America și tortura în Irak

2

Searching for SteeleUn documentar realizat de către «Guardian» și «BBC» în urma a 15 luni de investigații devoalează activitatea colonelului american în retragere James Steele, un veteran al războaielor americane murdare din El Salvador și Nicaragua. Steele a fost implicat în sprijinirea, finanțarea și organizarea unei rețele de centre de tortură în Irak, misiunea sa finală fiind foarte probabil provocarea unui război civil deschis în această țară, dacă interesele americane o cereau. Rapoartele sale mergeau direct pe birourile lui Donald Rumsfeld (șeful Departamentului Apărării al SUA) și Dick Cheney (vicepreședintele SUA în mandatul lui George Walker Bush). Iar, pentru a înțelege pe deplin ipocrizia tradițională a elitelor ”democrate” americane , îi putem vedea pe acești doi indivizi vorbind despre nerespectarea drepturilor omului în alte părți ale lumii, China, spre exemplu. Ei fiind cei care implementau tortura într-o altă parte a lumii, Irak. Dar ambele atitudini, atât de contrare, trebuie să îndeplinească un singur scop: să întărească interesele establishment-ului în lume, la un moment dat.  

Documentarul este una dintre marile povești nespuse ale războiului din Irak despre cum, la un an de la invazie, Statele Unite ale Americii finanțau o forță de comando a poliției care a instituit o rețea de centre de tortură pentru a lupta prin aceste mijloace cu insurgenții. Decizia americanilor de a se implica astfel a alimentat un adevărat război civil între șiiți și suniți, război care a devastat țara. Ajuns la apogeu, acest război făcea peste 3.000 de victime în fiecare lună, dar, cu toate acestea, a reușit să fie invizibil pentru marea medie internațională. Aceasta, așa cum putem observa, își primește temele și marile frământări cotidiene tocmai dinspre vârfurile puterii americane, acolo unde se întâlnesc marile interese economice și politice.

James Steele a fost șeful consilierilor americani care au instruit cunoscutele unități paramilitare salvadoriene care au luptat împotriva gherilele de stânga din această țară. În cursul războiului civil din El Salvador (1972-1992) 75.000 de oameni au murit și peste 1 milion de oameni au devenit refugiați.

După aceeași rețetă, Steele a fost ales de administrația Bush pentru a lucra alături de generalul David Petraeus în organizarea acestor comandouri paramilitare din Irak finanțate dintr-un fond special cu miliarde de dolari.
Miile de comandouri pe care le-a format Steele au fost alcătuite din șiiți, la fel ca Brigăzile Badr, militanți avizi să se răzbune pe suporterii suniți ai lui Saddam Hussein. Aceștia i-au torturat pe deținuți pentru informații privind insurgența.
Generalul Al ​​Muntadher-Samari, ministerul irakian de Interne între 2003 și 2005, spunea: „Lucrurile care s-au petrecut acolo – crimă, tortură, cele mai urâte torturi pe care le-am văzut vreodată”.
SUA erau disperate după informații privind insurgența, iar expertiza lui Steele le-a fost de mare folos, prin informațiile obținute de la miile de deținuți prin tortură.
 Liderul irakian al acestor comandouri de temut a fost Adnan Thabit. În orașul Samarrah milițiile sale și consilierii lor americani au transformat biblioteca principală într-un centru de detenție, iar tortura a fost ocupația lor de rutină.
Aceste comandouri irakiene s-au dezvoltat rapid într-o puternică forță care grupa 12.000 de oameni, cu o rețea națională de centre de tortură.
În fiecare zi, pe străzile din Bagdad apăreau cadavre. Multe dintre victime erau atât de torturate încât nu au putut fi identificate. Cadavrele cărora nu le-au putut fi asociate un nume și-au găsit un loc de veci în gropile de la marginea orașelor.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Lupta dintre siiti si suniti este un sport national in toate tarile islamice…Nu de ieri ci din secolul al VII-lea….Nu cred ca razboiul din Irak a fost un motiv pentru un conflict care exista de sute de ani….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.