200.000 de semnături pentru a aduce Basarabia acasă

0

Platforma Civică «Acțiunea 2012» a invitat 200.000 de români să semneze o inițiativă cetățenească menită să îi apropie și mai mult pe românii de pe ambele maluri ale Prutului, prin unirea politică a celor două state Românești.

 

Peste 1.000 de voluntari au încercat să adune semnăturile necesare în cadrul campaniei «Aducem Basarabia acasă».
Campania a fost lansată la începutul lunii aprilie 2013 și a pornit de la ideea că „unirea României cu Republica Moldova se face treptat, prin legi”.
Cele peste peste 30 de organizații non-guvernamentale cuprinse în cadrul Platformei Civice «Actiunea 2012» au cerut, printre altele, „facilitarea procesului de obținere a vizelor, o instituție pentru gestionarea relațiilor cu Republica Moldova în subordinea primului ministru și asistarea de către un birou special în cadrul procesului de integrare a studenților basarabeni în mediul socio-cultural din România”.
„Aducerea Basarabiei acasă este o preocupare care vine de jos, dinspre popor și va fi preluată de către parlamentari din întreg spectrul politic. Ținem neaparat să colectăm aceste semnături pentru a arăta fraților basarabeni că noi nu i-am uitat niciodată” – Mihai Nicolae, unul dintre autorii initiațivei.
Lansarea campaniei a coincis cu împlinirea a patru ani de la revoltele anti-comuniste din aprilie 2009 de la Chișinău, când „zeci de mii de tineri au ieșit în stradă cu drapele românești, cerând reunirea cu Patria-Mamă”, explică inițiatorii.
Într-un interviu acordat ziare.com, Iulia Modiga, purtătorul de cuvânt al «Acțiunii 2012», a prezentat pe scurt câteva dintre obiectivele urmărite de această platformă civică și a oferit detalii legate de inițiativa civică lansată.

– Când a fost constituită Platform civică «Acțiunea 2012»?
– «Acțiunea 2012» este o inițiativă constituită la 17 aprilie 2011. Practic, până în 2011 nu exista o forță care să coaguleze toate organizațiile non-guvernamentale care militau pentru unirea celor două state românești. Astfel încât am reușit, la 17 aprilie, să unificăm acest fragment de societate civilă, preocupată de situația românilor de peste Prut, precum și de cea a românilor de aici, într-un sens comun.
30 de ONG-uri avem în componență, de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Statele Unite, Elveția și Franța. Deci, practic, preocuparea depășește granițele celor două state românești.
– Ce alte inițiative ați mai avut?
– Ele sunt foarte multe, de la expoziție de fotografie legată de cetățile noastre, cetățile de la Nistru, la proiecții de film documentar – «Basarabenii stabiliți în România» a fost unul dintre ele – sau la marșurile unioniste care ne-au adus cea mai mare vizibilitate în presă. Marșul de anul trecut, din 16 septembrie (2012 – n.), a adunat 10.000 de persoane la Chișinău, care au solicitat unificarea, iar cel din octombrie – 3.000 de persoane la București.
De asemenea, am avut școala «Lider pentru Unire», o școală care își propune să ofere training-uri, workshop-uri, cursuri celor care își doresc să fie lideri în comunitățile lor. Avem școli de cultura și afirmare românească, câte 2-3 ediții pe an, în mai multe orașe, atât în România, la București, Bușteni, dar și în Republica Moldova. La Soroca am avut această școală.
Sunt foarte multe inițiative, lansări de carte și altele. Le puteți găsi pe site-ul nostru Actiunea 2012.
– Ce personalități s-au raliat demersului dumnevoastră?
– Domnul Mircea Druc face parte din Platforma civică prin Consiliul Reîntregirii Naționale. De asemenea, avem printre membri avocați, oameni cunoscuți, iar anul trecut am realizat niște filmulețe ca sprijin pentru anumite acțiuni ale noastre, în cadrul cărora au adresat mesaje Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Cornel Ilie, Direcția 5 și mulți alții. Sunt și analiști politici, sunt diverși oameni, chiar și din zona politică.
Am avut anul trecut o campanie, «Pact pentru Basarabia», care prevedea apropierea decisivă între cele două maluri ale Prutului, în care i-am sunat pe toți cei 2.300 de candidați la Parlamentul României. Au semnat 667 de candidați, dintre care 103 au ajuns parlamentari. Între ei sunt Cătălin Croitoru, Ovidiu Iane, Eugen Tomac, Remus Cernea, dar lista este mai lungă, o găsiți pe site-ul nostru pactbasarabia.ro. Avem din toate partidele politice oameni care ne-au sprijinit.
– Aceasta nouă inițiativă ce presupune?
– Un sondaj efectuat anul trecut, conform căruia 87,26% din populația României actuale își dorește unificarea cu Basarabia, ne-a determinat pe noi să înaintăm o inițiativa cetățenească. Aceasta dorește să ofere drepturile firești cetățenilor Republicii Moldova în România, respectiv apropierea decisivă între România și Republica Moldova.
Inițiativa cetățenească are nevoie de 100.000 de semnături, dar noi ne propunem să strângem 200.000 de semnături, ca să fim siguri că reușim să fie validat numărul necesar pentru a ajunge în Parlament.
– Ați redactat deja propunerea legislativă?
– Sigur că da, ea este pe site-ul nostru. Odată cu campania am lansat și site-ul basarabia-acasa.ro. Pe prima pagină veți găsi toate detaliile acestei inițiative legislative.
– Inițiativa se adresează românilor din România. Dar opinia celor din Republica Moldova o cunoașteți? S-ar putea ca acolo să nu se dorească ceea ce susțineți, dacă sondajele arată altceva?
– Sondajele nu arată altceva, pentru că nu s-a realizat un sondaj în acest sens. A existat unul prin anii ’90. Iar acolo foarte ușor se manipulează sondajele, în funcție de cei care se află la putere. Dar noi urmează anul acesta să cerem realizarea unui sondaj asemănător cu cel de anul trecut din România, pentru a vedea care este procentajul unioniștilor pe celălalt mal al Prutului.
Noi bănuim că procentul se ridică undeva la 25%.
– Nu e mult prea puțin?
– Dimpotrivă, să știți. După 200 de ani de ocupație rusească, acest lucru este chiar uluitor. Este uluitor că oamenii aceștia folosesc limba română, că se identifică drept români și că își doresc unirea.
– Care sunt pașii următori, după strângerea semnăturilor? Căror parlamentari o să vă adresați ca să susțină în Parlament această inițiativă cetățenească?
– Este o campanie de anduranță. Există două formule, inclusiv aceea de înaintare a legii prin parlamentari, într-adevăr. Dar 200.000 de semnături ar valida inițiativa noastră cetățenească și toți parlamentarii ar trebui să fie sensibili și să susțină apropierea de Basarabia.
Și bineînțeles că noi contăm pe sprijinul celor 103 parlamentari care au semnat Pactul pentru Basarabia. Ne bizuim pe faptul că aceștia își vor asuma concret ceea ce au semnat anul trecut.
– Pe de altă parte, ați văzut că situația politică la Chișinău este extrem de tensionată, iar contextul european și internațional este unul foarte complicat. Rusia s-a pronunțat de mai multe ori împotriva acestei idei și a acuzat explicit România că urmărește unirea cu Republica Moldova. Nu vă sperie aceste avertismente?
– Nu ne sperie, pentru că a existat o reunificare chiar în inima Europei, cea a celor două Germanii. Nu s-ar încălca nici suveranitatea sau independența Republicii Moldova și nici tratatele internaționale. Ar fi o unificare firească și efectiv ar trebui să ne preocupe mai mult ceea ce dorim noi românii mai degrabă decât ce probleme ar putea să pună vecinii noștri.
Pentru că știți cum se spune „Câinii latră, dar caravana trece”.
Rusia, practic, scrie pe săptămână circa 70 de pagini despre noi în mod constant, nu doar când au loc evenimente majore. Asta este datoria lor, își fac datoria. Avem și noi datoria noastră și ar trebui să ne preocupe mai mult datoria noastră.

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.