Cronica unor știri așteptate

0

Televizor fantomaDin timp în timp, ziaristul se servește la moment din realitatea prezentă, care, la noi, mai mult ca în orice colț al lumii poate, are năravul de a fi aceeași cu cea de anul trecut pe vremea asta.
Dintre miile de știri pe care le aflați într-un an, pentru o bună parte modificările față de altele, din anii trecuți, țin mai degrabă de detalii, în vreme ce titlurile ar putea fi aceleași. Munca de ziarist ar putea fi foarte ușoară pentru cel care își păstrează o arhivă personală de știri, în multe din zilele anului el putând să nu mai facă nimic altceva decât să completeze pe alocuri știrile din aceeași perioadă a anilor trecuți cu cifre, mai mici sau mai mari, sau cu declarații, mai mult sau mai puțin colorate. În rest, poate fi sigur că prima zăpadă va prinde întotdeauna nepregătite autoritățile, de exemplu, că tulburelul va umple în fiecare toamnă spitalele, că autoritățile vor începe un nou an optimiste…  

Doar câteva exemple, mai ales din perioada de iarnă:

Mesele copioase și avalanșele de internări

Noutățile gazetărețti din perioada sărbătorilor de iarnă, ca și cele din anii trecuți în aceeași perioadă, cuprind invariabil „mesele copioase” și „avalanșele de internări”. Uneori mai sunt pigmentate de sfaturile medicilor, dar în mod sigur de constatările acestora, în linii generale aceleași și foarte grave.

De obicei și în mod firesc pentru gândirea știristă se ia spitalul fruntaș pe ramură: „Mesele copioase de Crăciun au condus la o avalanșă de internări în unitățile de primire urgențe din spitalul ….”. Se trece la cifre și se face și puțintică cazuistică, depinde de disponibilități. Cifrele sunt întotdeauna scandaloase și obiceirile alimentare sunt incriminate dur de câțiva ”specialiști”, cam aceiași în fiecare an. Se va înfiera comportamentu abuziv al românilor și li se va recomanda ca măcar, printre atât de multe și mari altele, să arunce pe grumaz și o pastiluță de bilă, de digestie, de… să nu mai aglomereze spitalul.

Prima zăpadă ne-a prins nepregătiți

Zăpada căzută, ca un obicei al ei și mai mereu în aceeași perioadă dă în continuare „bătăi de cap” șoferilor, în special. Cele mai mari probleme s-au înregistrat pe drumurile comunale, unde nu s-a intervenit la timp cu material antiderapant și utilaje de deszăpezire. Asta este știrea care urmează să vină. Nu s-a întâmplat încă doar pentru că nu a nins…

„Multe drumuri sunt blocate din cauza ninsorii, iar pe altele se circulă cu mare dificultate, în condiții de iarnă. Probleme mari au fost înregistrate și pe drumurile naționale, acolo unde lipsa materialului antiderapant a făcut ca mașinile să circule cu greutate”. Aceasta este știrea de fiecare an.
„Se circulă greu, în condiții de iarnă. Sunt probleme pe toate drumurile, fie ele naționale, județene sau comunale. Cel mai greu este în mediul rural, pe drumurile comunale, drumuri care leagă satele între ele”, ne-a declarat… unul dintre demnitarii locali.

Cum ninsorile nu se opresc niciodată când trebuie și vântul are prostul obicei de a le însoți, în curând vor apărea știrile despre cei mai nefericiți dintre noi. Oamenii de la țară vor rămâne blocați în troiene, casele le vor fi acoperite de zăpadă, iar imaginile vor fi pe larg comentate an de an. Mereu la fel.

Petarde confiscate și accidente cu petarde

Alte titluri vor fi variațiuni pe temele de mai sus. Sunt știri specifice sezonului rece și în special sărbătorilor de iarnă.
„Polițiștii au desfășurat mai multe acțiuni care au avut în vedere comercializarea și folosirea în mod corect a petardelor și artificiilor legale. Au fost confiscate un număr de…. S-au aplicat amenzi în valoare de…”
Accidente cu petarde se vor solda măcar cu câțiva ochi scoși și câțiva oameni internați în spitale în fiecare an. Polițiștii vor confisca mai mult înainte de sărbători și după sărbători. În timpul lor sunt și ei oameni…

Inundațiile de sezon

După încălzirea vremii, spre primăvară, avem invariabil inundațiile, care se cam petrec în aceleași zone neîndiguite și care produc cam aceleași drame. Acestea sunt la fel de surprinzătoare pentru autorități ca și ninsorile. Televiziunile au o arhivă foarte bogată și niciodată nu poți să știi din ce an sunt imaginile cu gospodari având apa până la gât sau cu femei plângând după porcii și vacile pe care le-au avut. La nemți sau greci, de exemplu, imaginile cu inundați nu pot avea decât un singur an de proveniență din ultimii 20, când apa a fost prea multă și chiar nu se putea face nimic. La noi pot fi din ultimii 25 de ani, din toate zonele țării, din orice perioadă a anului, de oricând, de oriunde. Ai zice că suntem o mică insulă joasă într-un mare ocean. Poate chiar suntem…

Toamna incendiilor de pe câmpii

În România ilegalitățile fac parte din viața noastră de zi de zi, și încă o zi, dacă o fi cu noroc. Infracționalitatea are astfel și un ritm natural, o ciclicitate în care se petrece neabătută, o legitate veselă a ei, neperturbată de nimic și mai ales nu de dușmanca sa ursuză, legalitatea. Astfel că pot fi prevăzute și chiar introduse în calendar. Ar putea fi recunoscute oficial, dar ceva ne împiedică, să nu dăm idei bune chiar tuturor. De exemplu, toamna este perioada „incendierilor ilegale”, așa cum sunt numite de presă. Miriștile există și trebuie arse, deși legea spune că nu trebuie, pentru că dacă le arzi, focul ăsta nu prea știe unde să se ducă și unde să se oprească, exagerează. Deci e ilegal să dai foc la miriști. Clar! Da’ noi vedem dealuri pline de cenușă, atunci când reușim să mai vedem ceva de fumul care inundă străzile. Deci nu-i clar nimic!

Nimeni nu e pregătit de școală

Într-o atmosferă atât de confuză cât o țară, ziaristul trebuie să ajungă să prețuiască orice lucru stabil, pe care îl știe undeva acolo… Precum este începutul anului școlar în calendar. Se va profita de această dată cu cel puțin două săptămâni înainte, când se dă drumul la știrile despre pregătirile pentru noul an școlar. Noutățile de acest fel vor abunda o perioadă, de ai spune că întreaga țară se pregătește de zor și cum poate mai bine, astfel încât la finalul pregătirilor, adică la sfârșitul sfârșitului pregătirilor și începutul începutului școlii, știrea cea mai nouă și cea mai bună să fie de cea mai șocantă senzație: toată lumea e nepregătită! Școli, autorități, părinți, profesori, elevi mai aveau nevoie de cel puțin un an ca să se pregătească cu adevărat. Nu sunt pregătite școlile cu reparații, autoritățile cu banii, părinții cu salariu, profesorii cu pregătirea și elevii… sunt nepregătiți cu totul!

Se nasc știri la termen

Dar totul e cel mai previzibil și fecund între Ignat și Bobotează, când întreaga lume parcă nu s-a mișcat din loc față de anul trecut, sau celălalt, sau vreodată. Vor fi știrile despre cadouri, despre tăiatul porcilor, despre mesele de Crăciun și Revelion, despre evenimentele organizate pentru oameni, cam aceleași, și să nu uităm că în această perioadă, de Crăciun și Anul Nou, ca și pe 1 decembrie, se vor naște oameni, iar ei vor fi știri născute… la termen.

Ignat si colindatoriCitește și:
Câteva datini și obiceiuri de iarnă la români
Pe 1 ianuarie s-au născut copii
Zăpada, momente esențiale
S-a descoperit o stradă asfaltată nereabilitată
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.