Execuția din Saigon

0

În a doua zi a ofensivei Tet, pe 1 februarie 1968, Edward Thomas Adams, care acoperea războiul pentru Associated Press, şi o echipă de ştiri a NBC au auzit focuri de armă. Au urmărit zgomotul până la un colţ de stradă unde soldaţii sud-vietnamezi duceau un prizonier către Lt. Col. Nguyen Ngoc Loan, şeful Poliţiei Naţionale Sud-Vietnameze. Presupunând că prizonierul va fi interogat, Adams a dus camera la ochi pentru a surprinde momentul. Numai că, în loc de asta, l-a fotografiat pe Lung împuşcând prizonierul în cap. Adams a aflat mai tarziu că prizonerul era de fapt un ofiţer Viet Cong responsabil de uciderea unei întregi familii.

Într-o carieră ce se întinde pe patru decenii, fotojurnalistul priemiat cu Pulitzer, a acoperit peste 13 războaie şi a publicat fotografii în ziare şi reviste din întreaga lume. Adams a fotografiat preşedinţi, dictatori, figuri religioase şi soldaţi, dar este cunoscut cel mai bine pentru această fotografie făcută în Saigon la 1 februarie 1968.

Execuţia din, Saigon i-a adus fotografului premiul Pulitzer în 1969, dar şi alte 500 de premii, incluzând Premiul Robert Capa şi George Polk Memorial sau premiul World Press Photo cu fotografia intitulată „General Nguyen Ngoc Loan executing a Viet Cong prisoner in Saigon”

Scriitorul David D. Perlmutter evidenția că „niciun film nu a făcut mai mult rău decât cadrul de 35 milimetri al fotografului AP Eddie Adams luat pe o stradă din Saigon. Când oamenii vorbesc despre Ofensiva Tet cel puțin o propoziție este despre (adesea cu o imagine) fotografia lui Eddie Adams.

Anticipând impactul negativ al fotografiei lui Adams asupra publicului, editorul ziarului New York Times Theodore M. Bernstein, convins că brutalitatea aliaților americanilor va șoca, a hotărât să publice imaginea, însă însoțită de fotografia unui copil ucis de Vietcong. Cu toate aceastea, fotografia lui Adams a fost cea care a intrat în memoria oamenilor, în vreme ce cealaltă imagine, mai puțin dramatică, a fost trecută cu vederea, iar apoi ușor uitată.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.