Dilema unui cetățean lucid: Eu cu cine votez?

0

Mihai TociuMihai Tociu, un „activist pentru cauze bune”, din București, cartierul Militari, și-a ornat balconul de la etajul opt cu un mesaj mai actual decât oricând, acum, la peste 100 de ani de când a fost lansat originalul din partea „cetățeanului turmentat”: „Eu cu cine votez?“.
Mesajul, scris cu ajutorul unui furtun luminos, este adresat oamenilor de rând, și nu politicienilor.
„Ei trăiesc în sfera lor și, în ultimii 22 de ani, au reușit doar să facă pasul de la ridicol la penibil. Nu mă pot lăsa reprezentat de astfel de oameni“, spune bucureșteanul.
Își știe candidații din colegiu foarte bine, a încercat să comunice cu ei prin petiții, scrisori și cereri de audiențe, însă, „am avut doar onoarea să fiu ignorat“, după cum spune.
A încercat să intre în politică în  urmă cu patru ani, candidând pentru un post de independent în Senat. Și-a dat seama că „politica înseamnă asocierea cu personaje dubioase de care, invariabil, ajunge să îți fie rușine că le cunoști“.

Mihai Tociu crede schimbarea va veni din partea oamenilor obișnuiți, de aceea a renunțat la o carieră de politician și se implică în activismul civic. Este coordonatorul asociației «Toleranță Zero», managerul Fundației «Romanian Children Appeal» de aproape 20 de ani, și omul din spatele mai multor acțiuni civice, cum ar fi “Eminescu trăiește prin noi“, Operațiunea “Sus Opinca” pe Ambasada Ungariei, De-mascarea Cacațavencilor de pe Mihai Viteazul, Romanii fac ceva pe Radio 21 – Acțiunea Picasso, Salvați copiii de propaganda homosexuală anti-creștină – Acțiunea Picasso 2, și multe altele. Promovează sportul național, oina, sărbătoarea românească Dragobetele, luptă împotriva inechității sociale, a HIV și a Valentine’s Day.

Despre votul de pe 9 decembrie 2012 spune sec că o să meargă doar ca să și-l anuleze, ca mai de fiecare dată când a fost chemat la urne.
„Starea de lehamite a românilor față de clasa politică a fost special creată de cei ce ne cerșesc voturile. Au avut un singur scop încă din 1990, acela de a se organiza în găști, să se sindicalizeze pentru un profit cât mai mare. Toți cei pe care i-am auzit incriminați n-au fost pedepsiți“.
Mihai Tociu este convins că nu se va schimba nimic nici după aceste alegeri. Speră doar ca gestul său să îi facă pe cât mai mulți să reflecteze la importanța alegerilor pe care le facem, la ce înseamnă să fii român.

„L-am pus la balcon pentru că e vizibil, nu sunt obturat de blocul din față. Am vrut să-i ridiculizez pe cei care se joacă. (…) Nu vreau să mă exprim politic. Mesajul nu le este adresat politicienilor, ci oamenilor obișnuiți, pentru că de la ei vine speranța. Nu de la politicieni. Până nu vom avea o clasă politică formată din oameni sinceri, buni profesioniști în domeniul lor, care să aibă o viziune proprie, nu vom avea o schimbare. E o formă de protest și față de politicieni, cu toate că lor nu le reproșez ceva anume. Ei au făcut ce și-au propus de la început: să se organizeze în găști, să se sindicalizeze pentru a obține profit cât mai mare. Toți  cei pe care i-am auzit incriminați n-au fost pedepsiți”

Mihai Tociu spune că nu s-a plâns niciun vecin ca urmare a acțiunii sale , unii chiar l-au felicitat.
„Din punct de vedere cetățenesc, consider că am dreptul să afișez un mesaj susținut de un număr mare de cetățeni. În preajma Crăciunului pot să spun că e o decorație care a luat o formă puțin neobișnuită. În mod evident, cineva de la Primărie n-ar fi supărat de spațiul pe care îl folosesc, ci de mesajul pe care îl transmit”.
„Am vrut să scriu ‘Crăciun Fericit’ și uite ce a ieșit ) – postează Mihai Tociu pe Facebook:

Eu cu cine votez

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.