abandonare practică, între identitate tradiţională şi supravieţuire precară. Locurile natale sunt părăsite de generaţiile tinere, iar solidaritatea dintre oameni este tot mai redusă. Pământul îşi pierde proprietarul. Tradiţiile populare, cu o profundă conotaţie spirituală, sunt date uitării. Marea problemă a noastră este depopularea satelor din cauza fenomenului emigraţiei a tinerilor în străinătate. În multe sate, intelectualul, de multe ori şomer, a rămas preotul şi familia acestuia (…)

Trebuie mai multă cooperare între preot, primar, medic şi dascălii din şcoli, pentru a susţine şi ameliora viaţa satului românesc.

Din nefericire, este limpede pentru noi toţi că satul românesc nu mai este astăzi ce era cu mulţi ani în urmă, dar nici nu se poate spune că nimic din ceea ce a fost în trecut nu mai poate fi recuperat sau cultivat astăzi”

  • Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, 19 ianuarie 2019
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. In afara de vorbele frumos alese dvs,preotii ce faceti?Aveti in frunte un patriarh care doarme in picioare-probabil nici nu a observat cum a fost cenzurat imnul national la reuniunea asa zisei UE,Orice crestin adevarat ar fi plecat ,dl Danel Ciobotea nu a avut taria de a intra in istorie.In rest palavre….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.