Partidul P…

0

Dan DiaconescuDe o vreme încoace, pe eşicherul politic românesc există un nou partid. Se numeşte, scurt şi cuprinzător, PP, sau lung şi pretenţios, Partidul Poporului. Dacă cineva a reuşit să se familiarizeze cu noţiunile, nu este nici “de dreapta”, nici “de stânga”, nici măcar “de centru-dreapta” sau “de centru-stânga”. Este “de centru”. De ce? Pentru că este cel mai convenabil! Nu este nici făţiş “împotriva puterii”, nici deschis “în opoziţie”. Nu este nici “partid de lider” – Dan Diaconescu (DD), pentru că este al poporului, nici “partid de mase”, pentru că este al lui DD. Nu se complică cu niciuna dintre aceste noţiuni, nu se complică cu nimic, pentru că tot ce vrea DD de la PP-ul lui este măcar puţină putere.
De fapt, nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a văzut în România, deşi este… un “partid românesc”. Poate cel mai românesc.

Acest nou partid, important atât prin potenţial (că doar este al poporului!), dar mai ales prin originalitate, se străduieşte să se autopromoveze cu televizorul, la un nou tip de emisiuni care nu mai tratează acum problemele strict personale ale lui Tolea, ci pe cele strict naţionale ale ţării. Ce mai trecere! Oamenii deştepţi (câţi au mai rămas) râd mult…
În capul aceleiaşi mese, o primă “personulitate”, preşedinte de partid, dar şi mai cunoscut ca “viitor”, “viitorul preşedinte al României”. Este un politician nou, dar atât de vechi în politică. Este atât de curat de şantaje murdare şi şpăgi ilegale! Vrea să facă politică, asta e sigur, dar demonstrează neabătut că nu prea ştie bine de ce. Dar ştie câteva lucruri care se numesc “discurs”. Unul ar fi că neînţelegerile politice trebuie să se termine. Al doilea ar fi că corupţia trebuie să se termine. Iar al treilea ar cam fi că trebuie să fie… bine. Tre′ să se termine cu răul şi să înceapă binele! Partidul nu are program, dar are puncte (20). Atât de frumos sună, că partidul le foloseşte la tot pasul…
„- Cu ce încheie o propoziţie preşedintele PP?
– Cu 20 de puncte”.
Partidul nu are statut, dar funcţionează. Nu prea are nici organizaţii sau lideri aleşi, dar are membri. Mulţi membri. Ştire! E tot ce se poate spune despre PP într-un singur titlu. Tot ce trebuie să faceţi e să rămâneţi pe OTV!
Mai sunt şi alte ştiri. Staţi să treacă alegerile şi veţi avea 20.000 de euro numai dacă veţi dori să deschideţi o afacere. Cum? Nu ştim, dar nu-i aşa că îi vreţi? De fapt, nimeni nu ştie. Poate PP ştie, dar nu spune. Este primul punct al programului.
Punctul 2: toate salariile şi pensiile se măresc. Cum se poate întâmpla una ca asta?! La tubul fermecat! Punctul 3: taxele şi impozitele actuale sunt anulate. Pur şi simplu! Parlamentarii, miniştrii, prim-ministrul şi preşedintele vor avea salariile anulate, spune punctul 9. La fel de pur şi la fel de simplu… Mama lor de hoţi!
Mai dăm o ştire, din a treia zi după câştigarea alegerilor: demnitarii din Palatul Parlamentului, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni sunt evacuaţi. Afară! Dracu’ să-i ia pe toţi! Aşa spune poporul, aşa spune şi P-ul lui DD.
Ziua a patra începe în prime-time la OTV: nu este reclamă, pentru că nu are “P”-ul încercuit, nici reclamă mascată nu e; DD nu ar tolera aşa ceva! Are doi de “P”, pentru tot poporul. „Aveţi rate la bănci? PP are o ofertă nemaipomenită: CETĂŢENII NU VOR MAI PLĂTI RATE LA BĂNCI TIMP DE 12 LUNI”. Nu aveţi casă? Se rezolvă! OTV a dat deja ştirea. De ce mai este nevoie?! Staţi cu ochii pe “televiziunea poporului”. Va fi ştirea din a cincea zi de după alegeri: STATUL VA CONSTRUI 200.000 DE LOCUINŢE, CARE VOR FI ÎNCHIRIATE CELOR SĂRACI.
Ştirea există deja, iar OTV şi cu DD nu mai au de lucrat decât la timpuri: viitorul va fi înlocuit cu trecutul. Simplu! Cu o singură condiţie, bineînţeles. De la OTV, P (poporul), după ce l-a ascultat pe DD, să voteze PP şi DD. Atât! Este punctul 19 al P (programul). La punctul 20, un bonus de câteva sute de mii de lei vechi pentru telespectatorii fideli: INTERZICEREA TAXEI PENTRU RADIO TVR. “Vis-ionare plăcută!”.
20 de puncte de vis, toate promisiunile pe care vroiaţi să le auziţi. 20 de puncte, dar niciun cuvinţel despre modul în care s-ar putea realiza aşa ceva. Cum se poate?!
20 de puncte pentru drumul din tomberonul lui Tolea către Cotroceni. Partidul de televizor nu omite nimic din “fanteziile populare”. Punctele (alte P-uri) sunt precum într-o celebră replică dintr-un celebru film despre efectele perverse ale televiziunii, “Network” (1976): „We tell you every shit you want to hear!” („Vă spunem orice porcărie vreţi să auziţi!”). Partidul Prostiei merge mai departe!

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.