Partidul Libertății din Olanda cere ieșirea țării din zona euro

0

Partidul Libertăţii (Partij Voor de Vrijheid­ – PVV, naţionalist), condus de Geert Wilders, a cerut revenirea la vechea monedă olandeză, guldenul.
PVV, care nu este la guvernare, dar de sprijinul căruia premierul Mark Rutte are nevoie pentru a trece legile prin Parlament, devine astfel primul partid european cu o bază electorală largă care optează pentru ieşirea din zona euro.
„Moneda euro nu este în interesul poporului olandez”, a declarat Geert Wilders.
„Vrem să fim stăpânii propriii noastre case şi ai propriei noaster ţări, aşa că spun “da” ghildei. Aduceţi-o înapoi”.

Geert Wilders a luat această decizie după ce a primit un raport realizat de Lombard Street Research, cu sediul la Londra, care concluzionează că Olanda a avut de suferit din cauza introducerii monedei euro. Mai exact, Olanda a scăzut sub Suedia şi Elveţia după ce a adoptat moneda euro, rata sa de creştere economică scăzând de la 3% la 1,25%.
Acelaşi raport a indicat că ar putea fi nevoie de încă 2.400 de miliarde de euro pentru a ţine în viaţă uniunea monetară în următorii trei ani.
„Dacă politicienii de la Haga nu sunt de acord cu raportul, atunci să demonstreze că au curaj şi să organizeze un referendum. Să lase poporul olandez să decidă”– Geert Wilders.
Partidul lui Wilders nu face parte din coaliţia de guvernare a premierului conservator Mark Rutte. Însă fără sprijinul parlamentar al partidului naționalist, guvernul nu poate trece legile importante. Premierul Mark Rutte şi Geert Wilders au avut luni, 4 martie 2013, discuţii pentru a decide de unde să mai facă economii suplimentare de 16 miliarde de euro. După ce Olanda a semnat noul tratat fiscal al Uniunii Europene, riscă să fie sancţionată dacă nu îşi reduce până anul viitor deficitul până la 3%.
Devenit în ultimii ani al treilea partid ca importanţă în Olanda, Partidul Libertăţii (PVV) are, din 2009, şi 4 deputaţi în Parlamentul European, din 25, câţi îi revin Olandei, cu un singur loc mai puţin decât partidul conservator al lui Mark Rutte, aflat la putere.
Formaţiunea naţionalistă a lui Geert Wilders intrase în precedenta coaliţie guvernamentală, pe care a făcut-o însă să se prăbuşească în primăvara lui 2013, neacceptând măsurile bugetare de austeritate impuse de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.