4 aprilie, Ziua Națională a Ignoranței

1

Barlad - Protest Gaze de sist ChevronDoar câteva mii de români în toată țara au participat la protestele împotriva gazelor de șist de pe 4 aprilie 2013, declarată zi națională împotriva exploatării gazelor de șist. Și de ce ar fi făcut-o mai mulți, doar este vorba numai de viața lor și a copiilor lor? Restul este de presupus că au urmărit cu cel mai viu interes întreaga pleiadă de speculații ale analiștilor care inundau de câteva zile televizoarele în legătură cu alegerea procurorului general. Mult mai important!

Participarea aceasta redusă a dat ocazia mass-mediei naționale să ignore mișcările aproape cu totul, autorităților să rămână pe poziții și corporațiilor străine să lucreze cu o și mai mare încredere că nimic nu le va tulbura planurile.

Ce s-a întâmplat cu oamenii aceștia în 20 de ani? Mulți, majoritatea românilor sunt îngrijorați în legătură cu exploatarea gazelor de șist și nu au încredere în planurile guvernamentale. Dar niște animale politice devoratoare, din politica propriu-zisă sau din anexa numită mass-media, sporovăitori peste măsură, pătați și lipsiți de orice utilitate, vanitoși și încremeniți în apărarea teoriilor și pozițiilor lor, reușesc să deturneze voința unei nații întregi. Prin manevre de marketing și manipulări mediatice aceste zone compromise definitiv ale politicului și presei reușesc să înăbușe protestele populare, printre care și cele împotriva exploatării gazelor de sist.

În România ai dreptul la liberă exprimare atâta vreme cât nu te aude nimeni. Dacă devii prea vocal, prea incisiv, prea cunoscut într-o piață publică sau printr-un mod de a te afirma te vei trezi cu un pumn în gură, într-un fel sau altul. Atunci vei înceta să fii teoreticul cetățean cu drepturi și te vei transforma într-un simplu contravenient, într-un nebun pentru presă, într-un infractor pentru autorități, într-un subiect tabu pentru ”opinia publică” a analiștilor și comentatorilor.

În vreme ce temele cu adevărat puternice, precum Roșia Montana sau gazele de șist, sunt boicotate, aceste medii întrețin subiecte lipsite de orice importanță practică pentru români, votanți și public, certurile și mutările pe funcții ale aleșilor, declarații și gesturile lor.

Neaprobarea manifestației împotriva exploatării gazelor de șist în Bârlad i-a deranjat pe bârlădeni, care au ajuns în fața Primăriei, unde au strigat împotriva Chevron și a ”aleșilor” lor, de pe trotuar. De la Primărie, bârlădenii, în special tineri, au mers în fața casei primarului, unde a avut loc un alt protest spontan, pe trotuarul din fața casei sale. S-a scandat „Ieși afară, javră ordinară”, „Demisia!”, „Titi și cu gașca lui să se ducă dracului”, „Hoții, hoții”, „Trădătorii, trădătorii”, „Rușine, rușine”, „Du-te primare și lasă-ne”, „Solomon comunist, ne-ai vândut pe gaz de șist”.

Manifestanții au mers apoi spre Grădina Publică, unde au încercat sã blocheze drumul european. Li s-au opus însă jandarmii, prezenți în număr mare, poate mai mulți decât protestatarii.

Bârladul a fost centrul protestelor împotriva gazelor de șist și a explorării și exploatării lor prin metoda fracturării hidraulice.

Pe 4 aprilie, unii bârlădeni s-au strâns la orele 15.00 la Biserica Sfântul Ilie, în Piața Centrală. Acolo un sobor de preoți din Bârlad și comune alăturate, în frunte cu protopopul Vasile Lăiu, au ținut o slujbă intitulată „Acatistitul Sfintei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei”. La slujbă au participat și reprezentanții Grupului de Inițiativă al Societății Civile din Bârlad, dar și mai mulți jurnaliști străini din Franța și Belgia.

Și-au făcut apariția mai mulți locuitori ai comunei Coroiești îmbrăcați în costume populare, care au purtat pancarte și au cerut sprijin pentru ca să nu fie aprobată exploatarea gazelor de șist. După slujbă, protopopul Vasile Lăiu a ținut o cuvântare în care a cerut oamenilor să se solidarizeze împotriva fracționării hidraulice și a exploatării gazelor de șist în Bârlad și în județul Vaslui. A îndemnat oamenii să fie civilizați și să se îndrepte spre casă în liniște.

„Românilor, nu vă mai alegeţi conducători care nu-şi iubesc ţara!”, sunt cuvintele lui Petre Țuțea afișate de protestatarii din Bârlad.

În peste 20 de orașe din țară au avut loc proteste împotriva gazelor de șist, în Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brașov, Galați, Timișoara, Oradea, Iași, Costinesti, Cluj-Napoca, Vaslui, Suceava și Craiova.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.