Poate pentru că începe cu o zi plină de semnificaţii socialiste, luna mai a lui 2013 fost plină de zile pline pentru aşa-zişii social-democraţi vasluieni, tot mai plinuţi şi ei.
Cu toţii, finu lu’ văru, naşa lu’ soacra, cumătru’ nevestei, vara soţului ăl dintâi de pe mama a dreaptă, pardon!, şi amantele tuturor (pentru că este totuşi vorba despre un partid social) s-au adunat în două evenimente consecutive şi chiar unul după altul, pentru unii, în care s-a chefuit şi s-a dansat. Starea de ebrietate şi efuziunea doctrinar-sprirituală au contribuit la consolidarea unităţii de monolit, care se găseşte în fruntea Consiliului Judeţean. Monolitul, adică. El se numește Dumitru Buzatu, și este președintele lor și tăctucul.
Primul eveniment notabil pe agenda oricărui pesedist cu poziţie „dobândită în urma eforturilor” şi prin „munca de partid”, imediat după „rugăciunea de dimineaţă” către Buzatu şi „închinarea” de seară, asemenea, a fost cumătria lui Tudor Buzatu, fiul „Tatălui nostru”. Nu în sensul că a fost botezat, ci că şi-a botezat întâiul născut.
S-au lepădat de Satana, fără nicio interpretare politică a evenimentului, în ciuda prezenţei lui Dumitru Buzatu, Eduard Popica, secretarul organizaţiei de tineret, şi Dragoş Cazacu, preşedintele.
La al doilea eveniment, din sâmbăta următoare, a fost rândul lui Dan Chirvase, membru şi fost şef al ITM Vaslui, să-şi scalde pruncul pe sub ochii înduioşaţi ai protipendadei pesediste şi să-l treacă prin mâinile strecurătoare ale lui Tudor Buzatu, Mihai Moraru, primarul comunei Ştefan cel Mare, şi Doru Agafiţei, fermier cu afaceri în domeniul animalelor nepolitice, bineînţeles, dar cu viitoare pretenţii politice, bineînţeles. Nu animalele, fermierul. Ca într-o mare familie.
Această practică a cumătriilor inter-pesediste este veche, de mai multe generaţii, şi explică multe poziţii în partid, dar şi în administraţia vasluiană. După cum se vede, are şi tot viitorul înainte. Explică şi alte combinaţii, iar ”ştiinţific” stă la baza noţiunii de nepotism. De fapt, chiar acum și prin aceste evenimente se construieşte baza noţiunii, fără de care partidul lui Buzatu tatăl nici nu ar putea exista, darămite să fie atât de puternic și democratic cât încape.