Cum am putea avea încredere în Chevron?!

0

Americanii de la Chevron ne cer să avem încredere în ei şi ″în politicile şi practicile lor corporative“. Am putea face acest lucru?

Nigeria Chevron Emem OkonUn protest naţional va avea loc pe 4 aprilie 2013, au anunţat ecologiştii şi militanţii împotriva exploatării gazelor de şist din ţară. Pentru această acţiune, bârlădenii, care s-au adunat peste 8.000 în protestul de la sfârşitul lunii februarie 2013, vor avea aliaţi siguri în bihoreni sau constănţeni, alte posibile victime ale exploatrii gazelor de şist în România. Până acum, Bârladul a fost capitala mişcării anti-fracking, cum s-ar putea numi prostestele şi activitatea militanţilor de până acum.

După mitingul de pe 27 februarie de la Bârlad, anunţarea protestelor de pe 4 aprilie şi intensificarea acţiunilor de informare a populaţiei de către militanţii ecologişti, compania Chevron s-a sinchisit să dea un răspuns. În aceeaşi modalitate penibilă de comunicare, folosind acelaşi limbaj de lemn şi explicaţii prin care se erijează în deţinătorii adevărului. Americanii declară că respectă dreptul la opinie şi libertăţile individuale (ce noroc pe noi!), dar lasă să se înţeleagă că nu sunt impresionaţi de protestele populare, pentru că ei lucrează la un alt nivel: „Conlucrăm cu autorităţile române pentru a obţine aprobările necesare derulării operaţiunilor în perimetrele concesionate”.

O parte a autorităţilor noastre, pe care se bazează atât de mult americanii, au început însă să îşi dea seama că nu vor putea ignora la nesfârşit împotrivirea populaţiei. Chiar dacă presa naţională aservită o face încă atât de bine!
Rând pe rând, politicienii au început să se pronunţe făţiş împotriva exploatării gazelor de şist. Asta în vreme ce politicienii de la nivel local, primarii şi consilierii locali din comunele vasluiene, mult mai apropiaţi de “opinia publică”, au făcut acest lucru în mod tranşant prin hotărâri de consiliu local privind interzicerea exploatării gazelor de șist.
La toate acestea, comunicatul Chevron vine cu o precizare cel puţin penibilă: nu vor fora în oraşe şi în zonele locuite, de parcă mediul, problemele de mediu sau infestarea pânzei freatice, de exemplu, ar putea ţine cont de limite administrative sau demografice.
Resimţind aceleaşi presiuni ale opiniei publice, doi senatori liberali din judeţul Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, au depus o iniţiativă legislativă: prevederile Legii petrolului să nu se aplice şi acordurilor de explorare – dezvoltare – exploatare a gazelor şi petrolului de şist. Poziţia acestora se datorează, fără îndoială, şi deraierii de la politica partidului pe acest subiect, pentru că aceiaşi senatori au fost cei care au acuzat Guvernul Ponta că lucrează dictatorial.
Ei au reproşat legii respective că nu este explicită: „Considerăm absolut necesară completarea Legii petrolului, în sensul clarificării faptului că nu face obiectul acesteia exploatarea combustibililor fosili neconvenţionali, respectiv gazele de şist, gazele din formaţiuni compacte, metanul din straturile de cărbune, petrolul din formaţiunile compacte sau petrolul de şist.” Cei doi au arătat că modificarea are ca motiv respingerea pe scară largă în Uniunea Europeană a tehnicii fracţionrii hidraulice.
Americanii de la Chevron au declarat însă, în acelaşi comunicat, că activitatea lor se desfăşoară în conformitate cu legislaţia şi cadrul de reglementare din România, legislaţie şi cadru de reglementare care… nu există!

Reprezentanţii companiei americane subliniază însă cu fiecare declaraţie arogantă pe care o emit, cu fiecare act caritabil la care pozează, că trebuie să avem încredere în “politicile şi practicile lor corporative”, care le-ar interzice, de altfel, să polueze mediul sau să prejudicieze în vreun fel viaţa comunităţilor. Unde mai pui că „Chevron este decis să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri la bugetul naţional, să protejeze mediul înconjurător şi să contribuie activ la viaţa comunităţilor, în mijlocul cărora îşi desfăşoară activitatea”, cum se spune în acelaşi comunicat.
Cei încă naivi dintre noi poate că şi-au văzut visul cu ochii citind aceste rânduri: în sfârşit, au venit americanii! Ei ar trebui să ştie însă că aceiaşi americani au mai fost şi în Nigeria şi în Ecuador. Şi ar mai trebui să ştie şi ce a rămas în urma lor.

Ultima întâlnire a acţionarilor Chevron din luna iulie 2012 din oraşul San Ramon, California, cartierul lor general, a fost deranjată de un protest al oamenilor din mai multe zone ale globului afectaţi de operaţiunile Chevron. S-a distins însă un grup organizat al femeilor din Nigeria, care au ameninţat că se vor dezbrăca dacă compania nu va negocia cu ele.
Iată ce spunea reprezentanta acestor femei, Emem Okon, pentru a vă face o idee clară despre “politicile şi practicile corporative” ale Chevron, cu precizarea că, în cazul Deltei Niger, este vorba despre extragerea petrolului:
„Impactul activităţilor Chevron şi ale altor companii petroliere ale dimensiuni variabile. În primul rând, mediul a fost devastat, în sensul că mijloacele tradiţionale de existenţă ale femeilor din comunităţi sunt agricultura şi pescuitul, iar acestea au fost afectate de incidentele de scurgeri de ulei, care apar aproape zi de zi, şi uleiul a fost deversat pe terenuri agricole, uleiul a fost deversat în râuri, în fluxuri, în golfuri.
Şi râurile, şi pâraiele, şi golfuri sunt principala sursă de apă în comunităţile de coastă şi, în multe comunităţi din regiunea Deltei Nigerului. Nu există nicio altă sursă de apă potabilă pentru oameni.
Şi când uleiul este vărsat în acest râu, în cursul de apă, râul devine poluat. Pentru că nu au alte opţiune, oamenii merg către acele ape poluate şi se bea, iar acest lucru are implicaţii asupra sănătăţii. De asemenea, probleme de sănătate cauzează şi gazele eliminate de instalaţii. O mulţime de femei au avorturi spontane, o mulţime de femei nasc copii morţi, la o mulţime de femei se întâlnesc cazuri de cancer, cazuri de probleme respiratorii şi alte probleme de sănătate reproductivă. Şi nu există facilităţi pentru îngrijirea sănătăţii în aceste comunităţi. Deci, vă puteţi imagina ce fel de viaţă trăiesc oamenii. Ei respiră aer poluat, ei beau apă poluată, terenurile lor agricole sunt distruse, mijloacele lor de trai sunt distruse, iar ei nu au nimic pentru a-şi satisface necesităţile de viaţă.”

Puteți urmări, de asemenea, modul în care Chevron a ”contribuit activ la viaţa comunităţilor“ din pădurile amazoniene ale Ecuadorului.

Citește și: 
„Ecuadorul nu mai este de vanzare”
Pe parcursul anului 2007, preşedintele Ecuadorului, Rafael 
Correa, a cerut renegocierea datoriilor Ecuadorului, s-a 
opus unui tratat de liber schimb cu SUA, a anunţat revoca-
rea a nu mai puţin de 587 de concesiuni ale corporaţiilor 
miniere transnaţionale şi a înfiinţat o nouă adunare 
constituţională. De când a fost ales preşedinte, el a 
promis, de asemenea, să închidă singura bază militară americană din America 
de Sud. Tot în 2007, indienii Cofan din Ecuador au intentat un proces de 12 
miliarde dolari gigantului petrolier Chevron pentru distrugerea mediului şi 
a condiţiilor sociale în Amazon (Citește mai departe...)
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.