Festivalul «Prăbușirea Wall Street-ului»

1

Caricatura Zidul plangerii - Wall StreetO caricatură a unui grafician iranian, Mohammed Tabrizi, care portretizează evrei închinându-se la un Zid al plângerii de pe Wall Steet, de fapt Bursa din New York, a câştigat premiul întîi în cadrul Festivalul internaţional de caricatură «Prăbuşirea Wall Street-ului» din 2012, care a avut loc la Teheran.

Desenul premiat ilustrează trei evrei, dintre care doi religioşi, care se roagă la o reprezentare a Zidului Plângerii din Ierusalim, considerat cel mai sacru loc al iudaismului. Zidul este încadrat însă de două coloane, iar deasupra sa scrie „New York Wall Street”, o aluzie clară la controlul absolut pe care îl exercită evreii asupra marii finanţe internaţionale. Bineînțeles, acuzațiile de „antisemitism” nu au întârziat să apară și să se răspândească cu viteza… mass-mediei americane, despre care există alte „aluzii” că s-ar afla sub același control. Asta deși caricatura nu face decât să sugereze ceea poate fi probat oricând statistic.

Evenimentul a fost sponsorizat de agenţia de ştiri iraniană «Fars News» în semn de solidaritate cu mişcarea «Occupy Wall Street» și „pentru a ajuta oamenii din Statele Unite să-şi răspândească mesajul în întreaga lume”.

Înfiinţată pe 17 septembrie 2011 la Manhattan, pe fondul crizei financiare, mişcarea «Occupy Wall Street» protestează faţă de corupţie, instituţiile financiare şi acordarea de asistenţă financiară marilor bănci. Principala motivaţie a manifestului lor este inechitatea veniturilor, faptul că averea este deţinută de o minoritate de 1% din populaţie, în detrimentul imensei majorităţii de 99%.

Caricatura Covor rosu cod de bareÎn concurs au fost înscrise peste 1.600 de desene din 45 de ţări, printer care, alături de Iran, Statele Unite, Rusia, China, Serbia sau Turcia. Premiul întîi a fost premiat cu 5.000 de euro.

Premiul al doilea a fost decernat unui caricaturist ucrainean, Oleksiy Kustovsky, a cărui lucrare prezintă imaginea unui om lovit de căderile de pietre provocate de încercarea a alţi doi oameni, în costume, de a-şi lega sacii cu bani americani.

Premiul trei a mers către un alt artist iranian, Farhad Gharamal, al cărui desen înfăţişează zeci de oameni fără niciun ban din al căror buzunare picură apă formând o mare în care Wall Steet de îneacă.

Caricatura Prabusirea Wall Street banci1Caricatura Prabusirea Wall Street banci2Caricatura Prabusirea Wall Street banci3Caricatura Prabusirea Wall Street banci4Caricatura Prabusirea Wall Street banci5

 

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. Wall Street este o mentalitate !
    O mentalitate banoasa !
    Dar Zidul Plangerii ?
    Este o credinta traditionala in Dumnezeu !
    In fapt caricatura arata cu totul altceva !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.