„Schweighofer taie de 2,5 până la 2,7 ori mai mult decât cifra raportată”

10

Realizatorul de televiziune Dan Păvăloiu, cunoscut pentru emisiunea «Natură și aventură», de pe postul public TVR, explică pe larg, detaliind …„încrengăturile” modului în care se fură „ca în codru” din pădurile României și cel în care autoritățile de resort, dar și cele de la București închis ochii, în vreme ce își duc mâinile în buzunare, sau disimulează că lucrurile nu sunt atât de grave.

Dan Păvăloiu a realizat sute de materiale video prin păduri, alături de pădurari și afirmă că a deprins cum merg lucrurile .

Iată postarea sa de pe contul personal:

În atenția celor îngrijorați de starea pădurilor din România! Îmi cer scuze pentru lungimea materialului dar nu am avut încotro. O să înțelegeți de ce hoții niciodată nu sunt prinși… Nu de mult un pădurar a fost ucis în Maramureș. Jertfa sa se alătură altora, destui colegi, omorâți pe când păzeau pădurea. Se prea poate ca societatea românească să minimalizeze gravitatea faptelor.

După modesta mea părere, situația prezintă două aspecte. În primul rând, Romsilva la fel ca de pildă, Poliția sau Jandarmeria, nu este prea iubită și apreciată de noi toți, din motive binecunoscute. Nu doar binecunoscute, ci chiar juste. Numai că, printre cei ce lucrează în instituțiile amintite sunt oameni și oameni. Încercați să vă imaginați că sunteți un om corect și nu trebuie să luptați doar cu un sistem național putred, corupt în profunzime, ci și cu proprii șefi și colegi. Că petreceți zile și nopți la serviciu, că vă rupeți oasele pe teren și vă stoarceți mințile la birou pentru ca rezultatul muncii voastre să meargă la gunoi. Așa încât, acești oameni care făcându-și meseria au fost și sunt hărțuiți, care în parte au fost răniți sau omorâți, mai presus de orice politician, scriitor, activist civil, ziarist sau realizator de emisiuni sunt adevărații eroi ai zilelor noastre. În al doilea rând, se prea poate ca societatea civilă să nu sesizeze la întreaga scară amploarea fenomenului tăierilor ilegale. Ca și realizator de televiziune pe teme de mediu am destui dușmani, dar din fericire și mai mulți prieteni. Primesc informații perfect documentate exact din interiorul sistemului. De pildă, de la unul din inginerii de top din Schweighofer am aflat că față de cifra raportată oficial, în România se taie de 2,5 până la 2,7 ori mai mult. Adică la 100 de metri cubi se mai fură 250-270 metri cubi. Nu-i vorbă, citesc un articol în care directorul general RNP, dl Gheorghe Mihăilescu declara la 11 octombrie ac. că tăierile ilegale din pădurile administrate de Romsilva se ridică cel mult 50.000 metri cubi pe an, adică, pe înțelesul profanilor cam un fag cu diametrul de 8 cm/hectar. Cu tot respectul pentru ceea ce a fost această instituție și mai ales pentru ceea ce ar putea să fie, șeful Romsilva, cu acestă declarație trece, nici nu știu ce să cred, la dreapta lui Houdini sau a Vioricăi Dăncilă.

Am văzut în ultimul timp materiale cu adevărat excepționale legate de tăierile ilegale de lemn făcute de colegii din presă care se ocupă de jurnalism de mediu. Știm de acum destule despre metodele prin care se fură. Întrebarea este cum se face că nu sunt prinși, mai cu seamă că, de câțiva ani avem un organism specializat în delicte silvice. Se numește Garda Forestieră și este constituită din specialiști foarte bine plătiți și bine echipați. Citind cele de mai jos o să înțelegeți mai bine zicala „au pus lupul paznic la oi!”…
În 2017 am trimis Gărzii Forestiere Brașov o sesizare impecabil documentată (după cum se va vedea mai jos) cu privire la jaful care se desfășura la OS Răstolița. În mod normal reclamația trebuia să meargă la GF Mureș dar aveam informații că sunt mână în mână cu hoții.

Aceasta e sesizarea: „La Ocolol Silvic Răstolița, Direcția Silvică Mureș s-a creat, în timp, o mafie a lemnului condusă de şeful de ocol Cosmin Dan împreună cu locotenenţii săi Alexandru Toncean, şeful Districtului 2, Lucian Paşcan, şeful Districtul 3 şi Romeo Cif, şeful Districtului 4. Aceştia gestionează fondul forestier după bunul plac, marchează câte lemne vor ei fără a mai ţine seama de APV ori de Amenajament, nu mai există nici o ordine la utilizarea ciocanului de marcat. Dacă eşti agent economic, şi vrei să ai un profit mai mare din exploatarea mai multor arbori decât ai achiziţionat la licitaţie, apelezi la gruparea mafiotă şi se rezolvă, bineînţeles în schimbul unor sume de bani pe care le negociezi cu aceştia. Este interesant că firmele din judeţul Bistriţa Năsăud exploatează jumătate din lemnul vândut de ocol, ceea ce confirmă faptul că bistriţenii sunt foarte „darnici” şi au grijă de tovarăşii lor care îi ajută. SC Frasinul SRL şi SC Montana Forest SRL ambele din Anieş organizează chermeze cu mâncare şi băutură gratis la fiecare predare de partidă.

În continuare vă voi explica metodele utilizate pentru a obţine foloase necuvenite de la agenţii economici care au achiziţionat lemn „pe picior” în fondul forestier al districtelor.
1. crearea unor partizi neatractive din punct de vedere economic.
În baza înţelegerilor anterioare dintre brigadieri şi agenţii economici agreaţi, care intenţionează să participe la licitaţiile organizate de către Direcţia Silvică Mureş, se creează partizi neatractive din punct de vedere economic pentru agenţii economici (lemn cu diametru mic, distanţă de scos apropiat foarte mare şi în locuri aproape imposibil de accesat) şi care nu s-ar achiziţiona în mod normal. În paralel, în partizile vizate a fi achiziţionate de către aceştia se marchează în plus lemn în cantitate echivalentă cu cea din partida inaccesibilă.
La licitaţii, agentul economic, după ce îşi licitează partizile urmărite, pentru care oferă preţuri peste cel al pieţei, achiziţionează la preţuri foarte mici partizile inaccesibile pe care nu le ofertează nicio firmă.
Ulterior, cu sprijinul pădurarului şi brigadierului responsabil cu fondul forestier în care se află partizile achiziţionate, agentul economic exploatează tot lemnul din partida în care au fost marcaţi arbori în plus faţă de APV, fără a recolta vreun arbore din partida inaccesibilă, însă se foloseşte de documentele de însoţire a lemnului (avize) aferentă lemnului marcat în aceasta din urmă. Un reprezentant al agentului economic se deplasează în zona partidei inaccesibile şi generează codurile unice pentru avizele de însoţire a lemnului, pentru a sugera, în cazul unor eventuale controale, că lemnul a fost încărcat din partida căreia îi aparţine documentul.

2. aprobarea în mod nejustificat a unor linii de funicular.
Pentru a mai obţine lemn în plus, agentul economic solicită, în mod nejustificat linii de funicular, iar brigadierul împreună cu şeful de ocol aprobă, după care se marchează şi exploatează lemnul de pe traseul acesteia, plata efectuându-se prin negociere directă. Însă, traseele pentru funicular traversează zonele cu arborii cei mai valoroşi care sunt marcaţi şi înregistraţi ca lemn de slabă calitate rezultaţi din rărituri ori doborâturi de vânt. Interesul pădurarului şi a şefilor săi este ca volumul de masă lemnoasă rezultat în urma exploatării lemnului de pe culoar să fie cât mai mare pentru ca şi banii primiţi ca recompensă să fie cât mai mulţi.

3. marcarea suplimentară de arbori.
La înţelegere cu brigadierii, agenţii economici supralicitează nejustificat preţul unor partizi, pentru ca ulterior, pierderile să le recupereze din marcarea unor arbori în plus faţă de APV şi contractul încheiat cu Romsilva. Mai mult decât atâta, cu acordul acestora se exploatează arbori şi din partizile învecinate neaflate în fază de recoltare.

4. reprimirea partizilor în schimbul unor foloase.
Ca şi regulă obligatorie, fiecare agent economic care exploatează un parchet, la predarea acestuia, lasă în rampă pentru brigadier şi pădurar, 10 – 15 mc de lemn de foc, pentru ca aceştia să avizeze primirea parchetului fără probleme, în caz contrar riscă să fie amendaţi contravenţional şi să l-i se respingă reprimirea parchetului pentru tot felul de motive mai mult sau mai puţin reale ca zdrelirea arborilor de pe drumul de acces, identificarea de resturi de arbori, etc. Bineînţeles că lemnul nu are documente de însoţire, dar brigadierul se descurcă să-l transporte din pădure, cu autoutilitare închise, tip dubă, în care nu se vede încărcătura.

5. implicarea în lucrări de curăţire a parchetelor
Fiecare brigadier din Ocolul Silvic Răstoliţa are înţelegeri cu câte un pădurar de încredere prin intermediul căruia efectuează lucrările de curăţare a parchetelor în care s-a finalizat exploatarea arborilor, pe care primul trebuie să le preia de la agentul economic, la încheierea activităţilor. Pădurarul utilizează, cu acordul brigadierului, forţă de muncă din satele învecinate, însă fără forme legale.
Firmele se plâng în continuu că dacă nu fac ce le solicită Cosmin Dan şi brigadierii lui, nu au nici o şansă pe piaţa lemnului de pe Valea Mureşului şi atunci se complac în tot felul de ilegalităţi pe care silvicultorii le acoperă. Cel mai bun exemplu care reliefează puterea de decizie şi nivelul de trai la care a ajuns un brigadier în Ocolul Silvic Răstoliţa, este titulatura de „Împăratul” a lui Alexandru Toncean utilizată atât în rândul subalternilor cât şi al agenţilor economici.

Mai jos vă voi pune la dispoziţie partizile cu lemn „pe picior” din Unităţile de Producţie II, III, IV, licitate de Direcţia Silvică Mureş în cursul acestui an, a căror exploatare a fost finalizată sau se află încă în exploatare şi în care vor fi găsite, dacă se va face control, un număr enorm de cioate fără marcă sau cioate marcate fără drept şi se va constata care sunt firmele care sunt agreate în zonă, poate până la urmă va răspunde cineva de faptele ilegale ce se petrec la acest ocol!
1. În Districtul nr. 2:
– partida 928, UP II ua 26, „progresivă II”, 3.664 mc, Contractul nr. 75/06.12.2016 cu SC Din Forest SRL Caşva, judeţul Mureş;
– Partida 653, UP II, ua 65C, rasă în benzi, 484 mc, contract 195 – SC Din Forest SRL;
– Partida nr. 940, UP II, ua 21, progresivă II, 910 mc, Contractul nr. 212/2017 – SC Darion SRL Ibăneşti Pădure, judeţul Mureş;
– Partida nr. 942, UP II, ua 19A, rasă în benzi, 701 mc, Contractul nr. 213/2017 – SC Darion SRL;
– Partida nr. 833, UP II ua 15B, rasă în benzi, 711 mc, Contractul nr. 200/2017 – SC Danborcom SRL Jabeniţa, judeţul Mureş;
– Partida 6233, UP II, ua 59B, rărituri, 465 mc, contract 305 – SC Danborcom SRL;
– Partida nr. 1087, UP II, ua 52A,53D,55B,56B, accidentale I, 3.512 mc, Contractul nr. 594 – SC Danborcom SRL;
– Partida nr. 1084, UP II, ua 6,7A,10A,11A,12, accidentale I, 1.568 mc, Contractul nr. 593 – SC Radan Serv SRL Hodac, judeţul Mureş;
– Partida nr. 1054, UP II, ua 23A,25,27,28,29, accidentale I, 2.062 mc, Contractul nr. 590 – SC Alfadin SRL Reghin, judeţul Mureş;
– Partida 1047, UP II, ua %4, principale, 5088 mc, contract 599 – SC Frasinul SRL Anieş, judeţul Bistriţa Năsăud;
– Partida 1049, UP II, ua 1,2,3,4, principale, 1073 mc, contract 600 – SC Frasinul SRL;
– Partida 1082, UP II, ua 50A,51, principale, 4865 mc, contract 592 – SC Montana Forest SRL Anieş, judeţul Bistriţa Năsăud;
2. În Districtul nr. 3:
– partida nr. 840, UP III ua 44, rărituri, în volum de 884 mc, Contractul nr. 69 – SC Din Forest SRL;
– Partida 915, UP III, ua 49A, rărituri, 2126 mc, contract 224 – SC Radan Serv SRL;
– Partida 857 UP III, ua 49B, rărituri, 153 mc contract 223 – SC Radan Serv SRL;
– Partida nr. 932, UP III, ua 32, rărituri, 650 mc, Contractul nr. 460 – SC Radan Serv SRL;
– Partida 934, UP III, ua 29, rărituri, 1353 mc, contract 461 – SC Din Forest SRL;
– Partida 6229, UP III, ua 18, rărituri, 914 mc, contract 520 – SC Nel Dor SRL Certeze, judeţul Satu Mare;
– Partida 6231 UP III, ua 19, rărituri, 685 mc. Contract 521 – SC Nel Dor SRL;
3. În Districtul nr. 4:
– partida nr. 881, UP IV ua %113A, racordare, 2.711 mc, Contractul nr. 71/2016 – SC Montana Forest SRL;
– partida nr. 821, UP IV ua 154A, rărituri, 839 mc, Contractul nr. 68/2016 – SC Montana Forest SRL;
– partida nr. 912, UP IV ua 105, rărituri, 3.547 mc, Contractul nr. 72/2016, SC Montana Forest SRL;
– partida nr. 925, UP IV ua 156B, progresivă II, 1.922 mc, Contractul nr. 74/06.12.2016 – SC Lupu Trans SRL Reghin, judeţul Mureş;
– Partida nr. 861, UP IV ua 28C, progresivă I, 874 mc – SC Toexfor SRL Ungheni, judeţul Mureş;
– partida nr. 918, UP IV ua 178ABC, rărituri, 2.008 mc, Contractul nr. 204 – SC Frasinul SRL;
– partida nr. 927, UP IV ua 225B, conservare, 848 mc, Contractul nr. 207 – SC Montana Forest SRL;
– Partida nr. 903, UP IV, ua 222B, conservare, 1106 mc, contractul nr. 202 – SC Din Forest SRL;
– Partida nr. 963, UP IV, ua 25B, progresivă, 1446 mc, contract nr. 218 – SC Toexfor SRL;
– Partida nr. 962, UP IV ua 22A, conservare, 1391 mc, contract nr. 383 – SC Toexfor SRL;
– Partida nr. 1060, UP IV, ua 212A,200A,206B,21, principale, 1221 mc, contract nr. 591 – SC Grimavas SRL Meştera, judeţul Mureş.
În altă ordine de idei, ar fi interesant dacă organele de control l-ar întreba pe Cosmin Dan şi Alexandru Toncean cum au reuşit să muşamalizeze tăierile ilegale efectuate în luna iunie 2016 de către SC Silvania Internaţional Prod SRL Lunca Ilvei judeţul Bistriţa Năsăud în partida nr. 830 UP II, ua 19A%. Să fie întrebat cine l-a ajutat de la Direcţia Silvică să scoată din Lista partizilor – Rezervă – 20% din borderoul 2016 – Produse principale, partida nr. 830 pentru ca să o cumpere exact SC Silvania Internaţional Prod SRL care a fost prinsă la furat.” După câteva luni, la telefon, un reprezentant al Gărzii Brașov îmi spune că nu au putut definitiva controlul din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În realitate, din teren primesc următoarele informații: „Cei opt inspectori sosiți la fața locului au prezentat încă de la început personalului ocolului conținutul sesizării, punând astfel în gardă atât ocolul controlat cît și firmele vizate. Au oferit astfel posibilitatea ca unele probleme sesizate să fie ”reglate” din mers. Se nasc astfel întrebari deloc de neglijat cu privire la legalitatea unei asemenea fapte. Inspectorii Gărzii au verificat partizile menționate în sesizare intrând doar câteva zeci de metri în interiorul acestora, fără a parcurge întreaga suprafață. Ce să mai vorbim de identificarea de cioate, numărarea şi măsurarea acestora, urmată de confruntarea cu documentele partidei, când membrii echipelor de control s-au lăsat conduşi de către responsabilii fondului forestier verificat doar în zone greu accesibile, acoperite cu zăpadă, ori în marginile partizilor unde ştiau sigur că nu au fost comise ilegalităţi. Mai mult decât atât, au venit în zona de munte cu cauciucuri de vară la maşini şi au trebuit să apeleze la maşinile firmelor verificate. De asemenea, vă aduc la cunoștință – dar cred că știți – că nici nu au plecat bine inspectorii că, brigadierii şi pădurarii la înţelegere cu firmele, au şi început să bată cioatele nemarcate. Așa încât o eventuală reluare a controlului dvs, fără a confrunta volumele de arbori tăiați cu datele din AVP-uri, este sortită eșecului”. La începutul primăverii 2018 controlul se reia și în urma lui se găsesc nereguli minore pentru care se aplică amenzi de… 18.000 lei. Adică o nimica toată. Motivarea gărzii? Vegetația crescută de la data exploatării până la control face imposibilă identificarea cioatelor nemarcate. În realitate, din teren primesc următoarea informație: „…inspectorii şi-au bătut joc de meserie prin modul neprofesionist prin care au efectuat verificările, pot spune că i-au protejat pe hoţi, atât pe angajaţii ocolului cât şi pe patronii firmelor de exploatare, fapt ce se poate constata şi din inepţiile scrise în documentele de control emise de către aceştia. Altfel cum se poate explica numărul deosebit de mic de arbori recoltaţi în mod ilegal, menţionaţi de inspectori în procesele verbale de control, în condiţiile în care aceştia au fost informaţi că este un dezastru total în fondul forestier al Ocolului Silvic Răstoliţa şi mai mult, le-au fost transmise şi metodele prin care se fură materialul lemnos din pădure şi că este necesar un control de fond aprofundat „fir cu fir” pentru a identifica ilegalităţile.
Cum poţi afirma în cadrul procesului verbal că, se apreciază că diferenţa dintre cioatele inventariate şi cele din APV se află sub grămezile de crengi fără a avea posibilitatea de acces la ele pentru măsurarea diametrelor şi verificarea mărcilor? Nu mi se pare în regulă această procedură, evident că nu au fost descoperite cioatele nemarcate.

Practic, inspectorii s-au rezumat doar la a verifica dacă în partidă există vreo cioată nemarcată, deşi au fost informaţi că după întreruperea controlului din luna noiembrie 2017 şefii de districte împreună cu pădurarii au marcat toate cioatele arborilor care au fost exploataţi ilegal. Atunci nu mă mai miră faptul că au fost găsite doar nereguli mărunte ca necurăţarea cioatelor, înălţimea cioatelor, multitudinea grămezilor de resturi vegetale etc. şi au fost aplicate doar amenzi contravenţionale”. Bun, nu mă las și prezint cazul dl senator Mihai Goțiu care face o interpelare în Senatul României. De fapt face două interpelări pentru că, între timp, am mai făcut o sesizare, cu rezultate încă mai jalnice decât prima. Iat-o pe a doua: „Pe fondul crizei de lemne de foc cu care se confruntă locuitorii județului Covasna, cauzată de creșterea prețurilor și diminuarea resurselor, la nivel local s-au creat grupuri de interese care speculează această situație în vederea obținerii de profituri semnificative, concentrîndu-se cu precădere pe zonele forestiere administrate de Ocolul Silvic Privat Zagon și Ocolul Silvic Privat Hatod, unități silvice controlate de decidenți locali precum primarul localității Zagon – Josif Kis și primarul localității Bodoc Istvan Fodor.
Tăierile ilegale sunt tolerate inclusiv de directorul serviciului de control din cadrul Gărzii Forestiere Brașov – Daniel Nagy, care protejează agenții economici din județul Covasna ce exploatează și valorifică lemn din pădurile administrate de cele două ocoale silvice. Împreună cu Florin Cotici – consilier în cadrul Gărzii Forestiere Brașov, Daniel Nagy aprobă documentele supraevaluate necesare explotării, în majoritatea cazurilor fiind vorba de parchete accidentale supraevaluate, în care pădurarii raportează cu până la 50% mai mulți arbori căzuți decât în realitate.
Daniel Nagy protejează interesele unor decizionali locali, precum Josif Kis, Istvan Fodor, Sandor Tamas și Ilona Szabo. Activitatea de control este organizată de Daniel Nagy astfel încât în zonele de interes sunt delegați doar inspectori de încredere care efectuează controalele în funcție de directivele primite, respectarea termenelor de soluționare a verificărilor efectuate fiind îngreunată de implicarea directă a acestuia.
Numirea în funcția de fondist și ulterior în funcția de șef de ocol la Ocolul Silvic Privat Zagon a lui Levente Porzolt a fost făcută cu sprijinul lui Daniel Nagy, cei doi fiind colegi de cameră în perioada studiilor la Facultatea de Silvicultură din Brașov.
Alături de angajați ai Ocoalelor Silvice Private Hatod și Zagon, respectiv Ernest Sipos, Levente Porzsolt și Ervin Mocan, care obțin date cu privire la situația juridică a unor terenuri forestiere care pot fi exploatate, Daniel Nagy le cumpără ulterior pe numele unor terțe persoane prin intermediul lui Levente Porzsolt.

În activitățile de exploatare și valorificare a lemnului sunt implicați mai mulți angajați ai Ocolului Silvic Privat Zagon, relevant fiind Levente Porzsolt, care împreună cu Daniel Nagy a înființat societatea comercială SC RUBUS CARPATICA SRL, în cadrul căreia este asociat Ladislau Francisc Nagy, tatăl lui Daniel Nagy. Atât prin intermediul societății comerciale menționate, dar și personal, șeful Ocolului Silvic Privat Zagon și Daniel Nagy se implică în activități de exploatare și valorificare a masei lemnoase, identificarea beneficiarilor și colectarea banilor rezultați din vânzarea lemnului fiind efectuate de Daniel Nagy (ex: Arpad Tamas Balint și Istvan Fodor angajați la SC JULIUS MEINL ROMÂNIA SRL, Ferec Levente Gyorgy – administrator la SC SCY DISTRIB SRL Sfântu Gheorghe, Csaba Denes – preot în localitatea Ilieni, SC K&M IMPORT-EXPORT SRL Calnic, Istvan Zsigmond din Sfântu Gheorghe).
Daniel Nagy este în relații apropiate și beneficiază de sprijinul pădurarului Janos Szekely, membrii celor două familii deținând împreună aproximativ 4,5 hectare de pădure, cota deținută de acesta fiind de ¼ din suprafața totală. De asemenea se estimează că părinții lui Daniel Nagy ar fi proprietarii a 10 hectare de pădure localizată în zona Lisnău. În mediul angajaților silvici se apreciază că Daniel Nagy împreună cu Levente Porzsolt și Janos Szekely ar dispune și de alte suprafețe forestiere aflate în proprietatea unor persoane fizice sau juridice apropiate.
Daniel Nagy este, de asemenea, implicat și în rezolvarea problemelor legate de punerea în exploatare a materialului lemnos de care se ocupă personal împreună cu șeful Ocolului Silvic Privat Zagon, cumnatul acestuia Zsolt Szabo și Ervin Mocan, dar și alte persoane angajate fără forme legale. Janos Szekely întocmește avizele de însoțire la comanda lui Daniel Nagy, fără a fi prezent la locul de încărcare, acestea fiind lăsate la un local din localitatea Bodoc, fiind efectuate mai multe transporturi cu aceleiași documente.
Levente Porzsolt este coordonat de Josif Kis – primarul localității Zagon, care are ca scop obținerea unor avantaje materiale personale și pentru societățile comerciale controlate: SC INTERTRANS SRL Păpăuți, SC DECAN FOREST SRL Zagon, SC TITI MARI SRL Zagon, SC BODORIN WOOD SRL Zagon, SC DUȚU IMPEX SRL Păpăuți, respectiv SC PRODUCȚIE VÂNZARE NELY SRL Zagon – la care este asociat unic, implicate în exploatarea și valorificarea masei lemnoase aflate în administrația Primărie Zagon (care deține cca 3.000 hectare de pădure aflate în paza Ocolului Silvic Privat Zagon), în defavoarea satisfacerii necesităților populației.

La nivelul anului 2017, din statistica întocmită de conducerea Gărzii Forestiere Brașov, Ocolul Silvic Privat Zagon se numără printre unitățile silvice cu ponderea cea mai mare între volumul solicitat și volumul de lemn de foc asigurat populației (2.685 mc solicitați din care doar 825 mc au fost destinați ca lemn de foc pentru populație), diferența fiind valorificată prin intermediul societăților comerciale ai căror administratori se află în grupul de interese ale primarului Iosif Kis (în perioada 01.01.2016 – 31.09.2017 primăria Zagon a vândut masă lemnoasă către agenți economici în valoare de 4.397.576 lei).
Prin influența exercitată asupra conducerii Ocolului Silvic Privat Zagon, Josif Kis beneficiază, prin intermediul societății la care este asociat și pe care o conduce în mod direct, de lemn la prețuri preferențiale, stabilind în prealabil cu șeful ocolului parchetele cu lemn de calitate superioară care urmează a fi scoase la licitație. Ulterior, la solicitarea primarului, șeful de ocol diminuează prețul de pornire la licitație prin stabilirea unei clase inferioare a masei lemnoase, adjudecarea acestora fiind asigurată de înțelegerile cu ceilalți participanți la licitație.
Activitate în domeniul exploatării forestiere la nivelul unităților administrative locale din Zagon, Sita Buzăului și Barcani are și SC ADELMUR SRL Barcani, societate controlată de pădurarul Ioan Dan Murea din cadrul Ocolului Silvic Privat Zagon, societatea exploatând de asemenea și pentru SC PRODUCȚIE VÂNZARE NELY SRL.” Răspunsul la interpelarea Dlui Goțiu a Ministerului Apelor și Pădurilor (datat 26.11.2018) a fost:
1. „Să extindeți controlul anunțat pentru deja pentru verificarea faptelor semnalate în prima petiție pe care v-am transmis-o (cu privire la cele întâmplate la ocoalele silvice din judeșul Covasna) și la cele din a doua sesizare, cu privire la cele întâmplate la ocoalele silvice din județul Mureș?”.
Răspuns: A fost transmisă Gărzii Forestiere Brașov solicitare pentru extinderea controlului cu privire la aspectele semnalate de domnul Dan Păvăloiu în scrisoarea adresată domnului senator Mihai Goțiu, urmând ca rezultatul controlului să fie comunicat la Ministreul Apelor și Pădurilor.
2. „Să verificați modul în care Garda Forestieră Brașov și-a îndeplinit atribuțiile de control atât în privința faptelor semnalate în sine, precum și cu privire la activitatea ocoalelor silvice din aria de competență?”
Răspuns: Corpul de control al Ministrului împreună cu Serviciul Control Regim Silvic și Cinegetic, din cadrul Direcției Generale de Păduri, a efectuat un control la Garda Forestieră Brașov, urmând ca răspunsul formulat să fie comunicat după avizare și aprobrea Raportului de Control.
De subliniat că dl Nagy Daniel din sesizarea referitoare la Covasna este același cu …directorul direcției control al GF Brașov, protagonista primei sesizări! În ceea ce privește răspunsul final la interpelare, dl Goțiu, eu și domniile voastre îl așteptăm încă. În vecii vecilor, amin!

„Dezastrul din munții noștri trebuie stopat!”

„Asta-i problema în România, că nici peştii, nici vânatul şi nici copacii nu urlă! Ăştia tac, şi-atunci dacă tac, aude cineva? Pentru bani facem orice. Am început să ”atacăm” şi munţii. Prin crearea de drumuri forestiere se poate exploata uşor lemnul, başca faptul că au mai apărut şi ATV-urile, jeep-urile cu care ajungi oriunde… De ce crezi că vin să facă off-road în România o grămadă de ciudaţi de prin Europa? Pentru că numai aici îi lasă să meargă pe unde vor ei. Acolo au nişte trasee speciale pe care le respectă. Ai ieşit în afara lor? Te-au belit!…” (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

10 COMENTARII

  1. DNA și SRI sunt cu ochii pe oamenii de afaceri și politicienii din România care deranjează multinaționalele dragilor!!!! Acum în noul guvern de „Orbeți” în fiecare seara se dau ordonanțe. La guvernarea lui Johannis se poate, nu mai vine cu rânjetul ăla perfid?

  2. Atât timp cât nu ii ucidem, vor continua să facă asta și să ne ucidă ei pe noi. Din păcate, interdicția de a deține arme ne ține în dezavantaj major. Ar mai rămâne instalarea de dispozitive explozive improvizate pe drumurile de munte, pentru distrugerea mașinilor cu lemne și q celor cu tăietori. Dar nimic nu se compară cu un om văzut prin luneta armei.

  3. Prietenii la nevoie se cunosc Cum au zis si ceilalti inaitea lui Dar cu noul presedinte cu doctrina ….Prieten prieten dar berea e pe bani Schweighofer va taia padurile Austriei Asta presedinte patriot Va felicit domnilor care l-ati votat Dupa 5 ani sa nu uitati sa il votati din nou Asta daca pina atunci orasul lui de bastina , nu va mai fi pe harta noi Romanii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.