Emisiune despre Roșia Montană sponsorizată de RMGC

0

Cum se petrec lucrurile în România, o ţară în care corupţia şi complicitatea mass-media au depăşit orice limite.

Emisiunea «Jocuri de Putere» difuzată luni, 13 mai 2013, la Realitatea TV, av’nd ca subiect Roşia Montana şi în care a fost invitat ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine Dan Şova a fost sponsorizată chiar de Roşia Montana Gold Corporation.
Postul de televiziune a fost reclamat din acest motiv la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), dar bineînţeles că amenda, în cazul în care va exista, va fi mult mai mică decât profiturile obţinute astfel. Afacerea a fost, de bună seama, rentabilă, iar propaganda şi manipularea asemenea.

La CNA s-a reclamat faptul că emisiunea, având ca temă proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montana – o problemă de interes general, naţional, aflată în dezbatere politică şi economică – a fost sponsorizată de compania RMGC.
Argumentele aduse în reclamaţia către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), potrivit formularului de sesizare:

         Este abordat subiectul Roşia Montana, subiect important aflat în continuă dezbatere politică şi economică.

         Pe ecran, la sfârşitul pauzei publicitare, la minutul 01h14’00” al emisiunii, apare cel puţin o dată sigla companiei RMGC şi se transmite atât în scris, cât şi prin voce, mesajul „O emisiune prezentată de Roşia Montana Gold Corporation”

         La minutul 01h14’55” al emisiunii, moderatorul afirmă: „Din cei care s-au prezentat la referendum, 80% au votat pentru exploatarea la Roşia Montană”.

Potrivit Legii Audiovizualului, se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe în integralitate sa, precum şi a programelor de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate.
Din formularul de sesizare: „Radiodifuzorul Realitatea TV a încălcat flagrant legea, permitând sponsorizarea unei emisiuni pe o temă aflată în dezbatere economică, politică de actualitate: Roşia Montană. Cu atât mai grav cu cât sponsorizarea acceptată de radiodifuzor provine de la o companie direct interesată de rezultatul dezbaterilor, ceea ce va constitui influenţarea mesajului şi producerii întregii emisiuni”.

Enunţul moderatorului Rareş Bogdan din minutul 01h14’55” al emisiunii este fals: rezultatele oficiale ale Biroului Electoral de Circumscripţie Alba arată că 62,45% din cei prezenţi la vot au votat “Da” pentru pornirea mineritului în Munţii Apuseni, şi nu 80%.

Formularul de sesizare a fost elaborat de grupul Save Roşia Montană.

Invitatul emisiunii a fost Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine. Şova, răspunzând unei întrebări a moderatorului, a afrimat că nu îi este teamă de o decizie pe care guvernele anterioare au evitat să o ia.
La sfârşitul lui aprilie, Guvernul USL ahotărât înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montana şi va funcţiona exclusiv în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Sova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montana Gold Corporation (RMGC).

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.