Chevron, file de poveste

0

Românii se află, în continuare, sub un mare pericol, cu toate garanţiile date de politicieni înainte de campania electorală locală (sau, mai bine spus, tocmai datorită lor). Că, după campanie, Dumnezeu cu mila şi fiecare cu interesele lui!
Prin martie, primăvara, pe răcoare, românii erau cuprinşi de o spaimă de viaţă şi mai ales pe moarte, din care cauză au ieşit pentru a spune cu hu şi huă împotriva gazelor de şist, cum le zic unii, gazelor din şist, cum le zic alţii. Corect se spune gaze pe şest, după denumirea lor naţională. Au ieşit în stradă feţe bisericeşti umflate, feţe administrative bulbucate, feţe politruceşti aspirate.

La vremea aceea, toate feţele USL-ului s-au pronunţat, “cu subiect şi predicat”, după o expresie în uz, împotriva extragerii acestor gaze. Ba unul dintre ei, un deputat pesedist, a venit cu o propunere de lege privind nimic altceva decât „interzicerea explorărilor şi exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulică şi anularea licenţelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică”.
S-a scurs timpul uşor, precum se scurg prin al nostru organism atâtea chimicale zi de zi. Pe atunci USL era în opoziţie şi cu preocupări neostoite pentru binele cetăţenilor şi altele, toate câte se găsesc într-un manual de marketing politic, care te învaţă cum să vinzi mai rentabil politica către proşti. Acum nu mai este aşa, pentru că USL-ul a venit la putere şi toţi ne-am bucurat, nu numai noi, ca români oropsiţi.
Americanii s-au bucurat foarte mult, pentru că ştiţi că ei sunt oameni sufletişti şi se bucură pentru toţi cât pot, pentru afgani, pentru irakieni… Acum vor să se bucure pentru iranieni, dar nu prea reuşesc, şi asta îi întristează. Ei se bucură şi nu vor decât să ajute la implementarea acestei democrații binecuvântate, care ne-a fericit atât de mult în ultimii 20 de ani. Cel mai mult pentru noi s-au bucurat cei mai buni dintre americani, bineînțeles, oamenii cu sufletul cel mai mare, altruişti care au dovedit de-a lungul istoriei zbuciumate o mare sensibilitate umană.

Wesley Clark, consilierul lui Ponta

Unul dintre ei este generalul în rezervă Wesley Clark, care, mai tânăr fiind, bombarda sârbi prin Kosovo, dar asta numai ca să le facă un pustiu de bine şi să-i scape de această provincie. Sârbii îl consideră criminal de război şi în ziua de astăzi, dar ce ştiu ei?!
Wesley Clark acesta poate că nu este extrem de inteligent, pentru că nu a reuşit să se impună drept candidat la preşedinţie din partea Partidului Democrat, dar este foarte activ şi hotărât. Atât de hotărât încât de la el era să pornească al Treilea Război Mondial atunci când, comandant al trupelor NATO fiind, a ordonat trupelor britanice din Pristina să-i atace pe ruşi.
Evenimentul s-a petrecut în dimineaţa de 12 iunie 1999, când ruşii au reuvit o mare lovitură. 200 de paraşutişti dn Bosnia au trecut prin Serbia şi au ocupat aeroportul internaţional din Pristina înainte de sosirea britanicilor, care urmau să preia controlul asupra acestui punct strategic din Kosovo. Atunci, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Wesley Clark, le-a ordonat celor 500 de paraşutişti britanici şi francezi să-i atace pe ruşi şi să preia controlul asupra aeroportului! Comandantul forţelor aeropurtate britanice, căpitanul James Blunt, a refuzat să execute ordinul şi a cerut sprijin generalului englez Mike Jackson, căruia i se subordona direct şi care a fost de acord. Jackson a refuzat şi el să dea curs ordinului şi într-o discuţie telefonică i-a spus lui Clark: „Nu o să pornesc al Treilea Război Mondial pentru tine”.
Ca răspuns la această criză, Rusia şi-a pus în alarmă mai multe unităţi şi a pregătit avioane de transport pentru a-şi trimite paraşutiştii la Pristina. Wesley Clark a răspuns cu noi ordine agresive, cerându-le britanicilor să se pregătească pentru un atac cu blindatele pentru a bloca pista aeroportului şi le-a cerut americanilor să sprijine atacul cu elicopterele de asalt! Nici aceste ordine nu au fost executate.
Ce legătură are Wesley Clark cu gazele de şist din România? După manifestațiile populare împotriva exploatării gazelor de şist, după alegerile locale şi după propunerea legislativă a deputatului pesedist, Clark devine consilierul primului-ministru Victor Ponta.
„Printr-o cunoştință comună, a fost un noroc extraordinar, ne-am întâlnit şi astăzi a venit în România. Este o mare oportunitate, generalul Clark este un extraordinar economist, este implicat la nivelul cel mai înalt în strategii economice, este un om pe care oricine l-ar vrea, iar un prim-ministru nu ar rata o asemenea ocazie. I-am promis că vom rezolva rapid criza politică şi că vom avea în continuare o justiție independentă”, a declarat Ponta.
Prin urmare, Clark vine în România să facă voluntariat exact atunci când propunerea legislativă primea vot negativ din partea guvernului Ponta. Asta poate avea o legătură cu faptul că Clark este membru în Consiliul director al companiei BNK Petroleum, care are operațiuni în domeniul gazelor de şist în Polonia.
De fapt, primele cuvinte ale acestui alt mare salvator al României când a păşit în colonia pe care o populăm au fost acestea: „Am avut discuții cu premierul, pot veni cu o experiență importantă. Cred că voi putea atrage investitori şi sprijini creşterea economică a României. Știm că există o revoluție energetică în desfăşurare în lume, iar în România există un potențial al carburilor, există surse de apă care pot produce energie. Consider că România poate deveni un exportator de energie”. Omul nu a ascuns câtuşi de puţin că era pe treaba lui, în afară de gargara inerentă cu investitorii şi creşterea economică. A uitat să spună probabil că va crea locuri de muncă…
Toate acestea nu fac decât să dovedească că am rămas la fel de proşti ca în ’90, când au venit americanii să ne dea numai ajutoare. Ne-au ajutat cu de toate şi atât de mult încât ne-au şi cumpărat, şi ne-au şi îndatorat cu totul…

Cale liberă către exploatare

„În județul Vaslui Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenționale. În ce priveşte anul 2012, este important de subliniat că grupul Chevron nu a avut şi în continuare nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură, în județul Constanța. Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pământului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România”, a transmis compania într-un comunicat.
Mai mult, cum să nu-i iubeşti pe americani când ei şi desecretizează contractele. Dar cine nu este oare deja convins că în țara lui Papură-Vodă oricine are bani poate face orice?! Cine mai crede că politicienii români ar putea fi în stare să țină piept unei multinaționale de o asemenea dimensiune?!
Pe politicieni însă nici măcar nu-i interesează acest lucru. La respingerea inițiativei legislative amintite mai sus, senatorul PNL Varujan Vosganian, şeful Comisiei economice a Senatului, are de spus doar: „A fost o inițiativă electorală a unor parlamentari din Vaslui”. Ați reținut? O inițiativă electorală, spune Vosganian, care mai susține că legea nu mai este de actualitate, deoarece compania americană Chevron, deținătoarea unor licențe de exploatare în județele Vaslui şi Constanța, anunțase deja stoparea lucrărilor. Și noi trebuie să-i credem pe cuvânt…
Dar dacă tot nu vor face exploatare, de ce să nu dai o lege care să interzică explotarea? De fapt, nici măcar nu era vorba strict despre Chevron, era vorba că explotarea prin fracționare hidraulică, care a produs atâtea nenorociri în lume, nu trebuie să se întâmple în România. Oare nu cumva ai noştri parlamentari, dornici de orice sinecură, creează în mod deliberat un vid legislativ pentru ca Chevron să se poată oricând apuca de treabă? Pentru că nimic nu-i poate opri în momentul de față să treacă la exploatare. Nimic!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.