„A început o nouă epocă în istorie”

Vobind despre jocurile politice care apar după pandemie, istoricul a amintit trei personalități care au explicat cum s-a schimbat cursul istoriei în urma unor evenimente de acest gen.

„În maximum 10 zile va apărea o traducere foarte bună a unei lucrări englezești a unui scriitor britanic despre gripa spaniolă din 1918-1920. Acolo arată o chestie interesantă despre cum a arătat Europa ca urmare a gripei spaniole. Cam așa se poate vorbi și acum. Eu am să încerc să invoc trei personalități”

„Una este un bătrân diplomat, probabil un guru al diplomației mondiale. Se numește Henry Kissinger și a scris în perioada de început a pandemiei un mic articol în New York Times, cu litere mari, că lumea, ordinea mondială, se va schimba radical în urma acestui eveniment”

„Al doilea personaj care ar trebui menționat este unul aproape necunoscut în România, Larry Summers, a fost unul din consilierii președintelui Obama pe probleme politice și e profesor la Harvard.

El a scris că odată cu pandemia a început o nouă epocă în istorie și epoca aceasta se va numi secolul asiatic, pentru că ea se leagă de afirmarea Chinei ca mare putere. Și de aici ne îndreptăm către ceea ce se numește schimbarea aceasta de jocuri politice în lume”

„Al treilea istoric este probabil cea mai luminată minte în domeniul istoriei în momentul de față. E vorba de profesorul Yuval Harari, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care într-un articol de pe 12 martie 2020 spunea ceva.

Că lumea nu are nevoie să se închidă în această perioadă, ci lumea are nevoie de colaborare. Degeaba ne închidem frontierele, degeaba luăm măsuri de carantină, pentru că boala va progresa.

Și făcea o paralelă cu epidemia de ciumă din 1348-1349. Venise din Asia Centrală, n-a fost nevoie de avioane, de turiști, ea a venit pur și simplu adusă de negustori, cu mărfurile”.

„Deci iată trei personalități care arată că lumea aceasta s-a schimbat.

Ordinea mondială s-a schimbat pentru că SUA nu mai reprezintă mai nimic în această ordine mondială. Politica haotică a lui Donald Trump a aruncat pur și simplu eșafodajul american în aer prin tot felul de declarații. Să nu uităm că în SUA e un număr-record de victime și de infectați” – Mihai Mihnea

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. “…Ordinea mondială s-a schimbat pentru că SUA nu mai reprezintă mai nimic în această ordine mondială…. Să nu uităm că în SUA e un număr-record de victime și de infectați…”___—-___Este o totala exagerare sa declare-oricine- asa ceva, ca SUA nu mai…” , fie ca este vorba de o imensa ignoranta fie ca cel care o spune are un dinte impotriva SUA, care -este evident- ramane PRIMA economie a lumii, PRIMA putere militara si PRIMUL factor si reglementator de jocuri, la nivel mondial…Iar despre numar de infectari si decese, trebuie analizat tot in context international, USA are o popuatie de peste 320 MILIOANE locuitori , imensa majoritate comasati in aglomeratii urbane( factor crucial in dezvoltarea unei boli contagioase,etc.***)plus , USA raporteaza obiectiv cazuistica, In China nici pomeneala, iar in Brazilia( populatie -ca numar- aproximativ ca si USA) presedintele tarii a ordonat sa nu se mai faca statistici despre evolutia bolii ,iar in cele doua tari (China si Brazilia) este CU MULT MAI USOR sa IMPUI niste reguli(carantina, izolare, etc.) fiind state/guverne autoritare(cel putin), nu precum in USA , unde oricine si oricand poate da in judecata statul, guvernul, si orice VIP politic/adminstrativ, pe orice motive si in orice conditii…(***despre REALUL numar de infectati, este non-sens sa vorbim in orice tara, insa despre decese, LA ZI USA are putin sub 130 MII, , fata (sa zicem) de Romania, cu sub 1600 , insa in Romania peste 35% din populatie traieste in mediul rural( adica neaglomerat, cu risc minim de contagiozitate), in USA peste 95% traiesc in mediul urban chiar megalopolis-uri)…///-II- despre durata acestei pandemii am facut un comentariu(la un articol la subiect) in Aprilie , 22, rame la fel de hazardat sa spunem cand si cum se va incheia acest episode, daca “ciumele” din trecut s-au stins de la sine, este destul de probabil ca in epoca vaccinurilor , si aceasta pandemie sa fie terminate sau (ca multe alte boli contagioase) sa fie restransa la maximum posibil…:”22/04/2020….___—-___ asta numai viitorul ne va confima(sau nu), sa speram insa ca nu este precum in proiectia,” Suntem in anul 2140 si -inca- cea mai bine vanduta carte(din ultimii 20 de ani si) a tuturor timpurilor, ramane tot nr. 1 la vanzari…Este- desigur- vorba de cartea „O SUTA DE ANI, CU CORONAVIRUS”.!

  2. Sun Tzu scria la vremea lui cam așa: ”dacă îți cunoști dușmanul și te cunoști pe tine însuți, nu trebuie să te temi de rezultatul a o sută de bătălii”. Reprezintă ”rețeta” câștigătoare a tuturor țărilor atacate de SUA până la momentul actual. Nu era necesar să ne informeze mințile luminate, că s-a sfârșit cu dominația ”excepționalilor” planetei! Că națiunea ”indispensabilă” e pe butuci, pe ducă și….ducă-se…. unde a înțărcat mutu* iapa!!!!! Cu ajutorul Covid-19 sau nu, încet, dar sigur, se dezvăluie lumii ce au în comun Rusia, Irakul, Libia, Siria, Iranul și Venezuela. Toți au fost victime ale agresiunii americane sub o forma sau alta: fie un atac militar, fie sancțiuni economice, fie încercări (eșuate) de lovituri de stat, fie răsturnări de regimuri politice, fie asasinate ale unor generali-simbol pentru națiunea respectivă. Washingtonul folosea pretexte etice cum ar fi: „protejarea” civililor, sau „promovarea” democrației pentru a acționa beligerant față de aceste națiuni, conducând, urmare a naturii sale ipocrite, la sprijinirea unor dictatori și ignorând cu desăvârșire drepturile omului. Motivul real este petrodolarul și sistemul lui, care-i permite Americii să existe și sa-și mențină hegemonia în ciuda datoriilor uriașe.
    Este unul dintre pilonii care o susțin, deoarece creează o cerere externă semnificativă pentru moneda americană, dacă schimburile comerciale se efectuează în valoarea curentă și la cursul curent al bancnotei lor. Regula a rămas necontestată până în anul 2000, când Saddam Hussein și-a anunțat decizia de-a schimba vânzările de petrol de pe dolar în euro, fiind primul atac direct asupra monedei. Pentru a-și proteja supremația, SUA invadează Irakul în 2003 și o dată ce câmpurile petroliere au ajuns sub controlul lor vânzările de petrol s-au făcut în dolari. În 2009 fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost numit președinte al Uniunii Africane când, în speech-ul inaugural al investiturii, propune formarea imediată a unui stat unificat cu o monedă africană unică, a cărei echivalență să fie egală cu aurul. În 2011 CIA își mută ”jucăriile” în Libia, începe să susțină grupuri militante în favoarea răsturnării regimului Gaddafi plus extremiști Al-Qaeda (a căror prezență a fost maturată sub covor în rezoluția ONU), iar președintele libian plătește cu viața dorința de suveranitate economică de sub tutela forței motrice, Imperiul Anglo-Zionist.
    În 2014 Rusia devine ținta lui Imperiului Răului, fiind cel de-al doilea mare exportator de petrol din lume (motiv de invidie acerbă a răposatului senator de Arizona John McCain, care a numit-o „benzinărie mafiotă cu pretenție de țară”) punând, în 2008, bazele unui nou curs energetic cu vânzări în ruble și aur ale țițeiului.
    De asemenea, Rusia a conlucrat cu China pentru a scoate dolarul din comerțul bilateral încă din 2006, Federația Rusă fiind și în proces de organizare a Uniunii Economice Eurasiatice (definitivată în 2015) programată să aibă propria piață de energie independenta. SUA răstoarnă regimul lui Viktor Ianukovici (decis sa meargă alături de Rusia și nu împreună cu UE) și instalează un guvern marionetă. Americanilor nu le-a fost suficient: au impus sancțiuni rușilor și-au început o campanie agresivă de denigrare a țării și a liderului ei, în speranța că Moscova își va pierde prietenii internaționali. Prosti cum sunt yankeii, nu ma miră defel că au dat-o-n bară! Pentru simplul motiv că n-au ținut cont că de când s-au inventat banii, mulțumirile sunt de prisos! Mai precis, de gazul, de petrolul, de diamantele și de armamentul rusesc cam toate statele lumii au nevoie. Retorica și răutatea americanilor n-au condus la altceva decât la o cooperare și mai mare a Rusiei cu China, accelerând agenda de eliminare a dolarului, ceea ce va conduce la sfârșitul dominației US. Băieții de peste ocean și-au ruinat singura ”mașinărie” de susținere a vieții rămasă: petrodolarul. Ba mai mult, Rusia și China lucrează în prezent la crearea unui sistem de tranzacții interbancare, analog sistemului internațional de transferuri bancare SWIFT. Un alt ”aliat de nădejde” al americanilor – Arabia Sudită – a anunțat, la rându-i, că renunță la dolar în tranzacțiile comerciale. La fel, Iranul. Mai ieri, frau Merkel își îndemna politicienii și industriașii germani care-o susțin să ia în calcul că SUA nu ma este puterea dominantă în Europa.
    Așadar, indiferent de multitudinea valurilor de Covid-19 de acum înainte, indiferent de ”sancțiunile” și retorica belicoasă a ”Excepționalistanului” (să-l citez pe jurnalistul fenomenal al timpurilor de astăzi Pepe Escobar) la adresa Chinei, a Rusiei, a Iranului ori a Venezuelei, dominația globală a SUA a luat sfârșit. Probabil, va rămâne o putere regională, dar în nici un caz nu va mai fi un hegemon planetar! Cu Trump, cu Biden, cu oricare maimuță bipedă, câștigătoare a prezidențialelor, care va ”mobila” Casa Albă, s-a demonstrat că America s-a erodat puternic începând din interior (din 9/11/01) de când a încercat să modifice mersul lumii. Da, l-a schimbat, dar în detrimentul ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.