Protestele din ţară împotriva Chevron, în special ale celor care vor fi direct afectaţi, se îndreaptă către alte forme de exprimare decât cele clasice. Tot mai mulţi români aderă la site-uri de socializare şi cu caracter ecologist care îşi propun să lupte pentru interzicerea exploatării gazelor de şist.
Internetul ocupă un loc tot mai important în viaţa oamenilor. Anul trecut, întreaga lume s-a aflat în faţa unei premiere absolute: nu una, ci o serie de revoluţii iniţiate pe internet, prin site-uri de socializare, care au modificat faţa lumii arabe prin schimbări politice la vârf în ţări precum Tunisia, Libia şi Egipt.
Păstrând proporţiile, mişcarea împotriva planurilor guvernamentale şi cele ale corporaţiei americane Chevron în România tinde să ia proporţii printre internauţii români şi să se radicalizeze, în acelaşi timp.
Pe măsură ce localnicii din zonele vizate de planurile Chevron îşi dau seama că doleanţele lor în legătură cu un mediu curat pentru viitor nu au îşi găsesc nicio reprezentare politică, în pofida promisiunilor din recenta campanie electorală.
Pe lângă petiţiile pe care le-au semnat cu miile pe unele site-uri împotriva exploatării gazelor de şist şi comentariile de pe portarurile care tratează acest subiect, grupul intitulat sec “Împotriva exploatării gazelor de şist” găzduieşte dezbateri aprinse. Românii se exprimă tot mai vehement împotriva a ceea ce consideră a fi trădarea politicienilor. Premul-ministru Victor Ponta este cel mai criticat, după ce s-a exprimat deschis în favoarea extragerii gazelor de şist din solul ţării prin atât de periculoasa şi detestata metodă a fracţionării hidraulice.
„Unitate între toţi cei care ne-am născut în Bârlad!”
„Trebuie unitate între toţi cei care ne-am născut la Bârlad, trebuie organizate nişte manifestaţii, dar nu de genul celor electorale organizate de Titi (Constantin Constantinescu, primarul Bârladului). Cu toţii suntem responsabili să facem ceva împotriva celor întâmplate, trebuie să ne gândim la părinţii, la fraţii, la copiii noştri, la noi, căci avem de suferit cu toţii în urma extracţiei astea foarte dăunătoare. VREM SĂ BEM APĂ DE PUCIOASĂ, nu îmbuteliată, vrem să respirăm aer pur, nu chimicale şi tot felul de cianuri”, scrie Ion Ion pe pagina de Facebook amintită.
Atitudinea politicienilor, care au trădat cauza în grup, a dus la radicalizarea mişcării de protest care se desfăşoară pe internet. Unii dintre cei care vor fi afectaţi au ajuns deja să vadă în violenţă singura soluţie de adoptat pentru cei care sunt dispuşi să se împotrivească planurilor Chevron şi ale guvernului.
„Ce e drept, acest grup este ideal pentru informare şi pentru a ne ţine conectaţi la o comunitate cu un scop comun. Însă când aud de proteste paşnice cu pancarde şi fluiere, autorizaţii de la primării sau alte chestii, râd. Adică eu, victima, îmi cer voie de la cel care îşi bate joc de mine să protestez paşnic împotriva lui. În schimb, ea, autoritatea, mă va monitoriza şi supraveghea folosind indivizi care sunt echipaţi să reacţioneze “nepaşnic“ (gen bastoane, pistoale, gaze). Din acest punct de vedere, jocul începe clar de la 3-0 pentru ei. În plus, au şi arbitrul de partea lor. Singura soluţie reală pentru a contracara aceste exploatări de gaze este violenţa. Omul de frică reacţionează!”, sunt concluziile logice ale lui Ionuţ Magic-View.
Remus Cernea, un „penibil”
„Chevron îşi face staţie de exploatare la Pungeşti, să zicem, noi, pacifiştii, organizăm un miting la care să sperăm că se vor strânge în Bârlad 300 de persoane. Ţipăm de ne sar plămânii, fluierăm, ne pozăm, punem pe Facebook şi cam atât. Pe exploatatorii din Pungeşti îi va durea la cheia franceză de protestul nostru. Media nici nu o să ne bage în seamă. Poate pe câteva site-uri de ecologişti vom apărea, iar la TV poate se va da că a mai avut loc un protest împotriva extragerii gazelor de şist. Nimic nu o să se întâmple!”, mai scrie Ionuţ Magic-View.
Punctele culminante ale protestelor românilor internauţi îl au de multe ori ca obiect pe “aşa-zisul” ecologist Remus Cernea, ieşit deputat de Constanţa din partea USL. Epitetele cele mai grave nu îl ocolesc pe “ecologistul de mucava”, mai ales atunci când jigneşte inteligenţa oamenilor prin declaraţii precum: „În continuare, vom face demersurile necesare pentru ca astfel de exploatări să nu fie demarate în România. Dar, din ce am văzut eu, ştirea era nu că s-a dat drumul la exploatări, ci la explorare. E o diferenţă”.
Diferenţa este doar în aceea că explorarea este pasul dinaintea exploatării, pentru că niciun om inteligent nu şi-ar putea închipui că indivizii de la Chevron investesc în explorarea zonei doar pentru a-şi îmbunătăţi cultura generală.