Clasamentul anual al celor mai sărace țări din lume, bazat pe datele raportului CIA World Factbook, arată că în 2012 au existat țări în care populația a trăit la limita supraviețuirii.
Indicele sărăciei este un instrument de măsurare creat de economistul Arthur Orkum care evaluează condițiile de trai dintr-o aumită zona prin însumarea ratei șomajului și a ratei inflației.
25. Mali
Indicele sărăciei: 36,5
Rata inflației: 6,5%
Rata șomajului: 30%
Una dintre cele mai sărace țări din lume, economia Republicii Mali se bazează pe extragerea aurului și exportul de produse agricole.
Statutul fiscal al țării depinde de prețurile la aur și la alimente.
Aproximativ 10% din populație este nomadă și aproximativ 80% din forța de muncă este angajată în agricultură și pescuit.
24. Mauritania
Indicele sărăciei: 37
Rata inflației: 7%
Rata șomajului: 30%
Jumătate din populație este dependentă de cultivarea pământului și de creșterea animalelor pentru a-și câștiga existența. Economia locală depinde în mare măsură de exporturile de mărfuri, cea mai mare parte de minereu de fier.
Exporturile de materii prime au făcut ca economia Mauritaniei să crescă cu cinci procente în 2012.
23. Iran
Indicele sărăciei: 39,1
Rata inflației: 23,6%
Rata șomajului: 15,5%
Economia este puternic dependentă de petrol și a suferit de pe urma sancțiunilor internaționale. Șomajul persistă.
22. Maldive
Indicele sărăciei: 40,8
Rata inflației: 12,8%
Rata șomajului: 28%
Este o destinație potrivită pentru vacanțele occidentalilor. Este motivul pentru care 30% din PIB este reprezentat de încasările din turism. Cu toate acesea, cheltuielile guvernamentale au dat o lovitură dură economiei, provocând o inflație ridicată și o rată a șomajului foarte mare.
21. Fâșia Gaza
Indicele sărăciei: 43,5
Rata inflației: 3,5%
Rata șomajului: 40%
Sărăcia din această zonă are motivații politice. Încă de când Mișcarea Hamas a preluat controlul Fâșiei Gaza, în iunie 2007, israelienii le-au impus închiderea frontierelor, lucru care a condus la deteriorarea unei economii deja slăbite – rată de șomaj mai ridicată, sărăcie și o contracție puternică a sectorului privat, care era bazat în principal pe exporturi.
20. Bosnia și Herțegovina
Indicele sărăciei: 45,5
Rata inflației: 2,2%
Rata șomajului: 43,3%
Războiul interetnic din 1992-1992 a dus la creșterea șomajului și la prăbușirea cu 80% a producției, iar țara nu și-a mai revenit de atunci. Moneda locală este legată la moneda euro, care ține inflația sub control.
19. Yemen
Indicele sărăciei: 46,4
Rata inflației: 11,4%
Rata șomajului: 35%
Cu o dependență ridicată de resursele de petrol, 25% din PIB-ul țării vine din petrol, însă PIB-ul a scăzut cu mai mult de 10% în 2011, iar acest declin a încetinit la 1,9% în 2012. Guvernul încearcă să diversifice economia, dar are de a face cu resursele de apă în scădere, șomajul ridicat și o rată înaltă de creștere a populației.
18. Haiti
Indicele sărăciei: 46,5
Rata inflației: 5,9%
Rata șomajului: 40,6%
Chiar înainte de cutremurul din 2010, 80% din populația haitiană a trăit sub pragul sărăciei, iar 14% într-o sărăcie lucie. O mare parte din populație are acces limitat la educație. Țara era în 2012 încă în recuperarea de la efectele cutremurului și, de asemenea, trebuie să se ocupe de corupția larg răspândită.
17. Regatul Swaziland
Indicele sărăciei: 46,5
Rata inflației: 5,9%
Rata șomajului: 40,6%
Swaziland este puternic dependent de Africa de Sud – 60% din exporturile sale se duc în Africa de Sud și 90% din importurile sale provin din Africa de Sud. Criza economică globală a lovit exporturile Swaziland, iar veniturile în scădere au împins țara într-o criză fiscală.
16. Afganistan
Indicele sărăciei: 48,8
Rata inflației: 13,8%
Rata șomajului: 35%
Afganistanul este încă în convalescență după zeci de ani de conflict și trebuie să se ocupe de un nivel ridicat de corupție, un guvern slab și infrastructură proastă. Ajutorul extern, agricultura, precum și o creștere a sectorului industrial ajută țara să se recupereze, dar încă suferea în 2012 de inflație ridicată și rată mare a șomajului.
15. Insulele Marshall
Indicele sărăciei: 48,9
Rata inflației: 12,9%
Rata șomajului: 36%
Turismul oferă cele mai bune perspective pentru creșterea economică, dar în 2012 Insulele Marshall aveau doar 10% forță de muncă. Seceta, o scădere în construcții, precum și declinul turismului au fost o piedică asupra economiei.
14. Senegal
Indicele sărăciei: 49,5
Rata inflației: 1,5%
Rata șomajului: 48%
În ciuda faptului că primit mult ajutor din exterior, puterea nedemnă de încredere din Senegal a dus la proteste publice și este, în parte, o cauză a ratei ridicate a șomajului.
13. Kenya
Indicele sărăciei: 50,1
Rata inflației: 10,1%
Rata șomajului: 40%
Economia este blocată de corupție și dependența țării de puține bunuri ale căror prețuri au rămas scăzute. Șomajul a fost în trecut foarte ridicat și încă se menține la o rată foarte mare. Cu toate acestea, în martie 2012 a fost descoperit petrol în Kenya, ceea ce ar putea contribui la revigorarea economiei.
12. Lesotho
Indicele sărăciei: 51,1
Rata inflației: 6,1%
Rata șomajului: 45%
În regatul din sudul Africii se înregistrează o inegalitate a veniturilor deosebit de mare. Se așteaptă ca economia să crească datorită proiectelor majore de infrastructură, dar producția scăzută este o piedică. Șomajul agresiv este de asemenea o mare problemă.
11. Sudan
Indicele sărăciei: 51,5
Rata inflației: 31,5%
Rata șomajului: 20%
Sciziunea Sudanului de Sud – regiune a țării care a fost responsabilă pentru aproximativ trei sferturi din producția de ulei a fost o lovitură uriașă pentru economia Sudanului. Țara încearca în 2012 să găsească noi modalități de a genera venituri, deși nu cu foarte mare succes. Sudanul a introdus o nouă monedă, numită lira sudaneză, dar valoarea monedei a fost în scădere încă de la introducerea sa. Creșterea inflației este, de asemenea, o problemă uriașă.
10. Siria
Indicele sărăciei: 51,7
Rata inflației: 33,7%
Rata șomajului: 18%
Economia este grav afectată din cauza războiului civil. În 2012, PIB-ul țării, contractat în special din cauza sancțiunilor impuse de autoritățile internaționale, a redus serios consumul intern și producția. În plus, pe lângă inflația în creștere, țara se confrunta și cu o depreciere a lirei siriene.
9. Kosovo
Indicele sărăciei: 53,6
Rata inflației: 8,3%
Rata șomajului: 45,3%
În cea mai săracă țara din Europa, Kosovo, venitul mediu anual pe cap de locuitor este de doar 7.400 de dolari. Remitențele din alte țări europene – în primul rând, Elveția, Germania și țările nordice – se ridică la 18% din PIB. Deși economia Kosovo a înregistrat progrese semnificative la trecerea la sistemul piețelor libere, șomajul rămâne o mare problemă.
8. Nepal
Indicele sărăciei: 54,3
Rata inflației: 8,3%
Rata șomajului: 46%
Este una din cele mai slab dezvoltate țări din lumea. Peste un sfert din populație trăia în 2012 sub limita sărăciei. Agricultura mai ținea în viață economia, veniturile din acest domeniu reprezentând peste o treime din PIB.
Conflictele civile, grevele, poziționarea geografică și expunerea la dezastre naturale au condus, de asemenea, la deteriorarea enomiei.
7. Namibia
Indicele sărăciei: 57
Rata inflației: 5,8%
Rata șomajului: 51,2%
6. Djibouti
Indicele sărăciei: 63.3
Rata inflației: 4,3%
Rata șomajului: 59%
Rata șomajului este foarte mare, îndeosebi din cauza lipsei de resurse naturale și a industriei aproape inexistente. Unicul motiv pentru care rata inflației reușește să se mențină la un nivel redus se datoreaza francului djiboutian, strâns legat de dolar. Însă moneda locală are o valoare menținută artificial, ceea ce face mai greu pentru Djibouti să își achite datoriile.
5. Turkmenistan
Indicele sărăciei: 70,5
Rata inflației: 10,5%
Rata șomajului: 60%
Agricultura furnizează numai 8% din venituri, însă reușește totuși să ofere locuri de muncă pentru aproape jumătate din locuitorii țări. Turkmenistan a avut de suferit din cauza nivelului ridicat al corupției și a guvernului autoritar, iar starea națiunii nu dă semne că se va îmbunătăți.
4. Belarus
Indicele sărăciei: 71
Rata inflației: 70%
Rata șomajului: 1%
În 2011 s-a declanșat o criză economică severă, legată îndeosebi de creșterea salariilor nesusținută de productivitatea statului. În ciuda banilor pe care îi primește din partea Rusiei și a sumei obținute din vânzarea recentă a companiei Beltranzgas către Gazprom, pentru 2,5 milioane de dolari, moneda statului Belarus s-a depreciat cu peste 60% în 2012 și este în continuă scădere.
Belarus stă bine, totuși, la capitolul angajați, pentru că rata șomajului este foarte scăzută. În această țară, 50% din populație lucrează la stat.
3. Burkina Faso
Indicele sărăciei: 81,5
Rata inflației: 4,5%
Rata șomajului: 77%
Țara are o populație foarte numeroasă, însă resurse limitate. Economia depinde de agricultură, bumbac și aur, iar țara suferea din cauza marii secete din 2011. Totuși, lucrurile au șanse să se îmbunătățească.
2. Liberia
Indicele sărăciei: 90,5
Rata inflației: 5,5%
Rata șomajului: 85%
Liberia este o țară cu venituri foarte mici, bazându-se îndeosebi pe ajutorul străin. Problemele majore ale țării sunt razboiul civil și guvernul incapabil. În 2011, țara a ajuns la un nivel atât de ridicat al sărăciei, încât datoriile sale străine care însumau 5 miliarde de dolari au fost șterse definitiv.
Economia a înregistrat o creștere timidă în ultimii ani datorită resurselor naturale și a prețurilor ridicate a materiilor prime.
1. Zimbabwe
Indicele sărăciei: 103,3
Rata inflației: 8,3%
Rata șomajului: 95%
Violența și amenințările erau practici frecvente ale politicienilor din această țară, iar liderii nu reușeau nicicum să ajungă la un consens. Economia a fost grav afectată și de recolta slabă și de sumele mici pe care îi primește țara pentru diamante. O altă problemă a statului este infrastructura subdezvoltată. Toate aceste lucruri au dus la acumularea unor datorii externe uriașe.