„Fur mai puțin ca ei!”

10

Fur mai putin ca eiAceastă declarație – slogan a marcat, fără îndoială, o etapă în viața politică românească. Aș vrea să spun că este un apogeu, dar cred că se poate mult mai mult. Deși s-a mers prea departe, mult prea departe.

Pentru că nimic nu este întâmplător, și acest slogan de candidat se așează ca o pietrică în pavajul vieții politice românești care duce către… Către aceptarea unor condiții pentru desfășurarea acestei vieți politice, unor condiții ale mizeriei, ale complicității, ale falsului și ipocriziei.

Un candidat anume care a vrut să-și facă un nume (și a și reușit) și-a ales următorul slogan: „Fur mai puțin ca ei!” Este vorba despre Gabriel Rădună, care candida în 2012 la Iași pentru un post de deputat cu o deviză originală, dar și realistă.

Extraordinarul sau senzațional acestui slogan, precum le-ar vrea posturile de știri sau candidatul însuși, nu există. O spune chiar candidatul, pentru că în alegerea unui asemenea ”deziderat politic” are motivații cât se poate de raționale și firești în mediul politic actual: „Cine bagă un leu într-o campanie electorală, dacă va ajunge în funcția râvnită, va dori înapoi de zece ori mai mult. Toți candidații se prezintă oameni cinstiți, dar realitatea este cu totul alta. Dacă aș spune că nu fur, nu aș fi crezut. Dacă aș spune că fur, aș trece drept un candidat neserios. De aceea, vă spun doar atât: Fur mai puțin ca ei!”

Într-adevăr, candidatura este o afacere care implică investiții finaciare și un viitor profit uriaș, marketing politic și un viitor comportament de ”reprezentant al poporului” orientat către profitul viitor.

Așa a fost până acum și așa va fi și după alegerile trecute, și după alegerile viitoare și – mai știți ce – și în democrațiile occidentale atât de respectate de dumneavoastră este exact la fel.

O spune același candidat și nu poate fi combătut: „PSD a fost la guvernare și a furat. PNL a făcut la fel. A venit guvernarea PDL. Au furat la fel ca cei dinaintea lor, numai că, fiind criză, furtul a fost mai vizibil. USL nu e mai prejos în tâlhărie. Din păcate, în ciuda haiduciei practicate, guvernările de până acum nu au lăsat nimic bun în urmă”.

De acum înainte acceptăm la unison aceste realități și mergem mai departe pe același drum. Furtul, de fapt, acest sistem al furtului ar putea fi unanim acceptat, teoretizat și introdus într-o știință a politicii românești.

„Fur mai puțin ca ei!”, este mesajul pe care și l-a ales Gabriel Rădună, candidat la Camera Deputaților din partea Partidului Ecologist Român într-un colegiu din județul Iași.

În continuarea întâmplării, la fel de grav mi se pare că acest candidat a obținut ceea ce și-a dorit, doar notorietate, și atât. După uimirea inițială, ar trebui poate să medităm mai mult la întrebarea „cum s-a putut ajunge aici?!”, în loc să gustăm senzaționalul media de fiecare zi, spre propășirea continuă a oricăror personaje pline de tupeu și lipsite de bun simț, și…atât

„Eu sunt un om deosebit, unic şi am vrut să am un slogan la fel de ieşit din comun ca mine. Sincer, eu am venit cu nişte sloganuri mai normale, dar fratele meu mi-a zis să-l pun pe ăsta. Aşa că l-am propus în organizaţie şi l-am ales împreună. Măcar ăsta e cinstit, asta mi-au zis şi oamenii, măcar spune că vrea să lase ceva în urmă. E o palmă metaforică dată clasei politice, care mă dezgustă total. Da, eu le promit că voi fura mai puţin, dar că o să las ceva în urma mea”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

10 COMENTARII

 1. INCREDIBIL…-CIND VEZI LA TV….TOT FELUL DE UNII -UNELE CARE -SI ZIC POLITICIENI CIND SE ACUZA UNII PE ALTII …ASTA DEMONSTREAZA CA EI SE CUNOSC BINE IN ALE FARADELEGILOR…ADICA HORA HOTILOR E …MAREEE.

 2. AM AUZIT (CITIT)BINE? BAI NENE ,AI TUPEU NU GLUMA!!!!! FUR MAI PUTIN? NU TREBUIE SA FURI NIMIC BOULE, DACA VREI SA FII OM IN PRIMUL RAND, CE VORBE SANT ASTEA CARE LE FACI? DUCETI-VA DRACU DE MINCINOSI!! TOTI FURATI CAT PUTETI DE MULT!!!

 3. Contează oare CÂT FURI ?
  La Aldi, o caserita a fost concediată pentru numai 50 de centi.
  O femeie de servici a fost la fel concediată pentru ca a băgat în buzunar,…O AGRAFA DE BIROU.
  VOTATI ACEST POLITICIAN PENTRU CA EL FURA,…MAI PUTIN DECÂT O FEMEIE DE SERVICI ?
  SAU,…PENTRU CA EL FURA CU O AGRAFA DE BIROU MAI PUTIN DECÂT ,…TOȚI HOTII AFLA ȚI LA PUTERE ???

 4. Aveti dreptate ! Daca nu furI alaturi de ei, iesi din gasca ! Ai iesit din gasca, nu mai poti face mare lucru in alegeri ! Asta e Romania _ aici e bun cel caRe are asa numita DARE DE MANA ! Asta e, din pacate !

 5. Este incredibil cum unii -unele apar la emisiuni…si se acuza reciproc de furturi…deci ei se cunosc bine intre ei-ele,25 de ani in politica Romaneasca ….hotii cam aceeasi.STATUL DE DREPT MAI NIMIC CONCRET…SUNT MILIARDE FURATE…-AR TREBUII SA-SI IA SALARIILE DIN RECUPERARI….

 6. Din pacate cei care au facut cate ceva pentru comunitate, chiar daca au furat sunt priviti ca fiind mai buni decat cei care n-au facut nimic pentru comunitate, dar n-au furat. Nimeni nu se-treaba de ce n-au putut face nimic pentru comunitate. Probabil pentru ca deosebindu-se de cei care pun mana, n-au putut fi manjiti, deci n-au intrat in „gasca”. Contractul cu alegatorii ar putea sa creeze o baza de discutie in acest moment. Cine dintre candidati insa va fi de acord?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.