Anonimus

Register Login

Agricultura

Agricultura României după un sfert de secol!

Tarani la sapaBilanţul acestui sector vital al economiei româneşte este de-a dreptul catastrofal, după 25 de ani de neo-comunism şi falsă democraţie. Ca şi celelalte sectoare de activitate ale economiei românesti, şi agricultură a fost greu lovită de virusul politicienilor-interlopi. Privind din afara sistemului, agricultura pare să nu aibă cusur. Ţăranul e pe camp, iar tractoarele şi utilajele agricole duduie zgomotos pe câmpiile roditoare ale ţării…! Totul pare natural şi veşnic… Dar, în interiorul acestui sector economic, totul, absolut totul este cangrenat şi găunos. Odată cu emanarea legii funciare, politicienii şi-au creat şi aici tot felul de portiţe de retrocedări şi de contracte care mai de care mai falimentare pentru stat şi pentru ţăranul român. Ţăran care a şi fost pompos denumit „Fermier’’. Apoi tot ţăranul, prin aceiaşi lege funciară, a fost împins în tot felul de procese funciare, pierzând timp şi bani prin săli de judecată, pentru că în final să piardă, de cele mai multe ori, şi dreptul de proprietate…!

Accesări: 66

Anestezia generală la români

Pamant de vanzare - Taransau Somnul naţiunii naşte monştri

„…din somnul cel de moarte

Trezeşte-te, tu, patrie drogată…

E dusă România iar pe cruce

Şi noi o contemplăm cu ochii goi”.

Nu sunt fan Adrian Păunescu, dar i-am citat poemul (uşor parafrazat) fiindcă se potriveşte perfect României azi: Marele Jaf continuă cu Marea Vânzare a Teritoriului la hectar. Iar noi, narcotizaţi de televizor, Internet sau alt drog preferat, privim cum solul, pădurile, resursele de subsol, libertatea, suveranitatea statală, ni se duc pe apa sâmbetei (oare de ce zice proverbul tocmai „a sâmbetei”?). Bine zicea cineva: somnul naţiunii naşte monştri!

Accesări: 9

Scrisoare din partea unui francez către țăranii români

Am aflat nu demult că se desfăşoară în acest moment la voi o dezbatere în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei europene care va interzice ţăranilor români mulgerea manuală a vacilor şi îi va constrânge să folosească aparate automate dacă vor să obţină autorizaţia de a-şi vinde laptele şi derivatele lui. Partizanii aparatelor automate au mai ales interesul, ni se spune, de a asigura o calitate perfectă a laptelui, înlăturând bacteriile şi viruşii care ar putea să i se adauge prin mulgerea manuală şi de a suprima astfel orice risc de îmbolnăvire pentru consumator. Se pretinde astfel că aplicarea reglementării europene va reprezenta un pas suplimentar în alinierea României la normele moderne care domnesc în Vest: un ţăran care mulge vaca cu mâna, ce arhaism! E uşor de văzut că în imaginarul acestor progresişti se profilează tot scandalul secolelor trecute cu modurile lor rudimentare de viaţă, cu sărăcia lor revoltătoare şi cu obscurantismul celor ce se ataşează cu încăpăţânare la obiceiurile lor străvechi.

Accesări: 235

Legea vânzării terenurilor agricole, un act de trădare națională

Confederația Asociațiilor Țărănești din România (CATAR) critică dur noile modificări aduse de Ministerul Agriculturii la legea vânzării terenurilor agricole, pe care le califică drept „un act de trădare naţională”. CATAR consideră că legislația, limitarea accesului la creditare și imposibilitatea accesării de fonduri europene de către majoritatea fermierilor români îi pun pe aceștia într-o situație gravă, de concurență neloială față de străini, care au, astfel, acces neîngrădit la piața funciară din România, unde sunt practicate încă prețuri foarte mici la achiziția de terenuri, comparativ cu prețurile din restul Europei.

Iată mai jos poziția CATAR, cu privire la legea vânzării terenurilor agricole către străini:

„Eliminarea limitării la 100 de hectare a suprafeţei ce poate fi deţinută de străini, a cunoştinţelor în domeniul agricol sau a avizului Comitetului judeţean creează condiţiile necesare dispariţiei neamului românesc.

Accesări: 326

Sectorul care a salvat economia în 2013

După o scădere, în 2012, de peste 20% față de 2011, în 2013 agricultura a înregistrat o creștere de aproape 12%, având o contribuție semnificativă în Produsul Intern Brut al României. Este domeniul economic care a menținut economia din România pe plus în statisticile oficiale.

Rapoartele Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) vorbesc la sfârșitul lui 2013 despre o creătere a economiei din țară de de 2,2%, de la 587,5 mld. lei la 625,6 mld. lei.
Sectorul care a consemnat cea mai mare creștere, conform prognozei de toamnă realizată de CNP, este agricultura (+11,9%). Pe locul doi în ceea ce privește creșterea anuală a fost industria (+3,9%), urmată de servicii (+1,4%) și construcții (+1%).

Accesări: 384

Proprietarii încep să renunțe la arendă

Lucrurile încep să devină tot mai grave în ţara noastră, iar tot mai mulţi români încep să aibă conştiinţa faptului că suntem o colonie a intereselor occidentale, rol strategic trasat României de mult. Consecinţele acestui fapt încep să se vadă astăzi în mod evident şi situaţie pare fără ieşire.

Între timp, deloc întâmplător, o întreagă mentalitate a fost turnată în minţile larg deschise ale politicienilor şi economiştilor, o mentalitate care converge la această pierdere a capabilităţilor economice care ar fi trebuit să furnizeze venituri statului şi societăţii: o gândire păguboasă care spune că vânzarea unor părţi ale industriei sau agriculturii româneşti este de dorit în numele unei iluzorii modernizări a industriei şi agriculturii româneşti. Această mentalitate merge astăzi împotriva realităţii şi experienţei, pentru că am văzut destul de clar că, atunci când nu au cumpărat pentru a anihila un concurent pe piaţă, investitorii strategici şi-au adus un aport de capital sau tehnologie minimal, obţinând, în acelaşi timp, profituri uriaşe. Ilie Şerbănescu, care ar putea fi considerat singura voce puternică şi autentic românească astăzi în materie de economie, spunea că singurii care sunt interesaţi de dezvoltarea economiei româneşti nu pot fi decât românii, şi nu nişte investitori de aiurea, interesaţi, în mod firesc, doar de profit.

Accesări: 383

Cât ar trebui să fie prețurile pentru a fi profitabili?

Costurile de producție au crescut în acest an cu până la 25%, dar prețurile cerealelor s-au redus la jumătate, sau chiar la o treime față de anul trecut. În aceste condiții, mai pot fi fermierii profitabili într-un an cu producții-record? Care este pragul de rentabilitate și cât primesc fermierii pentru producția din acest an?

„Toți fermierii sunt dezamăgiți. Input-urile au crescut puternic în acest an, iar noi primim 60-70% din prețurile de anul trecut pentru grâu. Nu am luat nici șase milioane de lei vechi pe tonă. La floarea-soarelui am luat 8-9 milioane pe tonă” - Ion Mănăilă, președintele Asociației de Marketing și Consultanță Agricolă «ASOMAR» Teleorman.

Accesări: 314

Străinii dețin un sfert din terenurile agricole. Procesul de preluare continuă

Problema vânzării terenurilor agricole către străini este mult mai gravă decât lasă să se întrevadă Ministerul Agriculturii, cred fermierii, pentru că, pe lângă suprafeţele cumpărate, străinii au suprafeţe întinse în arendă, cu drept de preempţiune la cumpărare. Din acest motiv, procesul de înstrăinare a terenurilor agricole va continua cu aceeaşi intensitate, astfel că, în scurt timp, străinii vor deţine cu drept de proprietate cam un sfert din suprafaţa arabilă a României. „Pe lângă suprafaţa de un milion de hectare cumpărată de străini în România, aceştia mai lucrează în arendă cam încă pe atâta. Aşadar, 20-25% din suprafaţa de teren arabil a României este lucrată de străini. În acest ritm, în 20-30 de ani nu va mai exista România, pentru că tot terenul va fi în proprietatea străinilor” - Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Accesări: 356

Toate drepturile rezervate ANONIMUS

Top Desktop version