Nevoia de a ne îmbogăți cunoștințele

0

Un asemenea alienat, cu o valijoară, putea decide uzul a mii de arme nucleare, cu un procent minim din acestea putea pune capăt vieții umane pe planetă. Este de tristă amintire că de partea opusă a superputerii ianchee, alt alienat, cu trei sticle de vodkă în stomac, a proclamat dezintegrarea URSS și desființarea a peste 400 de amplasamente nucleare în a căror rază se aflau toate bazele militare care amenințau această țară.
Acele evenimente n-au constituit o surpriză. Îndelungații ani de luptă, experiența dobândită, contactul cu evenimentele, ideile și procesele istorice nu lăsau loc niciunei surprize.
Astăzi conducătorii ruși încearcă să reconstituie acel Stat puternic a cărui creare a costat atâta efort și sacrificii.
Când Papa Ioan Paul II a vizitat țara noastră, în 1998, de mai multe ori înainte am discutat pe diferite teme cu trimișii săi. Îmi amintesc în mod deosebit ocazia în care ne-am așezat să cinăm într-o mică sală a Palatului Revoluției cu Joaquin Navarro Valls, purtătorul de cuvânt al Papei, așezat în fața mea. La dreapta stătea un preot amabil și inteligent care venea cu purtătorul de cuvânt și-l însoțea pe Ioan Paul II la slujbe.

Curios să aflu amănunte, l-am întrebat pe Navarro Valls: Dumneavoastră credeți că imensul cer cu milioane de stele a fost făcut pentru plăcerea locuitorilor Terrei când ne învrednicim să privim în sus în vreo noapte? „Absolut” – mi-a răspuns. „Este singura planetă locuită din Univers”.
Atunci m-am adresat preotului și i-am spus: Ce credeți despre asta părinte? Îmi răspunde: „După judecata mea există un 99,9% posibilitatea să existe viață inteligentă și pe altă planetă”. Răspunsul nu încălca niciun principiu religios. Mental am înmulțit nu știu de câte ori cifra. Era tipul de răspuns pe care eu îl considera corect și serios.
Mai apoi, acel părinte a fost întotdeauna prietenos cu țara noastră. Pentru a împărtăși prietenia nu trebuie să împărtășești și credința religioasă.
Astăzi, joi, cum se întâmplă cu o frecvență crescândă, o entitate europeană cu o cunoscută solvență în această temă scrie textual:
„Ar putea exista mii de milioane de planete nu mult mai mari ca Terra orbitând în jurul unor stele debile din galaxia noastră, conform unei echipe internaționale de astronomi.“
„Acest număr estimat de ‘super-Terra’ – planete cu de până la zece ori masa Terrei – se bazează pe detectări deja realizate și apoi extrapolate pentru a include populația așa numitelor ‘stele pitice’ din Calea Lactee.“
„Nole noastre observații cu Harps arată că circa 40% din stelele pitice roșii au câte o ‘super-Terra’ pe orbită în zona locuibilă, unde poate exista apă în stare lichidă la suprafața planetei”, a spus Xabier Bonfills, șeful echipei de la Observatorul de Științe ale Universului de la Grenoble, Franța.
„Datorită faptului că piticele roșii sunt atât de comune – există circa 160.000 de milioane în Calea Lactee – ne poartă către rezultate surprinzătoare că există zeci de milioane de asemenea planete numai în galaxia noastră.” Studiile lor sugerează că există ”super-Terre” în zone locuibile în 41% din cazuri, cu o rată de 28 până la 95%.
„40% dintre stelele pitice roșii au o ‘super-Terra’ pe orbită în zona lor locuibilă, unde poate exista apă în stare lichidă.”
„Acest lucru ne duce la întrebarea evidentă dacă vreuna din aceste planete nu este numai locuibilă, ci și dacă are viață.”
„Dar aceste stele sunt predispuse la explozii stelare, care pot pot inunda planetele apropiate cu raze X sau radiații ultraviolete, ceea ce poate face mai puțin probabilă existența vieții.“
„Avem idee de cum să găsim urme de viață pe aceste planete”, a spus cercetătorul de la Observatorul din Genova, Stephane Udry.
„Dacă putem vedea urme de elemente de viață ca oxigenul în această lumină, atunci am putea obține indicii dacă este viață pe acea planetă.”
Simpla lectură a acestor știri demonstrează posibilitatea și necesitatea de a ne îmbogăți cunoștințele, azi fragmentate și dispersate.
Poate acest lucru ne va duce la poziții mai critice față de superficialitatea cu care abordăm problemele atât culturale, cât și materiale. Eu n-am nici cea mai mică îndoială că lumea noastră se schimbă mult și mai accelerat decât suntem capabili să ne imaginăm.

FIDEL CASTRO RUZ
29 martie 2012
Ora 8:15 pm.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.