Manifestul studenților care au ocupat Facultatea de Istorie

0

Studenţii care ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie – Universitatea Bucureşti explică motivele pentru care au apelat la acest gest. „Înfuriaţi de faptul că universitatea nu îşi îndeplineşte misiunea care constă în cunoaştere, cercetare şi responsabilitate civică/socială, de faptul că, în ultimii 23 de ani, educaţia nu a fost tratată de clasa politică ca o prioritate națională, cu responsabilitate, precum şi de faptul că universitatea nu este un spaţiu liber al dezbaterii, am considerat necesar să luăm atitudine”, spun studenţii, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook Baricada Universitară.

Studenţii care au ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie – Universitatea Bucureşti, au dat publicităţii un mesaj în care explică revendicările:

„Noi, studenţi, profesori, alumni şi simpatizanţi ai Baricadei Universitare care am ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie – UB din data de 26.03.2013, ora 18.00, revendicăm universitatea ca spaţiu liber al dezbaterii şi conturării spiritului critic. Înfuriaţi de faptul că universitatea nu îşi îndeplineşte misiunea care constă în cunoaştere, cercetare şi responsabilitate civică/socială, de faptul că, în ultimii 23 de ani, educaţia nu a fost tratată de clasa politică ca o prioritate națională, cu responsabilitate, precum şi de faptul că universitatea nu este un spaţiu liber al dezbaterii, am considerat necesar să luăm atitudine.

De asemenea, prin acest protest, ne opunem supra-securizării nejustificate a spaţiului academic, pe care o interpretăm ca un simptom al închiderii sistemului nostru educaţional, lipsit de spirit critic şi supus multor tipuri de presiuni politice şi academice. În acest fel ne manifestăm solidaritatea faţă de mişcarea de ocupare a colegilor noștri de la Cluj.
Baricada universitară este prezentă permanent  în amfiteatrul Nicolae Iorga, unde vă invităm să vă alăturaţi dezbaterilor continue şi atelierelor organizate în intervalul orar 18.00 – 19.45. Temele atelierelor sunt anunţate zilnic, pentru ziua următoare pe pagina de facebook a Baricadei Universitare, iar concluziile acestora sunt prezentate în plenul care are loc zilnic de la orele 20.00, în cadrul căruia se conturează revendicările grupului. Actualizări periodice ale activităţilor întreprinse  sunt disponibile prin intermediul contului de Twitter sau a hashtag-ului #BaricadaUniv  şi pe platforma SE POATE. Aşteptăm propuneri de teme de dezbateri şi vă invităm să ne transmiteţi opiniile voastre şi mesajele de susţinere prin oricare dintre aceste mijloace de comunicare.
Baricada universitară susţine o serie de principii generale precum:
– asigurarea unei finanţări corespunzătoare a sistemului educaţional,
– protejarea sistemului educțional de ingerinţe politice nocive,
– solidarizarea cu mişcări studenţeşti internaţionale,
– respectarea drepturilor studenților etc.,
alături de revendicări concrete care se conturează în timpul sit-in-ului.
În cadrul plenarei de astăzi, cei peste 100 de participanţi au dezbătut concluziile atelierelor care au avut ca tematică condiţia socială a studenţilor și accesul la educaţie.
Ca o primă concluzie a dezbaterilor, ne-am asumat ca revendicare alocarea a  minim 6% din PIB-ul României pentru educaţie, din care 1% din PIB pentru cercetare, în acord cu cea a colegilor noştri de la Cluj.
Ocuparea continuă. Vă așteptăm alături de noi!”

Protestele au început marţi, 26 martie 2013, când mai mulţi studenţi au ocupat sala ”Nicolae Iorga” din Corpul Central al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, revendicând-o ca un spaţiu liber de dezbatere. Ocuparea venea după ce săptămâna trecută, personalul de pază al UBB a blocat proiecţia şi dezbaterea unui film documentar în această clădire. În paralel, mai mulţi studenţi de la Universitatea Bucureşti au ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga din Facultatea de Istorie.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.