Hai, că se poate

Un personaj care este propus ministru declară că nu știa că trebuie să plătească niște taxe și nici că o grindă pusă greșit de un constructor o să îl ducă la edificarea unei case de 910 mp, în loc de una de 150 mp. Evident, dacă l-ar fi întrebat cineva, ar fi răspuns că nici banii necesari construcției (de 6 ori mai mulți) nu știe de unde i-a luat, la cât de mulți sunt. Un coleg de partid al zisului ministru wannabe declara că omul are bani, dovadă că are intreprinderi cu mii de angajați. Doar că, în registrele de la camerele de muncă sunt înregistrați 101 salariați, și nu „mii de salariați”.
Un sinistru care se declara strateg, politician, patron tv, consultant și caghebist ratat susține că toată lumea este vinovată de închiderea unei televiziuni, cu excepția sa, desigur. În timp ce pagubește statul cu sute de milioane de lei din taxe, impozite și contribuții neachitate timp de 8 ani, în timp ce lasă fără job cca 400 de salariați și fără asigurări sociale (inclusiv asigurări de sănăate) atât zișii salariați, cât și foștii salariați (care au impresia că sunt asigurați, fără să înțeleagă că reținerea de către patron a CAS și CASS le interzice lor accesul la orice prestație socială asigurată de acele contribuții), respectivul personaj afișează o prosperitate inexplicabilă, o avere care nu prea are cum să aibă o proveniență legitimă.
Având în față aceste două cazuri de inexplicabilă avere afișată în raport de veniturile declarate, mă gândeam să dau fiscului niște sugestii de acțiune, mai ales că este vorba de niște mecanisme copiate de la americani de marii corifei ai colectării fiscale (care, pe principiul ușii rotative, intră șefi fiscali și pleacă angajați la multinaționalele din consultanță, întorcându-se, din când în când, oficial sau neoficial, ca șefi fiscali).

Voila:

În procedura fiscală, organele fiscale pot stabili în mod indirect taxele şi impozitele datorate de persoanele fizice, atunci când nu există probe sau mijloace directe de a o face, fiind, totuși, evident că persoana fizică în cauză afişează o bogăţie care nu corespunde cu veniturile impozabile declarate la fisc. Una dintre metodele pe care fiscul le poate utiliza pentru a stabili aceste impozite și taxe, pentru a fi impuse în sarcina celui care își ascunde averea în vederea evitării impozitării, este așa-numita metodă a „patrimoniului net”. Conform art. 109-1 alin. (6) lit. c) din Codul de procedură fiscală, creşterea valorii patrimoniului net într-un an fiscal poate duce la recalcularea în creştere a valorii impozitului pe venit. În lipsa unei definiţii legale, se poate admite că „patrimoniul net” înseamnă valoarea reală, de piaţă, a bunurilor şi drepturilor din patrimoniu (activul patrimonial) minus datoriile (pasivul patrimonial). Acest patrimoniu net revelat în urmarea intervenției clarificatoare a fiscului este rezultatul derulării unui comerț ilicit sau clandestin, pentru care persoana fizică în cauză alocă sau afectează o masă de bunuri și drepturi, fără însă a face publică în mod transparent vreo diviziune patrimonială care să îl îndreptățească să invoce o segregare a fiscului de ceilalți creditori, adică vreo limitare a răspunderii față de fisc.
Prin aplicarea fără menajamente a acestei metode, fiscul nu numai că poate să devoaleze niște averi ilicite (care ar putea fi, ulterior, cercetate de alte organe ale statului), dar poate să și colecteze impozitele, taxele și contribuțiile aferente. Dacă cei puși în această jenantă postură, de a plăti taxe și impozite chiar și pe averile și veniturile ilicite, vor decide să achite datorii la stat de bună voie, va fi ca o amnistie (sau grațiere înainte de condamnare). Modelul va putea fi replicat, ulterior, cu toți cei aflați cu musca pe căciulă. S-ar putea ca noile guverne să aibă surpriza încasării unor miliarde bune la buget, căci multe zeci sau chiar sute de miliarde sunt ascunse la vedere de bogații afișați ai României, din politică sau din biznis. Și mulți asemenea indivizi ar vrea ca, în sfârșit, averea lor să devină licită și transparentă, pentru a putea fi lăsată moștenire.

Hai, că se poate.

Loading...
loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.