«Fata afgană» și copilul român

5

Copilul roman si Fata afganaCineva făcea o comparaţie interesantă între cele două fotografii de mai sus, «Fata afgană» şi o altă imagine, care ar putea purta numele «Copilul român». Prima se recomandă ca fiind cea mai cunoscută fotografie din lume, emoţionând milioane de oameni. A doua este aproape necunoscută măcar şi în România, ţara de provenienţă.

«Fata afgană», aşa a ajuns să fie cunoscută fotografia-portret realizată în 1984 de fotograful Steve McCurry. Poza a reuşit să facă înconjorul lumii, exprimând suferinţa unui întreg popor într-o singură imagine. Este portretul unei fetiţe de 11 ani, dintr-o tabară de refugiaţi din Pakistan. Atunci când a realizat-o, fotograful Steve McCurry nici nu a visat cât de faimos va deveni acel instantaneu.
Fata cu şal roşu, rupt, şi ochi verzi pătrunzători (pe numele ei Sharbat Gula), a ajuns, un an mai târziu, în 1985, pe coperta «Naţional Geographic» şi a devenit, la scurt timp, cea mai recunoscută imagine din istoria revistei.

Cealaltă imagine, surprinsă de fotograful Octav Ganea, vorbeşte, de asemenea, despre o dramă, inspiră, de asemenea, o emoţie profundă, poate chiar mai mult decât prima, numai că nu a reuşit să facă aceeaşi „carieră” sau să aibă o asemenea „faimă”. Este vorba despre Alexandra Dima, în vârstă de 4 ani, care aşteaptă sosirea asistenţilor sociali în timpul evacuării familiei sale dintr-o construcţie ridicată ilegal. Bucureşti, 28 iulie 2011.

Diferenţa poate că este făcută pe considerente strategice, de timp şi de spaţiu, oricât de cinic ar suna. Poate că şi astăzi în ţara acestei fete ar mai putea fi surprinse astfel de imagini. Afganistanul este şi astăzi o ţară în război, ba, mai mult, ocupată. Dramele ocupaţiei americane trec uneori dincolo de cele produse de atacurile sovietice din anii ’80, dar ele nu mai trec dincolo de mijloacele şi scopurile propagandei americane, de această dată. Aşa că astfel de imagini nu vor mai fi imortalizate în Afganistan, sau, dacă se întâmplă, ele nu vor mai avea parte de aceeaşi celebritate, pentru că, de data asta, avem de-a face cu ocupaţia care trebuie.

De cealaltă parte, astfel de imagini ale copiilor români erau utile pentru a fi explotate ca efecte ale comunismului, imediat după 1989, dar nu şi după atâţia ani ”binecuvântaţi” de democraţie şi capitalism în România, o altă ţară ocupată. Fotografia este poate demnă de aceeaşi faimă, numai că îi lipseşte promovarea şi interesul unei anumite mass-media atotstăpânitoare care stabileşte de mult de ce să se plângă, de ce să se râdă, când, unde şi cât.

National GeographicCopilul romanCopilul roman si Fata afgana

 

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

5 COMENTARII

  1. Sant doar niste imagini de cinema , realizate pe teritoriu indian la Delhi . Iar dupa care fel si fel de pirati , ce pirateaza informatii , imagini , s,a,m,d dau posibilitate-a altora care scriu fel si fel de articole , istorii ciudae pt a dezechilibra societate-a .

  2. Fata Afgana este o femeie adulta astăzi cu multi copii și o viata modesta , am răsfoit multe reviste cu articole despre ea ” ieri și azi ” – au mai rămas doar ochii ei deosebiti din tot ce a completat tabloul acestei poze vechi . Căutați în Național Geografic ,( nu știu care număr! ) acolo poate fi găsită povestea acestei poze. La vremea respectiva aceasta poza a făcut înconjurul lumii – ce s-ar dori a mai fi citit despre acest subiect la mai mult de 20 de ani trecuti.. sunt o gramada de poze de acest gen care se petrec zilnic sub ochii nostrii…

  3. Asta ne-a adus ‘democratia originala ordinara americana – UE -F.MI.=NATO =CIA=isarel= MAI VRETI CAPITALISM -si ‘democratie originala „”-= SCURSURI ORDINARE ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.