Omul politic și adevărul

6

Principii in politicaDacă îi studiezi pe îndelete pe cei care fac politică astăzi, dacă îi citești printre rânduri și le pătrunzi vorbele fără să îi scapi din ochi nu poți să nu îți dai seama că cea mai mare parte a argumentațiilor, demonstrațiilor și teoriillor lor sunt mai degrabă rezultatul unor activități instinctive, decât a gândirii conștiente și libere.
Într-o zi va trebui să ne revizuim în întregime concepțiile asupra acestor probleme și a valorii dezbaterii intelectuale din toate zilele, a valorii acestor așa-zise ideologii și doctrine, de la care, chipurile, li se trag gândurile, ca și întreaga ”gândire”, ”viziune”.
Logica sau rațiunea, la care se face atât de mult apel în cazul fiecărui politician și a fiecărei idei pe care o emite, au doar o importanță aparentă în ansamblul cursului ideilor exprimate de el. Mesajul logic și rațional, politic, ideologic, dogmatic sau de partid, este condus sigur și tainic de instinctele politicianului nostru și canalizat pe căi stabilite. Îndărătul lor, a independenței și libertății de gândire aparente, stau instinctele (printre care cel de conservare joacă cel mai important rol), evaluările personale sau, mai propriu spus, exigențele fiziologice pentru menținerea unui anumit mod de viață. Din această postură începe omul nostru politic să ”gândească”. Din această postură este el social-democrat, liberal, conservator, dar, mai ales și mai înainte de toate, democrat.

Ideea că părerea ta este cea mai valoroasă, că dreptatea se află de partea ta, indiferent ce ar spune ceilalți, oricât de mulți, sunt doar niște evaluări pe cât de subiective, pe atât de superficiale, dar fără de care ești pierdut. Apărarea poziției proprii se confundă până la identificare cu apărarea ideologiei partidului sau a acțiunilor acestuia și are întotdeauna prim-planul.
Ei sunt cu toții, până la urmă și înainte de toate, avocații si de multe ori apărători șireți ai intereselor lor pentru păstrarea sau accesul către un anumit mod de viață, pentru o poziție, pentru o carieră, interese pe care le numesc, cum altfel decât ”adevăruri”. Acesta este cea mai aprigă dorință, acesta este cel mai mare ”adevăr”, filtrat și spiritualizat până la mușamalizarea completă.
Altfel ar putea părea ca o coincidență amețitoare cum de ”omul liber”, al cărui liber-arbitru ”democratic” nu este îngrădit de nimic, nu poate face niciodată nimic altceva decât să susțină punctul de vedere unic și îngust al partidului, oricât de arbitrar ar fi acesta. Cum de niște oameni atât de liberi și atât de inteligenți se regăsesc într-o poziție atât de limitată cum este, de obicei, aceea a partidului. Aceasta nu este nici măcar o concesie pe care și-o asumă cu bună știință, este obiceiul, o a doua natură, dacă nu cumva prima, pentru politician.
Cum să nu realizezi aceste lucruri și cum să nu-i privești apoi nu numai neîncrezător, dar și batjocoritor?!
În rest, ceea ce pare argumentație, demonstrație, nu sunt decât mijloace de a înșela și a-i rătaci pe ceilalți. În rest, ”calitatea argumentației” ține de posibilitățile sau, mai bine spus, de un anumit soi de șmechereală intelectuală a emitentului.
Plecând de la acest a priori al apărării poziției proprii încep ei să argumenteze și să demonstreze. În fond, nu este vorba decât despre această poziție, pe care o apără prin pretexte născocite ulterior. Prin toate pârghiile gândirii pe care le au la îndemână și care le vor permite să-și cultive în continuare aceste instincte, sau să elimine amenințarea asupra lor.
Așa și doar așa pot fi privite cel mai bine așa-zisele dezbateri ireconciliabile dintre așa-zisele ”putere” și ”opoziție”, ”dreapta” și ”stânga”, ”liberalism” și ”socialism”, sau ce mai vreți dumneavoastră, sau, mai bine spus, ce mai oferă ”piața politică”.
O altă alternativă nu există decât aceea de a renunța cu totul la valoarea noțiunilor de dreptate și adevăr.

Loading...
loading...

6 COMENTARII

  1. Mai toate se vor schimba , lua o alta infatisare , forma , iar asta va fi an viitoru-l apropiat . Schimbari si schimari ele deja au si anceput , dar dese ori sant gresit antelese . Dar cu rabdare , cu totii ne vom convinge , ca , ce anume , clasa medie si ce-a de jos astepta , timpu-l a sosit , si justitia va face cea ce trebuia facut .

  2. SA NU NE FACEM CA NU VEDEM…-ADEVARATII BAIETI DESTEPTI SUNT CEI DIN STATUL DE…DREPT…BANII LA EI AJUNG IN CELE DIN URMA….PRIN DIFERITE MIJLOACE….UITE CE HOTARIRI …UNEORI HAZLII AU LUAT…AICI TREBUIE FACUTA CURATENIE…

  3. Se sune ca : “Politica e curva” ! Daca asa stau lucrurile , ar trebui sa le aducem aminte politicienilor nostri ca : ROMANIA NU E UN BORDEL” !

  4. De acord , dar sa nu uitam la noi curvele sunt pe centura . Asa ca acolo trebuie trimesi politicienii nostri . Iar cei care se cred de lux , la fel ca si curvele de lux la puscarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.