Chevron minte, minte, minte!

0

Românii care vor ca gazele de șist din subsolul țării să fie exploatate de Chevron (pentru că există și astfel de oameni) ar trebui să se mai gândească o dată, din cel puțin două motive.

Toate garanțiile date de corporația americană privind protecția mediului sunt apă de ploaie, atâta vreme cât este dovedit că principalul instrument de lucru cu publicul al americanilor este minciuna.

Al doilea motiv ar fi că oricum nimeni nu îi va întreba vreodată, pentru că politicienii pe care i-au ales, în cadrul sistemului politic pe care continuăm să-l numim „democrație”, nu sunt câtuși de puțin interesați de părerile sau voința lor.

Pe lângă minciunile de până acum, recent jurnaliștii de la cotidianul Jurnalul Național au descoperit un alt dezacord grosolan între declarațiile celor de la Chevron și din Guvernul României și realitate. Compania americană va folosi procedura de fracturare hidraulică încă din perioada de explorare a resurselor de gaze de șist. Și putem fi foarte siguri de acest lucru pentru că îl recunosc chiar americanii.

„Dacă rezultatele explorării sunt promițătoare, la situl de explorare urmează o serie de operațiuni menite să evalueze în detaliu viabilitatea comercială a zăcământului. Este posibil ca în această etapă să se recurgă la fracturare hidraulică pentru a testa exact în ce măsură argila gazeiferă poate fi fracturată spre eliberarea rezervelor de gaz natural. În timpul fracturării hidraulice, instalația de foraj este din nou îndepărtată și în locul ei sunt instalate mai multe unități de pompare, care pompează la înaltă presiune în puț, un fluid pe bază de apă”, se precizează în pliantul Chevron pe care l-a obținut ONG-ul «Vama Verde». Fluidul pe bază de apă despre care este vorba nu este nimic altceva decât amalganul de substanțe cancerigene cu care Chevron ne va otrăvi subsolul.

Prin urmare, poluarea va începe mult mai curând pe teritoriul țării noastre și niciun roman nu ar trebui să stea liniștit la gândul că exploatarea prin metoda fracturării hidraulice va începe în cinci ani, așa cum a mințit Chevron și Guvernul României.

La începutul acestui an, reprezentanții Chevron în frunte cu Tom Holst, directorul Chevron România, ne-au explicat pedagogic imensa diferență dintre noțiunile de „explorare” și „exploatare”, precinzând, pentru liniștirea spiritelor, că explorarea nu presupune acea operațiune atât de periculoasă: infiltrarea solului cu substanțe chimice care intră în componența fluidului de fisurare a rocilor care conțin gaze.

Informațiile din același pliant vorbesc și despre modul de desfășurare a procedurii de fracturare hidraulică: „această operațiune generează o rețea de fisuri în argila gazeiferă care permite gazului natural să curgă spre sondă. Procesul poate dura câteva zile, în funcție de numărul sesiunilor de fracturare. Dacă rezultatele sunt în continuare încurajatoare, se forează mai multe sonde în situl de explorare și se continuă procesul de fracturare hidraulică”.

Mai incredibile decât minciunile americanilor sunt convingerile unora dintre concetățenii noștri, care, chiar și după mai bine de 20 de ani în care au putut să se convingă doar de contrariu, nu reușesc să își schimbe percepțiile despre venirea „mesianică” a americanilor salvatori. Pentru mulți dintre aceștia opoziția față de Chevron este clar influențată de Gazprom și interesele rusești, fără să se gândească că problema reală pentru noi, ca trăitori pe aceste pământuri, nu este legată de geopolitică, ci de mediu și de viață.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.