Săracii săracilor

0

Vaslui, județul cu nivelul de trai cel mai scăzut. La începutul lui 2013, vasluienii au redevenit celebri prin modul în care reușesc să suporte cea mai cruntă sărăcie. O analiză a Gândul arată foarte clar, folosind șapte indicatori socio-economici, că județul Vaslui înregistrează de departe cel mai scăzut nivel de trai din țară.

Pentru a stabili condițiile de viață reale din România, ziariștii de la Gândul au folosit șapte criterii relevante. Într-un articol extrem de laborios, ei demonstrează, cu cifre și comparații concludente, ceea ce știam de mult: județul Vaslui are cel mai scăzut nivel de trai din România!

Vasluiul ”excelează” la rata șomajului, cu 10,48%, cifră care l-a adus, la sfârșitul lui 2012, pe primul loc în țară. Prin comparație, județele cu cele mai ridicate niveluri de trai, precum Ilfov și Timiș, au rate ale șomajului de 1,83%, respectiv 2,02%.

Datele Institutului Național de Statistică îi plasează pe vasluieni pe locul patru între județele cu cele mai reduse salarii medii nete lunare. Doar Harghita (1.064 de lei), Suceava (1.065 de lei) și Botoșani (1.078 de lei) se află sub Vaslui în clasament. Ce să mai spunem de diferența uriașă față de București (2.152 de lei)?!

Ce trage și mai mult în jos județul Vaslui în acest clasament al nivelului de trai nu este nici rata criminalității, nici suprafața spațiilor verzi, unde înregistrăm valori decente, ci proporția extrem de scăzută a gospodăriilor dotate cu instalații de canalizare. Cu 35,1% județul Vaslui se află într-o situație deplorabilă, fiind depășit, totuși, de Olt (30,5%). Vasluiul este urmat de Botoșani (37,3%), Teleorman (38,5%) și Giurgiu (41,1%). Spre comparație, în București și în Brașov peste 85% dintre gospodăriile locuitorilor dispun de instalații de canalizare.

Unul dintre cele mai relevante criterii este cel care privește produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Vasluienii contribuie cel mai puțin la economie, înregistrând un PIB pe cap de locuitor de doar 2.835 de euro, la mare distanță chiar și față de cei de pe penultima poziție, botoșănenii – 3.324 de euro, ca să nu mai vorbim de bucureșteni – 16.379 de euro!

Deși vasluienii trăiesc cel mai greu, poate fi apreciat faptul că speranța de viață în județul Vaslui nu este printre ultimele din țară. Vasluienii reușesc performanța de a-i întrece în durata medie de viață pe alții care trăiesc mult mai bine, precum cei din Satu Mare (70,5 ani) și Tulcea (71,6 ani). Cu o speranță de viață de 72,5 ani, ei lasă în urmă nu mai puțin de opt județe, dintre cei șapte indicatori la acesta stând cel mai bine.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.