Cea mai fericită țară

0

Australia a fost desemnată, pentru al treilea an consecutiv, drept țara cu cei mai fericiți locuitori din lume. Poziția i-a fost conferită de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în raportul ”Better Life Index”, publicat pe 28 mai 2013.

Studiul compară standardele de viaţă din 34 de țări dezvoltate sau în curs de dezvoltare, utilizând 11 criterii după care se stabilește nivelul de trai, precum nivelul veniturilor, oportunităţi educaţionale, oportunități de obţinere a unei locuinţe sau a unui loc de muncă, siguranța, condițiile de locuit, echilibrul dintre viața personală și cea profesională, nivelul sistemului de sănătate, situația comunităților sau implicarea civică.

Potrivit studiului, 84% din australieni sunt satisfăcuţi cu stilul lor de viaţă, peste media de 80% a statelor examinate, declarând că zilnic au mai multe experienţe pozitive, precum sentimentul de odihnă, de realizare sau de bucurie.
Australia depăşeşte astfel state precum Suedia şi Canada, faimoase pentru standardele de viaţă ridicate, dar şi Norvegia, Elveţia, Statele Unite, Danemarca, Olanda şi Regatul Unit.
Țara nu a cunoscut efectele crizei economice datorită industriei miniere foarte dezvoltate. Exploatarea resurselor naturale au făcut ca Australia să se bucure de creștere economică de peste 20 de ani în continuu.

Rata șomajului este de doar 5,5%, iar un australian câştigă, în medie, pe an aproape 34.000 de euro, peste media de 26.700 de euro a ţărilor industrializare. Totuși, cei mai bogați 20% din australieni câștigă de șase ori mai mult decât cei mai săraci 20%. Australienii lucrează mai puţine ore pe an (1.693), față de un canadian (1.702) sau un american (1.787).

Speranţa de viaţă a locuitorilor de pe continentul australian este de 82 de ani, cu mult peste România (73,5 ani), iar 85% din populaţie susţin că sunt sănătoşi, în ciuda faptul că aproape un sfert din australieni sunt obezi.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.