„Limba română n-a existat niciodată”

0

Măsura ridicolului în care trăieşte lumea politică de dincolo de Prut este dată şi de această declaraţie recentă a fostului preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova: „Limba română n-a existat niciodată”.
Între un partid cu o ideologie care nu mai există şi chiar a căror simboluri au fost interzise, care trage cu dinţii de o statalitate moldovenească, şi o suită întreagă de partide ale unionismului ”cuminte”, atente mai ales la privilegiile personale sau de grup decât la naţionalitate, se pot naşte şi afirma cele mai desăvârşite anomalii. Nu numai o limbă moldovenească, dar şi o naţionalitate sau un stat moldovenesc.

Toate pot şi trebuiesc trecute în rândul aberaţiilor istorice, alături de Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, în 1924. De altfel, e bine de ştiut şi subliniat că teoria limbii moldoveneşti îşi are locul de naştere tocmai în această republică, creaţie sovietică cu scop precis. Efortul nu a fost în zadar dacă, peste 90 de ani, un astfel de ”idiot util planificat” încă mai poate susţine astfel de aberaţii.
În cadrul unei lecţii publice (!), Vladimir Voronin a declarat la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM): „Eu, fiind deputat în ultimul soviet suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, la 31 august 1989, conştient am ridicat mâna pentru legea limbii de stat, legea despre funcţionarea limbilor în RSSM în care este stipulat că limba noastră este moldovenească. Ce fac ei astăzi? Unde e limba moldovenească? Ei nu înţeleg şi nu ştiu că limba română ca atare nu există şi nu a existat niciodată? Ea a fost rezultatul creării statului roman”.

„România când s-a format ca stat a luat limba noastră moldovenească şi a numit-o română pentru că statul se numea România. Întrebaţi românii de peste Prut cum numesc limba lor în România – limba moldovenească”.

Ce mai este de spus?! Oare cum ar putea comenta acest lingvist amator apariţia limbii germane culte sau uniformizarea pe care a cunoscut-o Franţa din acest punct de vedere? Dar cea mai potrivită întrebare este: oare limba rusă nu are şi ea dialecte? Bineînţeles că are, pentru că asta se întâmplă cu toate limbile cu o oarecare arie de vorbire…
O declaraţie care ar putea fi extrem de amuzantă, dacă nu ne-am aduce aminte că un asemenea personaj a condus Republica Moldova pentru 8 ani.

 

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.