„Ecuadorul nu mai este de vânzare”

0

Rafael Coreea Presedintele EcuadoruluiInterviu cu preşedintele ecuadorian Rafael Correa.
Pe parcursul anului 2007, preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a cerut renegocierea datoriilor Ecuadorului, s-a opus unui tratat de liber schimb cu SUA, a anunţat revocarea a nu mai puţin de 587 de concesiuni ale corporaţiilor miniere transnaţionale şi a înfiinţat o nouă adunare constituţională. De când a fost ales preşedinte, el a promis, de asemenea, să închidă singura bază militară americană din America de Sud. Tot în 2007, indienii Cofan din Ecuador au intentat un proces de 12 miliarde dolari gigantului petrolier Chevron pentru distrugerea mediului şi a condiţiilor sociale în Amazon.
Jurnalistul Greg Palast vorbeşte cu preşedintele Rafael Correa într-un interviu care a avut loc pe 12 februarie 2008:

Greg Palast: Lăsați-mă să vă întreb, există un uriaş proces, de miliarde de dolari, împotriva Chevron Texaco pentru presupusa distrugere a pădurilor tropicale. Ce se întâmplă dacă fiecare mică naţiune de pe planetă decide să dea în judecată companiile petroliere cerând miliarde de dolari? Nu ar perturba asta producţia de petrol în toată lumea? 

Preşedintele Rafael Correa: Ei bine, cu aceste procese, ei nu vor întrerupe producţia de petrol din lumea a treia. Ei vor face presiune asupra acestor mari companii internaţionale în scopul de a fi mult mai atente atunci când vor să extragă petrol, pentru că au făcut şi fac în lumea a treia lucruri pe care nu le fac în prima lume. Deci au un dublu standard.

Greg Palast: Ei bine, în conformitate cu Chevron – şi am vorbit cu ei – au spus că au lucrat foarte curat, la fel cum o fac în Statele Unite. 

Preşedintele Rafael Correa: Ei bine, bine, da.

Greg Palast: Vă spun ce au spus ei.

Preşedintele Rafael Correa: Și, la fel şi Cenuşăreasa minte şi o mulţime de lucruri, da.

Greg Palast: Și ei dau vina pe compania dumneavoastră de petrol. Ei spun că e vina voastră.

Preşedintele Rafael Correa: Asta nu este adevărat. Desigur, şi compania noastră de petrol a făcut, de asemenea, o mulţime de daune în pădurile tropicale, dar este foarte clar că problema vine din perioada Chevron Texaco, bine? Perioada Texaco, deoarece la început a fost doar Texaco, astfel încât există o mulţime de dovezi în privinţa asta.

Greg Palast: Ei bine, dar aici e problema. Mai întâi de toate, pot ei avea un proces echitabil aici? Ei spun că nu există nicio şansă ca să poată avea un proces echitabil aici.

Preşedintele Rafael Correa: Întotdeauna există un pretext, scuză, pentru a evita responsabilităţile, ştii? Noi credem că ei pot avea un proces echitabil aici. Ei dau vina pe compania noastră de petrol, dar înainte ca compania noastra de petrol să preluia exploatarea, prejudiciul exista deja acolo.

Greg Palast: Dacă instanţele dumneavoastră se vor pronunţa împotriva Chevron Texaco, cum veţi reuşi să colectaţi pagubele? Ei nu au nimic aici. Cum poate micul Ecuador să facă să plătească marea companie Chevron?

Preşedintele Rafael Correa: Ei bine, asta va fi o problemă. Acesta nu este un proces public. Este un proces intentat de comunităţile indigene din Amazonia. Orice modalitate de a sprijini în scopul de a colecta bani, dacă vor câştiga procesul, dar, ei bine, asta va fi un precedent, deoarece putem face acelaşi lucru în cazul în care, de exemplu, o mulţime de companiile petroliere vor intenta procese împotriva guvernului Ecuadorului. Astfel încât să putem urmări aceleaşi strategii pe care ni le dorim. Cum vor putea colecta banii? Este o demonstraţie de credinţă. Deci, eu cred că chiar Statele Unite ale Americii, chiar comunitatea internaţională ar trebui să impună Chevron Texaco datoria morală de a plăti aceşti bani.

Greg Palast: Ei bine, pe lângă datoria morală, nu mai există active Chevron în Ecuador.

Preşedintele Rafael Correa: Ei bine, desigur.

Greg Palast: Dar există miliarde de active Chevron în Venezuela. Vă va ajuta prietenul dumneavoastră Hugo Chavez să colectaţi, dacă cetăţenii vor câştiga?

Președintele Rafael Correa: Știi, nu este o problemă a guvernului. Nu este procesul nostru. Este un proces privat. Aşadar, cred că este o problemă morală aici. Deci, nu este posibil de a avea acest tip de impunitate, în cazul în care această comunitate indigenă câştigă procesul împotriva Chevron Texaco. Deci, în acest caz, credem că datoria morală a comunităţii internaționale este de a împinge la Chevron Texaco în scopul de a plăti aceşti bani.

Greg Palast: Îi veţi cere preşedintelui Chavez sau altora să vă ajuta să puneţi în aplicare – să vă protejaţi cetăţenii din pădurile tropicale?

Preşedintele Rafael Correa: Eu voi chema întreaga comunitate internaţională. Întotdeauna ne-aţi oferit discursuri moralizatoare, sfaturi despre politica economică, politica socială, politica de mediu, morală politică, etc. Deci, suntem siguri că, în acest caz, veţi sprijini aceste comunităţi indigene împotriva unui uriaş, unui mare, unei foarte puternice transnaţionale, Chevron Texaco.

Greg Palast: Credeţi că guvernul SUA va sprijini atacul, atacul guvernului dumneavoastră, atacul poporului dumneavoastră asupra companiei din care provine Condoleezza Rice?

Preşedintele Rafael Correa: Nu este un atac. Este justiţie. Deci, ne aşteptăm – da, sperăm că guvernul SUA sprijină acest lucru, această pretenţie, dacă vreţi.

Greg Palast: Acum, aţi dat afară Occidental Petroleum. Aţi forţat Chevron Texaco să plece din ţara dumneavoastră. Care este problema Ecuadorului cu companiile petroliere americane?

Preşedintele Rafael Correa: Care este problema companiei americane cu Ecuador? Pentru că nu suntem nebuni. Noi suntem – populaţiile noastre indigene se luptă împotriva Chevron Texaco, ştii? Puteţi vedea pădurea noastră tropicală înainte de Petroecuador. Nu este adevărat că vina este a Petroecuador. Știi, înainte de Petroecuador am avut deja o mulţime de daune în pădurea noastră tropicală. Și, de asemenea, cu Occidental, este foarte clar că au rupt aceste contracte după legea ecuadoriană. Deci, nu e că avem ceva împotriva investiţiilor străine, companiile străine sau companiilor americane. Dar există unele companii care făceau în ţara noastră lucruri pe care nu le vor face niciodată în propriile lor ţări.

Greg Palast: Aceasta este o mare schimbare în Ecuador. Nu cred că am mai auzit acest lucru, aceste vorbe, de la un preşedinte anterior, cu zece ani în urmă. Ce s-a schimbat? Înainte aţi avut preşedinţi care au îmbrăţişat Occidentul, care au îmbrăţişat Chevron. Acum, ce se întâmplă?

Preşedintele Rafael Correa: Ecuadorul nu mai este de vânzare, ştii? Acum, Ecuador are un guvern suveran şi naţionalist. Aceasta este uriaşa diferenţă.

Greg Palast: Da, foarte diferit. Acum, unul dintre lucruri este însă faptul că Hugo Chavez a pierdut un vot important. Evo Morales se confruntă cu o revoltă în Bolivia. Este acesta, într-adevăr, sfârşitul ”stângii populiste” în America Latină?

Preşedintele Rafael Correa: Nu ştiu pe cine şi de ce numiţi ”stânga populistă”. Stânga noastră nu este populistă. E una foarte tehnică. Dar e foarte populară. Asta este ceva diferit, ştii? Poate că acest lucru nu este înţeles în Statele Unite. Oricum, orice schimbare în America Latină, regiunea cea mai inegală din lume, se va confrunta cu o mulţime de obstrucţii, de probleme. Dar noi trebuie să continuăm, deoarece aceste schimbări sunt necesare. Dar există încă grupuri foarte puternice împotriva oricărei schimbări. De ce? Deoarece acestea sunt, ele au fost foarte, foarte, foarte bine în această situaţie, foarte confortabili cu sărăcia. Deci, e normal. Poate că ”normal” nu este cuvântul potrivit. Este – dacă vrei – ne putem aştepta să avem această opoziţie, această foarte puternică opoziţie, ale acestor grupuri de interese, pentru că îşi vor pierde privilegiile.

Greg Palast: Credeţi că Statele Unite sprijină clasele privilegiate?

Preşedintele Rafael Correa: Uneori da.

Greg Palast: Credeţi că aste este parte a problemelor dumneavoastră cu administraţia Bush?

Preşedintele Rafael Correa: Noi nu avem nicio problemă cu administraţia Bush. Respectăm mult guvernul SUA. Dar, uneori, desigur, despre politica externă, avem unele comentari. Cred că cea mai mare parte a lumii, a comunităţii internaţionale, de exemplu, a criticat invazia Irakului. Deci, asupra acestor tipuri de lucruri putem comenta. Dar noi nu avem nicio problemă cu guvernul Bush.

Greg Palast: Ei bine, dar guvernul Bush are o problemă cu dumneavoastră. Am observat că Condoleezza Rice şi guvernul Bush au făcut foarte clar că nu le-a plăcut să fiţi numit ministru al finanţelor în ultimul guvern. Evident că nu pot fi fericiţi cu dumneavoastră ca preşedinte.

Preşedintele Rafael Correa: Ei bine, nu, nu. Nu ştiam asta. Poate că organizaţiile internaţionale nu au fost prea fericite cu nominalizarea mea – de exemplu, Banca Mondială, FMI, etc. Dar nu ştiam că administraţia Bush nu a fost fericită cu numirea mea. Oricum, nu-mi pasă de asta.

Greg Palast: Da, bine, vreţi să spuneţi că Paul Wolfowitz, preşedintele Băncii Mondiale, nu a fost fericit cu politicile dumneavoastră aici, în Ecuador?

Preşedintele Rafael Correa: Nu am vorbit cu Paul Wolfowitz, dar am vorbit cu – nu-mi amintesc numele vice-preşedintelui Băncii Mondiale, şi mi-am dat seama foarte bine că ea nu era fericită cu mine.

Greg Palast: Acum, staţi puţin.

Preşedintele Rafael Correa: Asta era reciproc, ştii? 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.