Chevron va exploata pe șest

0

Asociaţia «România Fără Ei» şi Grupul de Acţiune «România Fără Fracturare» atrag atenţia într-un comunicat de presă asupra neregulilor existente în acţiunile Chevron, prin care se intenţionează începerea explorării gazelor de şist pe teritoriul României:

„Pe fondul intensificării dezbaterii în mass- media privind exploatarea gazelor de şist în România, în special prin prisma avizului dat recent de Ministerul Mediului în ce priveşte începerea prospecţiunilor seismice în perimetrele Chevron: Vama Veche şi Costineşti, dorim să vă aducem la cunoştinta câteva precizări extrem de importante.

Este vorba de modul profund viciat prin care Chevron va obţine, în cel mai scurt timp, avizul de mediu pentru montarea şi operarea a 3 sonde de explorare în perimetrul Bârlad, mai exact în comunele Pungeşti, Băceşti, Găgeşti din judeţul Vaslui.

Menţionăm că în acest caz este vorba de un stadiu mult mai avansat decât cel de pe litoral. Astfel, Chevron se află în acest moment în faţa obţinerii avizului de mediu, ultima etapă semnificativă înainte de montarea sondelor şi începerea explorării.

Ministerul Mediului a trecut sub tăcere totală acest subiect, menţinând atenţia doar asupra celor doua perimetre de pe litoral.

APM Vaslui urmează să emită, în zilele următoare decizia prin care nu consideră necesar studiul de impact asupra mediului pentru Chevron, în urma expirării termenului legal de consultare publică, termen scurtat şi tratat în maniera abuzivă expusă mai jos.

Aceasta este, practic, ultima formalitate relevantă înainte ca Chevron sa primească undă verde pentru instalarea sondelor de explorare. Conform unui document ANRM din memoriul tehnic al proiectului Chevron, depus la sediul APM Vaslui, sondele pot fi conservate şi utilizate pentru etapa de exploatare.

Mai jos vă prezentam filmul neregulilor şi abuzurilorAgenţiei pentru Protecţia Mediului şi a filialei Vaslui, agenţii complice cu Chevron, în detrimentul voinţei cetăţenilor statutată prin Hotărârile Consiliilor Locale de intezicere a metodei de fracturare hidraulică.

Filmul evenimentelor

– Pe data de 16.01.2013, Chevron România depune solicitarea de obţinere a acordului de mediu la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui pentru a putea începe forările în Păltiniş, Siliştea şi Popeni, judeţul Vaslui. Cei de la APM Vaslui analizeazã dosarul şi cer companiei unele lămuriri. Mai mult, prin decizia 25/08.02.2013, referitoare la proiectul Chevron aferent comunei Găgeşti, APM decide asupra necesităţii “declanşării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului’, proiectul intrând sub incidenţa art. 28 din O.U.G. nr. 57.2007 privind regimul ariilor naturale, amplasamentul acestuia fiind situat în vecinatatea sitului ROSCI0286 Colinele Elanului.

– Pe data de 25.04.2013 Chevron depune toate documentele cerute şi APM trebuie sã fixeze, conform legii, un termen de 15 zile de consultari publice pe baza proiectelor depuse de Chevron, după care ar trebui să organizeze sedinţa Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), în urma colectării obsevaţiilor publicului.

Numai că, pe 27.04.2013, cei de la APM stabilesc în mare grabă ședinţa CAT pe 29 aprilie, lăsând, practic, termen doar de o zi pentru ca publicul interesat să depună observaţii, înaintea CAT.

Răspunsul oficialilor la întrebarea reporterilor publicaţiei «Vremea Nouă» din Bârlad „de ce nu s-a respectat termenul de 15 zile?” este extrem de interesant: „Dacă am fi pus sedinţa peste 15 zile, ar fi însemnat că ea coincide cu a doua zi de Paşte, zi liberă prin lege. Cum de pe 1 mai şi până pe 6 mai suntem liberi, nu puteam pune sedinţa decât luni sau marţi (nr. 29 sau 30 aprilie). Dacă am fi pus sedinţa pe 7 mai, am fi ieşit din termen. Din acest motiv, am fost nevoiţi ca termenul de depunere a observaţiilor sã fie aşa de mic”. Calculele şi consideraţiile rămân în seama dvs.!

– Mai mult, pe data de 26 aprilie, în prima şi singura zi înainte de sedinţa CAT când se puteau aduce observaţii de către public, toţi angajaţii APM Vaslui erau plecaţi la un eveniment în comuna Rebiceni! Iar pagina de internet a instituţiei, unde teoretic se putea accesa, alternativ, memoriul tehnic, nu funcţiona.

În mare pripă, s-a decis că şedinţa CAT se va ţine, luni, la Bucureşti, la sediul ANPM fără a exista niciun demers oficial de a justifica această mutare. Mai mult, componenţa originală a CAT, stabilită prin Ordinul Prefectului nr. 257/2012 indica 13 persoane din judeţul Vaslui şi 4 din Bucureşti, ceea ce nu a fost cazul în cadrul CAT din Bucureşti, comisia fiind formată în majoritate din persoane din instituţiile de la Bucureşti, nicicum din persoanele nominalizate prin Ordinul Prefectului.

Mai mult, toleraţi la acest CAT, reprezentanţii societăţii civile au sesizat cu stupoare că sedinţa nu este nici măcar condusă de directorul APM Vaslui, ci de un director din cadrul ANPM, care se comportă mai degrabă precum avocatul celor de la Chevron, abordând retoric eventualele probleme ridicate de proiectul companiei.

Autorităţile prezente nu au adresat reprezentanţilor Chevron, prezenţi în faţa comisiei, nicio întrebare care să solicite vreo detaliere tehnică a operaţiunilor propuse de proiect.

Întrebarile membrilor comisiei au mimat discuţia, presupunându-se că Chevron va avea grijă să prevină eventuale accidente, fără însă a se evalua parametrii tehnici ai proiectului şi riscurile posibile, şi asta în contextul unei dezbaterii acute despre riscurile fracturării hidraulice, chiar şi în faza de explorare, şi al unor proteste masive şi fără precedent în comunităţile vizate.

În data de 8 mai 2013, APM Vaslui publică anunţul privind decizia etapei de încadrare a proiectului:

Continuarea procedurii de avizare, fără a fi necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului”, după ce în februarie se considera necesar studiul de impact asupra mediului pe amplasamentul de la Găgeşti.

Modificarea deciziei vine fără nicio clarificare a APM Vaslui! Termenul de depunere a obiecţiilor în acest sens este 16 mai. Interesant este că, după ce publicul fusese eliminat de la dezbateri prin manevra organizării pripite a CAT, acestuia îi este permis din nou să depună observaţii, consultarea documentelor fiind posibilă doar la sediul APM Vaslui.

Astfel, conform procedurii stabilite de legea 445/2009, APM Vaslui urmează să elibereze, în zilele următoare, după expirarea termenului legal de consultare publică, realizată în maniera abuzivă expusă, avizul de mediu pentru construirea sondelor şi demararea explorării. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, aceleaşi sonde vor putea fi folosite şi în momentul trecerii în etapa de exploatare!

În acest context, este cu atât mai interesant faptul că în comuna Băceşti există o hotărâre a CL (nr.12/14.04.2013) prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Demersurile pentru avizarea activităţilor ce conduc la exploatarea gazelor de şist continuă, deşi Premierul Victor Ponta şi Ministrul Mediului, Rovana Plumb, au declarat, în multiple rânduri, că nu se va exploata acolo unde comunităţile se opun.

Primarul comunei, Horaţiu Cărăuşu, întreabă astfel APM Vaslui, de ce se continuă demersurile legate de explorare, în condiţiile în care la Băceşti există această hotărâre de CL, iar cetăţenii sunt împotriva oricărei activităţi în acest sens – aici au avut loc pe 24 aprilie proteste ale localnicilor. De asemenea, este cunoscut că, în judeţul Vaslui, 14 comune au adoptat în CL hotărâri care interzic pe teritoriul comunelor exploatarea şi explorarea gazelor de şist.

Autorităţile locale abilitate şi competente în ce priveşte avizarea, dar mai ales cele centrale, au facilitat astfel obţinerea avizului de mediu de către Chevron.

5 ani de zile, cat durează etapa de explorare, perimetrele concesionate de către Chevron în perimetrul Bârlad vor fi scoase din circuitul agricol, chiar dacă sonda de explorare se limitează la un procent redus din suprafaţă. Apoi va urma procedura de obţinere a acordului de mediu pentru exploatare.

Putem risca să intrăm în această procedură, ţinând cont de cum vor fi obţinute primele avize?

George Epurescu 

Preşedinte «Asociaţia România Fără Ei» 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.